1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler očekuje da će ga dizel skandal koštati koliko je i VW platio do sada
Daimler očekuje da će ga dizel skandal koštati koliko je i VW platio do sada
2

Daimler očekuje da će ga dizel skandal koštati koliko je i VW platio do sada

390
2
Podelite sa prijateljima:

Procena rukovodstva Daimlera u pogledu ceha za sopstvenu verziju dizelgejta, se kreće u smeru fatalnog scenarija. Naime, zbog poznatog slučaja pokušaja zavaravanja mernih uređaja na testovima štetnih emisija dizel vozila marke Mercedes-Benz, uprava nemačkog koncerna predviđa da će entitet pretrpeti gubitke u iznosu koji je viši od (Volkswagenovih) 30 milijardi evra.

Nemačka štampa je tokom prethodne jeseni pisala o mogućoj kazni za Daimler, koja bi iznosila negde oko milijardu evra. U to vreme je nemački regulatorni organ KBA, otkrio manipulativne uređaje na oko 280.000 primeraka modela C klase i E klase. Iz tog razloga, proizvođaču je naloženo da povuče predmetne četvorotočkaše, uz izrečenu kaznu od po 5 hiljada evra za svako vozilo koje je tužilac iz Štutgarta doživeo pogođenim skandalom.

Daimler je prethodne nedelje upozorio javnost da sada postoji osnovana pretpostavka da će regulatorni organi proglasiti problematičnim i ostala vozila luskuzne marke koja pogoni motor s unutrašnjim sagorevanjem nafte, u smislu “opremljenosti nedozvoljenim manipulativnim uređajem,” misleći na zabranjena programska rešenja kojim se zavarava merna tehnika na testovima štetnih emisija.

Pored sekiracija na domaćem terenu, sličan emotivan doživljaj je rezervisan za šefove Daimlera i u prilikima kada pomisle na američki kontinent. Naime, u toku je istraga koju sprovode regulatorni organi Sjedinjenih Američkih Država, pa je tako u februaru 2016. godine, američka Agencija za zaštitu prirode zatražila od marke Mercedes-Benz, objašnjenje u pogledu nivoa emisija kod pojedinih dizel verzija.

Kao rezultat svih tekućih Mercedesovih „dizel – drama“, odeljenje za finansijsko izveštavanje koncerna je bilo prinuđeno da na teret rashoda prenese iznos od 30 milijardi evra. Tako je inicijalno rezervisanih 23 milijarde evropskih novčanica, sada poraslo na „okruglu“ cifru predviđenu za isplatu kazni, penala, odšteta i slično.

Kako nesreća nikada ne ide sama, tako ni ovde nije kraj muka nemačkog koncerna. Po osnovu iste situacije, akcionari su tužili kompaniju zahtevajući isplatu odštete od 900 miliona evra. Time što su informacije vezane za prevaru s dizel vozilima sakrivene od akcionara, oni su trpeli značajne štete. Takvo ponašanje rukovodstva Daimlera je, i inače suprotstavljeno lokalnom Zakonu o tržištu kapitala.

AutoRepublika

(390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Kartel! A kupcima-kita!

moron

„… akcionari su tužili kompaniju zahtevajući isplatu odštete od 900 miliona evra. Time što su informacije vezane za prevaru s dizel vozilima sakrivene od akcionara, “

I šta bi oni „mučenici“ uradili, da su za to na vreme znali? Pa, „prevara“ tada ne bi ni uspela.