1. Home
  2. Vesti
  3. Amerika: Elektromobili drže veće tržišno učešće od konvencionalnih s ručnim menjačem
Amerika: Elektromobili drže veće tržišno učešće od konvencionalnih s ručnim menjačem
1

Amerika: Elektromobili drže veće tržišno učešće od konvencionalnih s ručnim menjačem

234
1
Podelite sa prijateljima:

Po prvi put u novijoj istoriji, prodaja električnih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama je bila obimniji posao, mereno brojem isporuka, u odnosu na aktivnosti vezane za plasman automobila s ručnom transmisijom.

Prema navodima koje je izneo Green Car Reports pozivajući se na podatke prezentovane od strane Power Information Network, električna vozila predstavljaju 1,6% u odnosu na ukupan broj otpremljenih novih automobila na američkom tržištu tokom 2019. godine, dok je tržišni udeo (starovremenskih) četvorotočkaša „s tri papučice“  iznosio svega 1,1%.

Podaci pokazuju ono što je automobilskim znalcima već neko vreme jasno: širi se uticaj baterijskih modela na tržištu novih automobila, ali se isto tako smanjuje broj, sada se već mogu nazvati puritancima, vozača koji biraju vozila s primarno ručnom izmenom stepena prenosa. Shodno tome, i ponuda modela s manuelnom transmisijom se sužava.

Imamo i podatke s australijskog tržišta, koje je izneo Savet za električna vozila, a prema kojima je tokom 2019. godine, na teritoriji tog kontinenta (države) prodato 6.718 čisto električnih ili vozila iz PHEV segmenta, što je više nego trostruko izdašnija realizacija vozila iz ovih segmenata u 2018. godini, kada je isporučeno ukupno 2.216 takvih primeraka.

Paralelno s jednim procesom, na tržištu se odvijao i onaj u suprotnom smeru, a koji se tiče izbora tipa transmisije, pa je tako krug zainteresovanih za verzije s ručnim menjačem sužen na automobilske entuzijaste, to jest takozvane puritance, kao i na kupce osnovnih varijanti pojedinih modela, koji uz ručnu transmisiju nude i nižu cenu.

Međutim, puritanci, koji su najčešći kupci modela poput Volkswagenovog Golfa GTI ili Golfa R više ne mogu da dobiju svog ljubimca s ručnim menjačem, a istim putem je krenula i Škoda sa svojom Octavijom RS.

Renault je pak, ponudu svog Megana RS ojačao dodavanjem automatskog menjača s dvostrukom spojnicom.

S druge strane, kao što rekosmo, značajan je broj hedžbeka i malih krosovera koji u osnovnim paketima opreme nude ručne menjače kako bi privukli i kupce skromnijih platežnih moći, mada ima i izuzetaka. Jedan od najsvetlijih primera „s one strane duge“ jeste maleni roudster Mazda MX-5, koji se u 70% slučajeva isporučuje s mekim sklopivim krovom i ručnim menjačem, dok taj procenat pada na, i dalje ubedljivih 60, ukoliko se govori o RF varijanti.

AutoRepublika

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Heh… Tamo kad lopov obije i udje u auto… Cim vidi manuelac.. Ostavlja auto ???