1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. U Volkswagenu smatraju da vodonik još uvek neće biti održiv
U Volkswagenu smatraju da vodonik još uvek neće biti održiv

U Volkswagenu smatraju da vodonik još uvek neće biti održiv

162
2
Podelite sa prijateljima:

Poslednjih godina, baterijski električni automobil se pozicionirao kao jedina validna tehnologija za neposrednu budućnost automobilske industrije. Međutim, ne mali broj proizvođača automobila predviđa scenario u kojem će različite pogonske tehnologije koegzistirati.

Budući da je vodonična gorivna ćelija jedna od njih, Stellantis, Toyota, General Motors, Hyundai su neke od kompanija koje su se kladile na vodonik.

Pre nekoliko meseci izašle su na videlo neke veoma važne informacije koje su direktno ukazivale na to kako je Volkswagen odlučio da promeni svoju strategiju i ponovo se pridruži u trci razvoja automobila na vodonik.

Veoma je važno da proizvođač poput Volkswagena odluči da se kladi na vodonik kako bi on bio održiva opcija na srednji i dugi rok. Međutim, ubrzo nakon što je ta informacija izašla na videlo, nedavne izjave čelnika Volkswagena dovele su do promene scenarija.

Na sajmu CES 2023, događaju koji se nedavno održao u Las Vegasu (Nevada, SAD), kolega iz Auto Bilda je imao priliku da razgovara sa Tomasom Šeferom, generalnim direktorom Volkswagena, o tome kako se kompanija nosi sa ovom posvećenošću vodoniku. A istina je da je Šeferov odgovor izazvao mnogo kontroverzi.

Volkswagen nije isključio upotrebu vodonika. Ali on je jasno stavio do znanja da to nije izvodljiva opcija u kratkom roku: „Vodonik je čista fizika i skup je. Nije konkurentan, a još manje za putničke automobile, čiji rezervoari zauzimaju prostor u kabini. Možda za komercijalna vozila, ali ne za putnički automobil. Tako da ne vidim da se ovo dešava u ovoj deceniji. Ne u Volkswagenu.“

Ove Šeferove izjave ne zatvaraju vrata automobilima na vodonik sa oznakom Volkswagena. Paralelno, on stavlja svoje nišane na kombije sa vodonikom. To je tržište veoma živo. Pogotovo što je Stellantis predstavio svoju novu generaciju komercijalnih vozila sa sistemom vodoničnih gorivnih ćelija.

Ponuda serijskih automobila sa vodoničnim gorivnim ćelijama je veoma ograničena. Trenutno je na teritoriji Evrope moguće kupiti samo dva putnička automobila sa tehnologijom FCEV. To su Toyota Mirai i Hyundai Nexo.

Volkswagen posvećuje najveći deo svojih resursa podsticanju rasta svoje porodice baterijskih električnih automobila ID. Dugoročno, kada se približi smrt termičkog automobila u Evropi, vodonične gorivne ćelije biće dobra dopuna tehnologiji koja, u ovom trenutku, fokusira svu pažnju nemačke kompanije.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Odgovor Sefera je sasvim razuman, s obzirom na aktuelno stanje tehnike baziranoj na vodoniku. Za sada su rezervoari za vodonik u obliku dugackih cilindara precnika oko 30 cm, kao takvi su vrlo nezgodni za pozicioniranje u putnickim automobilima. Tokom prosle godine stigle su dve odvojene informacije: BMW i Airbus rade na razvoju tankova za vodonik sa drugacijom geometrijom – BMW razvija pljosnati tank koji bi se smestio ispod poda a Airbus razvija forme koje bi mogle da se upakuju u avion i sa visokim stepenom iskoriscenja prostora.

s mile

Fakat je da VW nije, niti će biti pionir u nekoj grani razvoja autoindustrije, VW je štanc industrija koja kupuje licence, kada već budu razrađene i komercijalizovane.

Kasno se uključio u e mobilnost, i živi na staroj slavi, i jakom imenu / brendu.

Do kada će mu to ići….videćemo

Kinezi će polako ali sigurno ulaziti na EU tržište, a VW ionako polako tone od strane istočne i EU konkurencije.