1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda u pripremi lansiranja novog modela irskog imena – Enyaq
Škoda u pripremi lansiranja novog modela irskog imena – Enyaq
1

Škoda u pripremi lansiranja novog modela irskog imena – Enyaq

276
1
Podelite sa prijateljima:

Bilo je samo pitanje vremena pre nego što će Volkswagen započeti pozajmljivanje MEB platforme ostalim markama u okviru konglomerata. Kao što znamo, ID.3 je već dostupan s dotičnom arhitekturom, a nemačka kompanija želi da iznađe više načina za njenu eksploataciju (čitaj „da izvuče što više novca iz nje“).

Jedna od najomiljenijih marki u VW grupi, češka Škoda, među prvima je koja će dobiti MEB električnu platformu. Za razliku od Volkswagena, Česi neće prvu primenu imati u hedžbeku, već naravno SUV/krosoveru.

Nismo sigurni još uvek kakav tip SUV-a Škoda planira da lansira, ali ono što znamo kako će se zvati – Enyaq. Ovaj naziv je derivat reči koje potiču iz irskog i irsko-galskog, što znači „život“ ili „esencija“, ili nešto između. Zapravo, reč je o kombinaciji irskog ženskog imena Enija sa slovom „Q“, koje nalazimo na kraju naziva Kodiaq, Karoq i Kamiq. Recimo da se „E“ odnosi na elektomobilnost.

Ovo će biti Škodin prvi ulazak u segment električnih SUV/krosovera, ali ne i prvo električno vozilo koje je predstavila Škoda, jer je prošle godine lansiran Citigo-e.

Za  sada se češki proizvođač nije izjasnio kakav je tačno pogon namenio Enyaqu, niti kakve će biti njegove mogućnosti. U čitavoj VW grupi, jedino je Audi e-tron prisutan u dotičnom segmentu, ali s obzirom da će Enyaq počivati na potpuno drugačijoj platformi, malo je verovatno da će ova dva modela imati bilo šta zajedničko.

Mnogo je verovatnije da će Enyaq biti manje-više „prepakovani“ Volkswagen ID. Crozz ili ID.4, što su modeli koje nemačka marka već testira.

S lansiranjem Enyaqa (datum još uvek nije poznat), Škoda oficijelno otvara kapije električnim automobilima. Nadajući se da će se do 2025. četvrtina prodaje odnositi na električne modele, marka planira da lansira ni manje ni više nego 10 iV modela do kraja 2022.

AutoRepublika

(276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Pre petnaestak godina kada je izlazio Nissan Quashqai, u Autobildu bude tekst o njemu, kao fazon, ko će ovo da vozi, ko će ovo ime da pamti, kako se izgovara… A bio je prvi i jedinstven u to vreme. Sada kao da se takmiče u teško izgovorljivim imenima ….. interesanto da su mnogi sa K i Q.. u imenu