1. Home
  2. Zelene strane
  3. Jučerašnja celodnevna zabrana vožnje u Milanu nije uspela
Jučerašnja celodnevna zabrana vožnje u Milanu nije uspela
3

Jučerašnja celodnevna zabrana vožnje u Milanu nije uspela

673
3
Podelite sa prijateljima:

Nismo sigurni koliko je kod nas poznato, ali nalik velikim balkanskim gradovima, poput Beograda i Sarajeva, slične probleme sa lošim kvalitetom vazduha muče i velike gradove na severu Italije. To je razlog zašto su se gradske vlasti Milana odlučile da na jedan dan zabrane upotrebu automobila u centralnoj gradskoj zoni i pokrenu akciju „Nedeljna šetnja“.

Preciznije, vozačima je bila zabranjena upotreba autombila juče, u nedelju 2. februara u intervalu između 10 i 18 časova. Ideja je bila da se stanovništvo osloni na gradski prevoz, kao i na prevoz biciklama ili skuterima.

Međutim, kako javlja britanska medijska kuća BBC, italijanska policija je imala pune ruke posla. Naime, isuviše je bilo onih koji su ignorisali poziv vlasti na nedeljnu šetnju, pa je tako za samo tri sata ispisano 162 primeraka prekršajnih naloga.

Zabrana vožnje se nije odnosila na vozače električnih automobila, kao ni na hendikepirana lica. Izuzetak je činilo još nekoliko ulica u kojima je saobraćaj bio dozvoljen kako bi se omogućio pristup San Siro stadionu gde su (nerešen) meč odigrali fudbalski klubovi Milan i Verona.

Celodnevne zabrane upotrebe vozila su usledile u Rimu i Milanu, a na udaru su se našla dizel vozila kojima je bilo zabranjeno saobraćanje tokom celog januara, nakon što su visoke temperature i upadljivo odsustvo vazdušnih strujanja doveli do zadržavanja smoga pri tlu, uzrokujući očajan kvalitet vazduha širom Italije, a posebno na severu države.

Slična mera je bila primenjena u Milanu još tokom 2007. godine, kada su privremene zabrane uvođenje u više navrata. Pored Milana i Rima, visoko rangirani na listi najzagađenijih gradova koju sačinjava Svetska zdravstvena organizacija, od italijanskih metropola nalaze se još Torino i Napulj.

Milan je čak 2008. godine poneo „titulu“ najzagađenijeg evropskog grada.

AutoRepublika

(673)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

London je 1952. imao ogroman problem sa zagađenošću vazduha. Teško da u to vreme zagađenosti najviše doprinose automobili, oni jesu činilac ali ne glavni. Nemam ništa protiv električnih automobila, čak naprotiv, ali to nije rešenje za čist vazduh. Kućna ložišta, industrija… su mnogo veći.

Don

tacno tako, ali ´vaki nounari zagadjuju najvise. Kako da se njih rijesimo,a?

Don

i dobro nounaru dicni, …sto ne objavi zakljucke pa ne kaza da nema pomaka po pitanju mjerenja, da je isti k vozio ili ne vozio dizela kada grijanje zagadjuje x puta vise od saobracaja, nego se lijepo ovako tendenciozno objavljuje vijest ne bi li se stvorila slika u javnosti kako se eto zabranjuje saobracaj sus motorima, kako je to put kojim se treba ici i slicno, a istina opet izadje na vidjelo i mo´s ga j..bat.
Sta ti je propaganda i nounari, sto bi reko Miladin za Joksima, pogan jedna ljudska.