1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagen shvatio kako da podesi SCR sistem (VIDEO)
Volkswagen shvatio kako da podesi SCR sistem (VIDEO)

Volkswagen shvatio kako da podesi SCR sistem (VIDEO)

2.53K
11
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je izgleda upravo shvatio da dizel motori mogu biti znatno čistiji nego što su to bili s početka ovog milenijuma, zahvaljujući primeni savremenih tehnoloških rešenja a bez korišćenja manipulativnog softvera. Sada Germani tvrde da su razvili novi, najčistiji TDI motor koji zbog primene inovativnog sistema katalitičkih konvertora i ubrizaganja uree, postiže odlične rezultate u oblasti štetnih emisija. 

Delovalo je da će nakon dizelgejta čelnici Volkswagena odustati od dalje primene dizel motora, posebno nakon objave da će ogromna sredstva koncerna biti usmerena na razvoj elektromobila. Ipak, to se nije desilo a kompanija iz Volfsburga nastavlja razvoj, kako benzinskih, tako i dizel pogonskih jedinica, koje će nuditi uporedo s baterijskim modeima i u budućnosti.

VW je nedavno, kroz premijeru potpuno novog dizel motora kodne oznake EA 288 EVO predstavio i novi sistem dvojnog doziranja goriva (Twin-Dosing Technology). Konstruktor je, s ciljem kvalitetnije prezentacije, pripremio demonstracioni animirani video klip koji ilustruje novi sistem u akciji.

Motor EA 288 EVO koristi prefinjeni sistem koji poseduje dva katalitička konvertora, od kojih svaki poseduje svoj sistem ubrizgavanja uree kako bi se redukovale emisije azotnih-oksida, čija je prekomernost bila osnovni pokretač dizelgejt skandala.

Prema informacijama koje pruža VW, novi Twin-Dosing sistem redukuje emisije jedinjena NOx za više od 80% što dovodi do značajno boljih rezultata u zaštiti prirode.

“Poseban, merni modul ubrizgava supstancu AdBlue u izduvni sistem, odnosno u SCR katalitički konvertor. Tu dolazi do isparenja rastvora na koji način se razbijaju azot i kiseonik, uz isparavanje svakog od hemijskih elemenata zasebno, odnosno uz kasnije formiranje vodene pare i izolovanog bezazlenog azota.”

VW je ubeđen da će novi EA 288 EVO motor pružiti kupcima sve one prednosti koje su ranije generacije TDI agregata to propustile da učine, prevashodno misleći na štetne emisije,“ navodi Markus Kene, direktor odeljenja za razvoj dizel motora u Volkswagenu. On je dalje pojasnio:

“Inovativni sistem doziranja koji smo razvili podrazumeva da naši dizel agregati sada emituju značajno manje štetnih isparenja od dozvoljenih, a verujemo i dosta manje od nekih budućih normativa. To su potvrdile i mnoge nezavisne institucije. Naši dizel motori su sada dakle, ne samo ekstremno efikasni, snažni i s odličnim maksimalnim obrtnim momentom, već su i izuzetno čisti, na šta smo posebno ponosni.“

AutoRepublika

(2533)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

A čestice i dalje ništa? Ono o čemu se ovde naširoko pisalo – problemi prilikom čišćenja DPF, to su “preskočili” da reše? Čini se da ipak veoma pompezno najavljivani ID3 ima ulogu “hoćemo i mi elektrifikaciju, samo sutra”, a da je novi Golf ipak u ovom trenutku glavni prodajni adut.

Srdjan

Bas su extremno efikasni motori kad im nije dovoljan jedan katalizator vec dva sa dodavanjem Adblue… To ce ionako skupe dizele jos poskupljati.

D_C

Sve strozija evropska ogranicenja svakako poskupljuju (i komplikuju) ne samo dizele vec SUS motore uopste.

D_C

VW grupu je izgleda njihovo zaglavljivanje u slepu ulicu sa Pumpe-Düse tehnologijom skupo kostalo. Polako se vade sa zakasnjenjem od nekih 10 godina.

moron

Daj Bože da je ovako kako govore.

BojanNeki

Da su samo deo novca i energije potrošili u razvoj baterija koliko u dizlo već danas bi sa e-golfom jednim punjenjem prelazili bar 600km.

lola

tdi = vw
cija=batriasi
golf na baterije umesto tdi. salis se jelda
a sad mi reci sto ni vw razbvijo baterije kad to cija radi dzabe i uvaljuje svima.
znas ono. budala te prvo spusti na svoj nivo pa te pobedi. tako bi da cijaši uvale baterije pa da te onda pobede. prvo neka u americi uvedu baterije pa da pričamo

BojanNeki

AR, razmete li vi šta trbunjaju ovakvi?

Dak

Ja lično obožavam dizele, veliki obrtni moment, puno konja, mali potrošač ali mislim da više nije vredno ulaganja tolikog novca u razvoj istog jednostavno je preskupo i prekomplikovano da bi se isplatio. Elekrto motori su daleko jednostavniji, efikasniji i jeftiniji, problem je trenutno autonomija baterije ali i to će se vremenom rešiti.

BojanNeki

Nemoj tako da spominješ budućnost, napašće te 90% komentatora ovde, jer oni samo sadašnjost…
Al od mene dobiješ + 🙂

Gagi

Traktor bio i ostao,dok wv shvati sustinu price,vreme proslo ,sistemi zastareli,ps nek razvija MAN kamionske i autobuske motore,veoma su dobri i izdrzljivi,posto ocigledno im slabo ide razvoj malih motora…..