1. Home
  2. Vesti
  3. Mini koketira s idejom razvoja superautomobila s centralno pozicioniranim motorom
Mini koketira s idejom razvoja superautomobila s centralno pozicioniranim motorom
0

Mini koketira s idejom razvoja superautomobila s centralno pozicioniranim motorom

229
0
Podelite sa prijateljima:

Mini još uvek nije odustao od razvoja jedinstvenog automobila koji bi se u gami britanske marke smestio iznad hot heča s oznakama JCW iza kojih se krije ergela od 306 konjskih snaga. Sada se rađaju spekulacije da bi takav model mogao da poseduje središnje postavljen agregat.

Momenat u kom je lansirana priča o eventualnom razvoju ovakvog vozila je interesantan jer sledi tik nakon premijere prvog električnog Minija, o čijoj smo spektakularnoj lisabonskoj premijeri već pisali, kao i nakon sve glasnijih najava da će britanska marka predstaviti novitete manjih dimenzija od pulena iz aktuelne game.

Poznato je da svi modeli Minija koji su u prodaji poseduju pogonski sklop zasnovan na postavci u kojoj su prednji točkovi pogonski (uključujući i varijante gde se zadnji točkovi povremeno aktiviraju kao oni koji prenose silu na asfalt), pa onda možda malo iznenađenje čini najava o mogućem razvoju rivala za francuski sportski automobil Alpine A110.

“Ukoliko bismo ostavili našim inženjerima dovoljno vremena i materijalnih sredstva, veoma je moguće da bi nam predstavili neki model s centralno smeštenim motorom,” izjavio je u Majamiju tokom premijere baterijskog mališana bavarskog pedigrea, predstavnik Minija zadužen za odnose s javnošću, Andreas Lampka.

Novinari su pokušali da podstaknu Lampku da se malo više otvori na datu temu. Prihvativši izazov, rukovodilac iz Bavarske je izjavio da performantni Mini budućnosti uopšte ne mora da poseduje motor s unutrašnjim sagorevanjem.

Britanski brend je tokom 2014. godine, na Konkursu elegancije (Villa d’Este Concorso) upriličenom na jezeru Komo u Italiji već predstavio koncept Mini Superleggera. Prototip primerak je zapravo bio električni automobil, a izrađen je uz obilje upotrebljenog aluminijuma i uz pomoć dizajnerske kuće s Apenina Carrozzeria Touring Superleggera.

Ipak, Lampka tvrdi da postoji šira lista opcija za razvoj sportskog automobila Minija u budućnosti.

“Hajde da vidimo na koji način će marka dalje da se razvija. Ubeđeni smo da radimo pravu stvar i da donosimo prave odluke u doba koje je ekstremno uzbudljivo i izazovno za samu marku. Videćemo koji će biti naredni izazov za nas,” rekao je on.

BMW grupa je zabeležila rast prodaje novih vozila za nekoliko procenata tokom 2019. godine, što znači da je isporučeno oko 2,5 miliona četvorotočkaša marki BMW, MINI i Rolls-Royce. Tu je i realizacija motociklističke divizije BMW Motorrad. O svemu ovome možete više saznati listajući naše objave s početka januara.

Ipak, Mini je ostvario pad od 4%, zahvaljujući realizaciji 346.639 vozila. Nasuprot tome, performantni BMW M takmaci su plasirani u 32% većem broju u odnosu na uporednu godinu (135.826). Shodno tome, veoma je moguće da se tajna uspeha Minija krije upravo u segmentu visoko profilisanih luksuznih performantnih modela.

Dakle, ostaje na kraju da se šaljivo zapitamo, ukoliko rukovodstvo Minija razmatra ovakav sportski automobil, kada će kucnuti trenutak da britanska marka svojom premijerom nadomesti obustavu proizvodnje Mercedesove X klase.

AutoRepublika

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments