1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Mercedes Unimog postavio visinski rekord za vozila na točkovima
Mercedes Unimog postavio visinski rekord za vozila na točkovima

Mercedes Unimog postavio visinski rekord za vozila na točkovima

2.79K
3
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila danas najviše žude za rekordnim vremenom u trci na 402 metra, na stazi Nirburgring ili tokom ubrzanja do 100 km/h. Pored svega toga, od nedavno se teži i najdužoj autonomiji, naročito kada se radi o električnim automobilima. Ovog puta, Mercedes se odlučio za drugačiji rekord, a u pitanju je najveća nadmorska visina dostignuta sa motornim vozilom na točkovima. Kao što je i za očekivati, uposlili su svoj najjači aduta na tom području. Ne, nije u pitanju G klasa, već njihova dva kamiona Unimog U 5023.

Najveći povod za organizaciju ovog pokušaja jeste instalacija radio antena na nekolio lokacija na najvišem svjetskom aktivnom vulkanu Ohos de Salado, koji se nalazi u Čileu i čija se najviša tačka nalazi na 6.893 metara nadmorske visine. Ove antene su potrebne za olakšanu kominikaciju naučnih i planinarskih ekipa, koje su veoma česte na ovom području.

Kada je tim instalirao zadnju antenu, na visini od 6.100 metara, odlučili su se da pođu jedan korak dalje, i ove ekstremne mašine testiraju do svojih kranjih granica. Želja ih je odvela do 6.694 metara nadmorske visine, gdje je teren postao pretežak ćak i za Unimog.

Ova dva vozila su opremljena specijalnim gumama, kukama za vuču, kao i veoma posebnom tehnologijom šasije koja nudi varijabilan centar gravitacija, razvijen od strane Mercedesa.

Mercedes je predstavio Unimog prije 70 godina kao vozilo namijenjeno za sve klimatske uslove i ekstremne terene, a ta tradicija traje i dan danas.

AutoRepublika

(2794)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, do koje visine je stigao Samuraj? On je držao tu neki rekord?

Eki

Samurai je bio na 6.687, svega 7 metara manje… Mada iskren da budem, taj rekord je impresivniji jer se radi o relativno jeftino mašini (pogotovo u poređenju sa ovim) koja je praktično dostupna svima

Neko iz mase

Lada niva je držala puno takvih rekorda. Jedan od njih je Uspon u bazni kamp na mt everest.