1. Home
  2. Održavanje
  3. Bosch revolucionarno – zaštita od sunčeve svetlosti bez zaklanjanja pogleda na put
Bosch revolucionarno – zaštita od sunčeve svetlosti bez zaklanjanja pogleda na put

Bosch revolucionarno – zaštita od sunčeve svetlosti bez zaklanjanja pogleda na put

656
0
Podelite sa prijateljima:

CES u Las Vegasu je u jeku, a Bosch „blista“ s nečim što je nazvao „jednom od komponenti enterijera koje se najčešće previđaju“ – štitnik od sunca. Izum od pre 95 godina, jedva da je modifikovan do dana današnjeg.

Uveden 1924. u Ford Modelu T, ovaj štitnik funkcioniše u skladu sa svojim imenom. Zadatak mu je da blokira sunčevu svetlost uperenu u oči vozača. Međutim, obično blokira i više od toga, te su u Boschu odlučili da se pozabave ovim detaljem, uklanjajući ga u potpunosti.

Možda sve na prvu loptu zvuči paradoksalno, ali tu na scenu stupa veštačka inteligencija. Do 2025., procenjuju u nemačkoj kompaniji, svaki od njihovih proizvoda će ili posedovati veštačku inteligenciju ili će biti razvijen uz njenu pomoć. Štitnik od sunca je sjajna komponenta za početak.

Umesto nezgrapnog objekta koji može da se pomera oko vozačeve glave ne bi li zaustavio neželjenu sunčevu svetlost, Bosch predlaže rešenje u vidu transparentnog LCD displeja, povezanog s unutrašnjom kamerom, koja monitoriše vozačevo lice. Veštačka inteligencija u isto vreme prati sliku koju pruža kamera.

Kroz analizu senki koje padaju na lice, ona može da odredi koja sekcija transparentnog LCD displeja treba da se zatamni da sunčeva svetlost ne bi išla u oči vozača. Na ovaj način, kaže Bosch, čovek za volanom će biti zaštićen od zaslepljivanja, s tom prednošću što mu neće biti zaklonjen pogled na put.

Uz pomoć tehnologije tečnih kristala, Boschovo rešenje je efikasno u smanjivanju rizika od saobraćajne nezgode, pružajući vozaču u isto vreme više komfora i bolju bezbednost i preglednost. Sve to je moguće zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, u koju nemačka kompanija ulaže velika sredstva i napore.

Da ne ulazimo u to „koliko to košta“, ovo rešenje nam se zaista sviđa. Konvencionalni štitnici rade posao, ali ruku na srce, blokiraju i dobar deo pogleda na put i okolinu. Pored toga, sudeći po istraživanjima koje je citirao Bosch, privremeno slepilo prouzrokovano sunčevom svetlošću je uzrok dvostruko većeg broja saobraćajnih incidenata nego što su to bilo koji drugi uslovi izazvani vremenskim (ne)prilikama. To potvrđuju i podaci NHTSA, dok jedna druga studija ističe da je su 16 odsto veće šanse da doživite incident u saobraćaju pri jakoj sunčevoj svetlosti u odnosu na normalne vremenske prilike.

„Za većinu vozača širom sveta, štitnik od sunca, ovakav kakav je, nije dovoljan da se izbegnu rizični odblesci sunčeve svetlosti, posebno u rano jutro i predveče“, kaže dr Štefen Berns, predsednik Bosch Car Multimedije, vezano za virtuelni vizir. „Neke od najednostavnijih inovacija znaju da naprave najveći uticaj, a virtuelni vizir menja način na koji vozači vide put.“

„U ranoj fazi razvoja smo otkrili da korisnici podešavaju svoje tradicionalne štitnike od sunca tako da oni bacaju senku na njihove oči“, rekao je Džejson Zink, tehnički ekspert u Boschu za Severnu Ameriku, inače jedan od tvoraca virtuelnog vizira. „Taj uvid je bio od ključnog značaja za pojednostavljivanje koncepta proizvoda i kreiranja dizajna.“

Mada je virtuelni vizir upravo predstavljen na CES-u, već je pobrao neke nagrade, poput one za „Najbolju inovaciju u kategoriji zabave i bezbednosti unutar vozila“ na CES 2020 Innovation Awards dodeli. Žiri je bio sastavljen od inženjera, tehnologa i dizajnera.

AutoRepublika

(656)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments