1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Lamborghini s MIT-om razvija mnogo moćniji superkondenzator od onog u Sianu
Lamborghini s MIT-om razvija mnogo moćniji superkondenzator od onog u Sianu
0

Lamborghini s MIT-om razvija mnogo moćniji superkondenzator od onog u Sianu

259
0
Podelite sa prijateljima:

Lamborghini Sian je predstavljen u septembru, na Salonu automobila u Frankfurtu. Mašina bazirana na Aventadoru, po prvi put kada je o marki iz Santa Agate reč, pogonjena je hibridnim sistemom. Ujedno, ovo je najbrži Lamborghini do sada.

Sian do „stotke“ ubrzava za ispod 2,8 sekundi, što ga čini jednim od najbržih automobila na planeti, i to zahvaljujući upotrebi superkondenzatora. Ova tehnologija je po prvi put primenjena u jednom automobilu, što znači da nema litijum-jonskih baterija za skladištenje električne energije.

Superkondenzator je tri puta potentniji u odnosu na bateriju iste težine, a može da se u potpunosti napuni trenutno, prilikom svakog kočenja, što znači da je priliv snage istovremeno dostupan, a brzina se u tom slučaju povećava za 10 odsto u odnosu na automobil koji ne koristi ovu tehnologiju.

Ovo je tek početak, a možemo zamisliti do koje mere važnu ulogu će superkondenzatori igrati u budućnosti, jer je Lambo obelodanio da sarađuje s MIT-om (Massachusetts Institute of Technology) na kreiranju nove, bolje verzije.

Vesti su postale javne, što znači da je reč o najavi prvog velikog proboja u trogodišnjem istraživačkom projektu: „patent novog, inovativnog materijala, koji će služiti kao tehnološka baza za novu generaciju superkondenzatora“.

Svi tehnički (i ograničeni) detalji vezani za materijal su navedeni u pres materijalu koji je izdao Lamborghini. Italijanski proizvođač veruje da će uspeti da poboljša gustinu energije u superkondenzatoru do 100 odsto u odnosu na tehnologiju koja je trenutno dostupna.

Naravno, sasvim je jasno da je Lamborghini ozbiljno posvećen elektrifikaciji, ali ne na način na koji to ostali rade, već uz pomoć tehnologije koja se smatra mnogo naprednijom od baterijske.

„Zajedničko istraživanje s MIT-om u potpunosti otelotvoruje naše vrednosti i našu posvećenost predviđanju budućnosti, budućnosti u kojoj je hibridizacija sve poželjnija i neizbežno neophodna“, izjavio je šef kompanije, Stefano Domenikali.

AutoRepublika

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments