1. Home
  2. Industrija
  3. Šef PSA o budućnosti grupacije, kineskom tržištu i Opelu
Šef PSA o budućnosti grupacije, kineskom tržištu i Opelu
0

Šef PSA o budućnosti grupacije, kineskom tržištu i Opelu

276
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek PSA grupacije, Karlos Tavarez, govorio je o budućnosti ove kompanije, akviziciji i trenutnom stanju Opela, kao i kineskom tržištu. 

Prošlo je više od godinu dana otkako je PSA preuzela Opel, a nemačka marka je već u prvoj polovini ove godine zabeležila profit, što se nije desilo dugo godina u Riselshajmu. Očigledno je da Francuzi dobro upravljaju markom, na šta je Tavarez posebno ponosan. „Još uvek smo u procesu restruktuiranja i štednje kada se govori o Opelu. Ipak, podaci su veoma dobri, i to pre svega zahvaljujući menadžerskom timu Opela i svim zaposlenima“, kazao je Tavarez.

On je dodao da jeste došlo do otpuštanja jednog dela radnika. „Kada smo preuzeli Opel bilo je zaposleno oko 38.000 ljudi. Danas ih ima 32.000, a najviše otpuštanja bilo je u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Ipak, to je mala cifra ako se sagleda da je ova marka za vreme upravljanja General Motorsa u poslednjih 20 godina otpustila neverovatnih 50.000 radnika! Uz to, izgubili su i 2,2% udela u tržištu novih automobila u Evropi. Stvari danas mnogo bolje stoje za Opel.“

Tavarez je naglasio da je prilikom preuzimanja marke iz Riselshajma najteži deo bilo pregovaranje sa nemačkim radničkim sindikatima. „Takvih problema nema sa francuskim sindikatima. Odnosi njih i PSA su toliko dobri da nam ne trebaju nikakvi papiri, samo usmeni dogovor“, tvrdi šef PSA grupe.

On je naveo i da plan grupacije za elektrifikaciju ide očekivanim tokom. „Naš plan je veoma jasan. Hibridni pogon za veće modele, potpuno električni pogon za male automobile. Jednostavno, sada hibridi nude najbolje od dva sveta jer ne ograničavaju kretanje automobila. Primera radi DS7 Crossback E-Tense razvija 300 ks i ima fantastično ubrzanje i vozne karakteristike, a takođe ima i 50 kilometara autonomije kretanja koristeći električnu energiju. Rekao sam to više puta, elektrifikacija je kao organska hrana, dobra je, ali i skupa.

Lider PSA grupacije trenutno radi na ostvarivanju veće prodaje u Kini, što navodi kao najveći izazov za francusku kompaniju. Ključ boljeg rezultata na kineskom tržištu leži u logistici, boljem marketingu i sposobnosti da se brže adaptira na promene, tvrdi Tavarez.

Na opasku novinara da PSA troši znatno manje novca za odeljenje za razvoj novih automobila i tehnologija od evropskih konkurenata, Tavarez je kroz osmeh kazao: „To je zato što smo efikasniji od svojih rivala. Evo, pogledajte Salon automobila u Parizu. Imali smo premijeru Peugeota 508, potom DS3 Crossback koji je krosover u B segmentu, Citroen C5 Aircross koji nudi i plug-in hibridnu varijantu, i koncept Peugeot E-Legend. Da li nešto nedostaje? Ništa.“

Pripadnike sedme sile interesovalo je kako je PSA toliko efikasna grupacija. Tavarez ističe da vode računa o svakom evru, kao i da su se rešili „antičkih poslovnih planova i nastupa“. Dodaje da su sa nekim stvarima poptuno raščistili. „Imamo veoma malo konferencija za štampu i raznih medijskih nastupa menadžera. Te konferencije su osmominutna inekcija za ego rukovodilaca u automobilskoj industriji. Za nas je bitnije da imamo više „okruglih stolova“ odnosno razgovora unutar same kompanije o unapređenju našeg poslovanja. A ako ćemo i potpuno iskreno, konferencije su uvek jako dosadne“, zaključio je u svom stilu Karlos Tavarez.

AutoRepublika 

 

 

(276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments