1. Home
  2. Vesti
  3. Izveštaj s nemačkog automobilskog tržišta (2019.)
Izveštaj s nemačkog automobilskog tržišta (2019.)
12

Izveštaj s nemačkog automobilskog tržišta (2019.)

984
12
Podelite sa prijateljima:

Nemci proizveli manje ali pazarili više vozila tokom prošle godine

Juče ste mogli da čitate prve (prošlo)godišnje izveštaje s francuskog tržišta, a evo sada i prvih podataka iz Nemačke. Zbirno posmatrano, nemački proizvođači su sklopili značajno manji broj četvorotočkaša tokom prethodne godine. Razlog tome je svakako slabija tražnja na međunarodnim tržištima, naveli su ranije danas odgovorni u Asocijaciji automobilske industrije Nemačke (VDA). Prema podacima koje je javnosti servirala pomenuta asocijacija, blizu 4,7 miliona vozila su proizveli germanski proizvođači tokom 2019. što je za 9% manje od prethodne godine. Dodatno, to je najniži nivo proizvodnje još od 1997.

Pad izvezenih kontigenata je bio još izraženiji. To konkretno znači da je inostranim kupcima tokom prethodne godine isporučeno skoro 3,5 miliona vozila, što je za 13% manje spram lanjskog perioda.

U decembru su nemački proizvođači izvezli oko 213.000 automobila (-14%), dok je istog meseca s proizvodnih traka sišlo oko 276.000 četvorotočkaša, odnosno za 7% manje nego poslednjeg meseca 2018. godine.

Rast popularnosti SUV segmenta spasava industriju u Nemačkoj

Drugačiji vetrovi su prošle godine duvali u Nemačkoj. Razvoj situacije je bio pozitivan, čemu su doprinele jača tražnja za ekološki podobnijim vozilima kao i, nasuprot njima, rast popularnosti gradskih krosovera. Zahvaljujući ovim faktorima je ostvaren snažan rast prodaje u Nemačkoj.

Broj novoregistrovanih automobila u germanskoj republici je uvećan za 5% na 3,6 miliona. Poslednji put kada je zabeležena veća tražnja, prodato je 3,9 miliona četvorotočkaša, što je istorijski podatak o statistici prodaje za 2009. godinu.

Snažan rast prodaje je zabeležen tokom prethodnih meseci. S druge strane, takav rezultat je nastao i zahvaljujući posebno lošoj tražnji tokom prethodnih godina. U ovo doba je prošle godine kroz silne muke prolazio gigantski Volkswagen koji nikako nije uspevao da se „sastavi sa životom“ u svetlu početka primene WLTP standarda.

Nemci su u decembru pazarili 283.400 automobila, odnosno za petinu više nego lani. Industrijski eksperti navode da postoje ozbiljne indicije da su odlične prošlomesečne cifre potpomognute intenzivnim prodajnim kampanjama koje su inicirali proizvođači vođeni snažnom željom da se po svaku cenu oslobode viška zaliha gotovih proizvoda.

Čisti bilansi na dan 1. januara 2020. godine su ujedno bili, i još su važni u svetlu primene evropske regulative za flotnu emisiju ugljen-dioksida, čija primena je počela pre nekoliko dana, a o čemu možete saznati mnogo više čitajući ovaj članak. Najjači rast tražnje (+21%) je registrovan u SUV segmentu, ali i u klasi terenskih vozila (+20,3%).

Tražnja za vozilima s alternativnim pogonskim sklopovima je rasla posebno snažnim tempom. Prema podacima koje predstavlja VDIK, njihov udeo na tržištu je uvećan s 5% na 9%. Ukupno je za 134.000 električnih, hibridnih ili vozila pokretanih prirodnim gasom više registrovano prethodne, u odnosu na 2018. godinu. To dakle znači da je u ukupnom broju više registrovanih automobila 2019. u odnosu na 2018. godinu, ogromno bilo učešće baš „ekološki podobnih“ četvorotočkaša.

Čisto električna vozila ostaju na marginama

Ipak, proporcija zastupljenosti čisto električnih vozila ostaje simbolična. Prema podacima koje prezentuje Kraftfahrt-Bundesamt, ukupno učešće ovih vozila se zaustavilo na 1,8% dokle je stiglo s prošlogodišnjeg jednog procenta. Najmanje 6,6% od ukupnog broja novoregistrovanih vozila je posedovalo hibridni pogonski sklop, to jest konvencionalni motor s unutrašnjim sagorevanjem, potpomognut elektromotorom.

Skoro sve nemačke marke su zabeležile progres u matičnoj državi. Jedini pad prodaje je doživeo Opel, kao sada Peugeotov brend sa minusom od 5%. Neslavno se provela i britanska marka koju promoviše BMW grupa. Naime, Mini je na nemačkom tržištu zabeležio pad prodaje od 0,9%.

Prvi čisto električni Mini je stigao i u Srbiju

Najsnažniji rast, mereno relativnim pokazateljima, zabeležila je američka kompanija srpskog imena, Tesla koja je plasirala za 460% vozila više u odnosu na godinu ranije. Ipak, skoro uvek, pa tako i u ovom slučaju, kada se govori o nekim trocifrenim procentima, apsolutne cifre su skromne. Tako je Tesla prodao skoro 11.000 elektromobila u Nemačkoj tokom prošle godine.

Tržišni lider, marka Volkswagen je isporučila blizu 670.000 automobila u 2019. godini na domaćem terenu.  Na taj način je VW kao marka, a ne kao poslovna grupacija, ostvario plus u prodaji od 3,7%, ali se tu uglavnom radi o vozilima koja koriste motore s unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(984)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ne razumijem, krv popiše al doslovno, sa co2 i tzv zagadjivanjem, a onda – navale suvova godinama već. Prosječan SUV ispušta brat bratu, bar 140 g co2 i to po starom načinu mjerenja, a znamo da zakonodavac kažnjava vlasnika samo po veličini, Jel, co2. i sad kako to, napad na dizel, a on manje co2 ispusta? Druga nelogičnost, pjevaju o nužnosti smanjenja co2, a vamo maksimalno propagiraju SUV, a što ne onda neki manji auto? Sad se očekuje da neki lobij pođe pjevati o štetnosti SUV vozila , a onda poplava „stručnjaka“, koji će se grčevito boriti za taj lobij… Pročitaj više »

moron

Šteta što ovaj članak nije radjen na isti način kao i prikaz sa FR tržišta. Sa onim tabelarnim prikazom.

moron

Ma, sve ok, pruža i ova analiza odlične podatke i jasan prikaz trendova, ali bi poređenje FR i DE tržišta bilo lakše. Ali i ovako vidim da je Tesla 3 u DE ostvario skoro duplo bolji rezultat nego u FR, iako su, ako se ne varam, eko malusi veći u FR.

Dikh tu kava
Dikh tu kava

Samo jednom članstvu pripadam.. Bez šale, ojro 366 za membership, ipak neka bude dovoljno i ono što je Don linkovao..

DOn

https://www.best-selling-cars.com/germany/2019-full-year-germany-best-selling-car-brands/
inace kba nije objavio sveukupni prikaz
https://www.kba.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/Fahrzeugzulassungen/pm01_2020_n_12_19_pm_komplett.html?nn=2562684
tesla 10711 (2019) a 1905 (2018). za napomenu je da uglavnom uzimaju firme, znaci menadzeri i ne samo oni, mogu da biraju auto do nekih 500 eura rate, zavisi od pozicije na kojoj si, kod nekih firmi uopce nije dozvoljeno da se uzmu auta iz vw koncerna ni dan danas, tako da ekipa uglavnom uzme ovo pa se voza.
Ne zaboravi da je njemacko trziste jako , kupovna moc velika. I jos im treba milione radnika, pa eto, ko voli nek izvoli.

DOn

Nema na cemu, i drugi put.

moron

Kad sagledam oba članka AR (FR i DE) i ovo što je Don „linkovao“, razumem da je tržište Nemačke „jače“ za oko 50%, ali, da se npr. na njemu i nominalno proda manje Toyota nego u FR (84,498 u odnosu na 101.730).
A, kada u DE „saberem“ ono „nemačko“, a u FR ono „francusko“, ispada da su FR malo manje „patriote“ od Nemaca. Ili, grešim ?

DOn

i jedni i drugi su nacionalisti da ti se zivot zgadi.