1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mustang Mach E obukao policijsku uniformu
Ford Mustang Mach E obukao policijsku uniformu
0

Ford Mustang Mach E obukao policijsku uniformu

139
0
Podelite sa prijateljima:

Ford svakako ima dugu istoriju proizvodnje automobile za upotrebu od strane „momaka u plavom“. Svi pamtimo model Crown Victoria koji je protekle četiri decenije bio omiljeni izbor policajaca, ali je Fordova istorija takvih vozila znatno šira. Još od Modela T, pa do današnjeg krosovera Explorer, drugi najveći američki automobilski proizvođač je uvek igrao veliku ulogu.

Ford je sada spreman da još jednom ispiše istoriju, a ona se odnosi na prvi električni četvorotočkaš koji bi policija masovno koristila. Zapravo, kompanija još uvek nije dobila narudžbine, već je o sopstvenom trošku razvila jedan prototip koji će uskoro biti testiran, a ako zadovolji kriterijum, e onda bi startovala i serijska proizvodnja za sve zainteresovane strane.


Detalji nam nisu poznati pa se spominje samo podatak da je Mach E poslat zvaničnoj policiji u američkoj saveznoj državi Mičigen na dalja testiranja. Novinari su analizirali priložene fotografije i zaključili da je reč o paketu opreme GT koji donosi 480 konjskih snaga i ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,5 sekunde.

Pretpostavićemo da je modifikacije obavila ista divizija koja se tokom prethodnih decenija bavila tjuningom ostalih Fordova za iste namene, ali nam je nepoznato šta je tačno izmenjeno. Barem po pitanju policijskih automobila u Americi, modifikacije se uglavnom odnose na ojačanu šasiju, veće kočnice, novo ogibljenje i naravno, prerađeni enterijer gde bi zadnja sedišta za negativce bila odvojena od prednje klupe. Neće nas iznenaditi ukoliko Ford ponudi i veće baterije konkretno za policijski Mach E, pošto takvi automobili obično budu u pokretu najmanje osam sati po jednoj smeni.


Ostaje nam da vidimo kako će se električni krosover dopasti policiji, a prvi komentari su relativno pozitivni. Spomenućmo da ovakav program nije rezervisan samo za američko tržište, već je takođe aktivan na nekoliko lokacija u Velikoj Britaniji. Nakon toga bi trebalo da bude doneta konačna odluka, i ukoliko baterijski krosover zadovolji prohteve nadležnih, očekuje se i da se krene s masovnom proizvodnjom.

Zanimljiv je podatak da je policija počesto koristila vozila na struju još početkom 20. veka, pošto im se dopalo što se „mogli prišunjati“ lošim momcima bez zvukova bučnih SUS motora.

Električni četvorotočkaši su naravno uglavnom izumrli nakon što je benzin postao pristupačno gorivo, ali kako stvari stoje ponovo ćemo ih videti nakon jednog veka.

AutoRepublika

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments