1. Home
  2. Vesti
  3. Otvoreni pregovori Volkswagena s vlasnicima dizelgejtom pogođenih vozila u Nemačkoj
Otvoreni pregovori Volkswagena s vlasnicima dizelgejtom pogođenih vozila u Nemačkoj
6

Otvoreni pregovori Volkswagena s vlasnicima dizelgejtom pogođenih vozila u Nemačkoj

323
6
Podelite sa prijateljima:

VW je pristupio tužilačkoj strani u sudskom sporu koji je pokrenut u Nemačkoj s ciljem isplate odštete od strane proizvođača automobila ka vlasnicima dizel vozila koja su posedovala nedozvoljene poništavajuće uređaje. Stotine hiljade vozača se nada skorom završetku pregovora i isplati odštete, nakon što je savezna organizacija za zaštitu potrošača (vzbv) pristala na otpočinjanje razgovora s ozloglašenim proizvođačem.

Razgovori su tek započeli i ne postoji izvesnost da će dogovor biti postignut. Objava koja je u javnost plasirana s obe strane u sporu, došla je u ranijem delu današnjeg dana. Pored toga, suprotstavljeni akteri razgovora su se obavezali na iskazivanje najbolje volje da se stvar reši u direktnom kontaktu a mimo otvaranja procedure koja karakteriše parnični postupak.

Podsetićemo da je Volkswagen potrošio silne milijarde u Americi kako bi tamošnji kupci dobili nekakvu satisfakciju za osećaj namagarčenosti, ali zato evropski kupci nisu uspeli da izvuku „ni cvonjka“ od proizvođača. Ipak, za očekivati je da pritisak na Volkswagen, s ovim vezi, samo poraste, posebno nakon što su osramoćeni Nemci prihvatili da isplate naknadu austrijskoj policiji, o čemu smo pisali pred Novu godinu.

Viši okružni sud u Braunšvajgu je krajem septembra počeo ozbiljnije da se bavi odštetnim zahtevom koji je u ime 400 hiljada kupaca, podnela organizacija za zaštitu potrošača. Ukoliko do sudskog postupka bude došlo, što je potpuno moguće u ovom trenutku, vozači vozila s nekim od bedževa VW grupacije (Porsche, Audi, VW, Seat, Škoda), moraće da dokažu da su pretrpeli nekakvu štetu, ali bi se to dogodilo u jednoj jedinstvenoj proceduri za sve njih, što je ogromna olakšavajuća okolnost spram pojedinačnog dokazivanja.

Treba podseteti da je nedavno Viši okružni sud smešten u Minhenu zauzeo stav da su sve tužbe koje su podnete posle isteka 2018. godine, neosnovane iz razloga zastarelosti. Da li će ovaj stav opstati, odnosno hoće li kao takav proći ocenu zakonitosti od strane viših sudskih instanci, teško je reći u ovom trenutku.

AutoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Sta je sa mercedesom?

moron

Biće interesantno videti da li će vlasnici uspeti da dokažu nastupanje neke štete za njih. Ako tako nešto može da prodje, onda meni normalno deluje da i ostali proizvodjači „lupe“ po VW-u za sve ekonomske posledice za sve njih koje je stvorio prevarni postupak VW-a. Jer, VW je napravio „pakao za sve“.

Halabuka

Viš… V krivo si!
Faulveja su prvog otkrili zbog same veličine njegove i financijske mogucnosti. Pak nece prvo kopati tamo gdje je plitko, već gdje mogu duboko zaroniti.
Pakao su napravili ovi v eu parlamentu sa zahtjevima koji su postavili proizvođačima za euro norme koji nisu realni.tek onda dolaze proizvodaci. Ak si ti varo, i ja sam varo i kaj bum ja tebi? Sam sebe tuzil?
Vekši je problem nakon dizelgejta, pak pogledni kako se pocelo stedjeti na automobilam, tu je problema.

moron

Pa, velika je i Toyota. Ništa manja od VW-a. Zašto nju nisu „opalili po nosu“ za „ekološku prevaru“ (već „samo“ za loše gumene patosnice i lošu papučicu gasa, tj. za „nekontrolisana ubrzanja“)? Zato što Toyota, iako velika, nije pokušala na prevari sistem. A VW? Ako nije bio u stanju da sam napravi motor koji bi bio saglasan sa važećim i/ili nadolazećim eko normama (kao što očito nije bio u stanju ), zar nije bilo drugoga rešenja – osim prevare ( uz angažovanje Bosch-a )? I sada, zbog te (istorijske) prevare, „plaćaju svi“ ( pri čemu uopšte ne izražavam ni najmanji… Pročitaj više »

Tile

Da nije fauwe i da nije sad (pre par god) do istog bi se doslo kad tad od strane nekog drugog. Nisu ameri bez razliga privrzeni benzincima i nenaklonjeni dieselu u putnickim vozilima.

moron

Verovatno si u pravu. Našao bi „strujni“ i „eko“ lobi kad-tad neki drugi „okidač“ za ostvarenje svoga nauma sve i da nije bilo VW prevare. Ali VW im je „došao kao kec“. A svima ostalima, koji „luka ni jeli, ni luka mirisali“, kao sidro oko vrata …