1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen isplatio odštetu za dizel skandal i austrijskoj policiji
Volkswagen isplatio odštetu za dizel skandal i austrijskoj policiji
1

Volkswagen isplatio odštetu za dizel skandal i austrijskoj policiji

324
1
Podelite sa prijateljima:

Predstavnici nemačke kompanije i austrijskih vlasti su juče u odvojenim izjavama objavili da je postignut dogovor u pogledu naknade štete koju bi Volkswagen trebalo da isplati u korist budžeta južnog suseda Nemačke. Prvi medij koji je objavio vest bio je bečki dnevnik „Der Standard“.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Peskorn je juče lično govorio o postignutom dogovoru koji će podrazumevati isplatu pozamašnog iznosa od strane VW-a, na ime odštete za 2.100 dizelgejtom pogođenih vozila koje je svojevremeno pazario njegov sektor vlade.

S druge strane, priču je iz Volfsburga potvrdio i portparol Volkswagena.

„Postigli smo dogovor u pogledu tačno određenog iznosa za naknadu štete. To je značajna, ali istovremeno i razumna suma. O tačno kolikom se iznosu radi, ne mogu da pričam jer je takav dogovor sklopljen,“ rekao je Peskorn u radio programu, odnosno u emisiji „Ö1 Mittagsjournal“.

Iz krugova bliskih toku pregovora, ipak se moglo saznati da je cifra daleko niža, od Austrije zahtevanih 2,6 miliona evra. Prostom matematikom dolazimo do toga da su austrijski političari zahtevali, u proseku, isplatu od oko 1.240 evra po „kontaminiranom“ vozilu, što se zaista ne može tumačiti iracionalnim zahtevom.

Glasnogovornik VW grupe je odgovarajući na pitanja znatiželjnih novinara izjavio da će dogovoreni iznos biti isplaćen od strane ovlašćenog uvoznika vozila za teritoriju Austrije. To je firma Porsche Austria GmbH.

Pored toga, portparol nemačke kompanije je izjavio da dogovor sa Vladom Republike Austrije, u pravnom smislu ne predstavlja presedan, kao i da „postignuti sporazum ni na koji način neće predstavljati osnovu za pozivanje na isti u drugim spornim slučajevima“.

Dakle, druge države, ostala pravna i fizička lica ostaju u nemilosti selektivne (ne)pravde za Volkswagen.

AutoRepublika

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Nema sa Austrijancima zajebancije.Ako postoji nesto kao priblizno idealna drzava na ovoj planeti,to je onda Austrija,to potpisujem.