1. Home
  2. Vesti
  3. Novi sistem bonusa u Volkswagenu garantuje isplate rukovodstvu bez obzira na štednju
Novi sistem bonusa u Volkswagenu garantuje isplate rukovodstvu bez obzira na štednju
4

Novi sistem bonusa u Volkswagenu garantuje isplate rukovodstvu bez obzira na štednju

177
4
Podelite sa prijateljima:

Vrhovno izvršno rukovodstvo Volkswagena obećava izdašne isplate srednjim i višim nivoima rukovodilaca uprkos turbulentnim vremenima. Prema najsvežijim informacijama koje pristižu iz grupacije, menadžerima su garantovani stabilni iznosi za isplatu bonusa u narednih nekoliko godina.

U pismu koje su potpisali izvršni direktor VW grupe Herbert Dis i direktor odeljenja za kadrovsku politiku Gunar Kilijan, obećali su da će 18.000 rukovodilaca srednjeg i višeg nivoa imati garancije u pogledu visine bonusa koji će primati tokom naredne tri godine. U 2020., menadžeri će dobiti pun iznos bonusa koji su dobijali i do sada, dok će u narednim godinama on biti smanjen na 90 i 80 procenata originalnog iznosa.

Ovakva odluka jasno odudara od onoga što su najavili BMW i Daimler koji su takođe usvojili paket mera štednje: „Nivo honorara koje ćemo isplaćivati opstaje i u poređenju s konkurencijom ostaje veoma kompetitivan,“ uglas navode Dis i Kilijan.

Garancije u pogledu visine zarađenog bonusa su uvedene s namerom da olakšaju tranziciju ka drugačijem načinu nagrađivanja rukovodstva. Počev od 2020. godine, visina bonusa više neće biti određivana na temelju ličnih, već timskih dostignuća, što se može tumačiti radikalnim zaokretom u sistemu nagrađivanja zaposlenih na pozicijama srednjeg nivoa uprave.

Dakle, visina bonusa će biti identična za sve i zavisiće od rezultata koje kolektiv postigne, a što će biti mereno, na primer vrednošću akcije Volkswagena na berzi. Slična regulativa se već primenjuje i kod vrhovne uprave, a ona vodi ka tome da bonusi veoma lako mogu da odlete u nebo, ali čak i da padnu dramatično u nestvarno kratkom roku.

Eliminacijom merenja ličnih performansi u kontekstu razmatranja bonusa, grupa želi da osnaži timski duh i osećaj zajedništva, navode Dis i Kilijan u pismu dostavljenom ekonomskom delu redakcije Spiegela.

Još jedan od visoko rangiranih ciljeva grupacije se odnosi na prevenciju nekih eventualnih budućih dizel skandala uslovljenih neprimerenim ponašanjem pojedinica. Ko god se bude „nedvojbeno neprimereno ponašao“, u budućnosti može jedino da očekuje smanjenje ličnih primanja. Kada se radi o top manadžmentu firme, kompanija može čak i zahtevati povraćaj ranije isplaćenih bonusa u slučaju težih povreda radnih obaveza.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

„Još jedan od visoko rangiranih ciljeva grupacije se odnosi na prevenciju nekih eventualnih budućih dizel skandala uslovljenih neprimerenim ponašanjem pojedinica. Ko god se bude „nedvojbeno neprimereno ponašao“, u budućnosti može jedino da očekuje smanjenje ličnih primanja. Kada se radi o top manadžmentu firme, kompanija može čak i zahtevati povraćaj ranije isplaćenih bonusa u slučaju težih povreda radnih obaveza.“

… uz dobronameran savet da se ne napušta Nemačka. 🙂

Don

Budućih dizel skandala?????

Rade

Imaju oni „u rukavu“ više skandala, što dizel što drugih. Izvlače ih po potrebi.

s mile

bre ljudi, razumite VW menadžment, KO NIJE ZA SEBE NIJE NI ZA DRUGOG..