1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Cadillac je planirao moderni V12
Zanimljivost dana: Cadillac je planirao moderni V12

Zanimljivost dana: Cadillac je planirao moderni V12

427
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom 1930-ih godina jedan od omiljenih premijum automobila u Americi je bio Cadillac sa V12 motorom. Iako je kompanija bila jedna od retkih koje su nudile i ogromni V16 agregat, V12 se pokazao daleko civilizovanijim za svakodnevnu upotrebu i čak je pružao i bolje performanse pošto je uglavnom nuđen u manjim i lakšim proizvodima.

Tokom 1960-ih godina General Motors (GM) je planirao i modernu verziju i čak proizveo šest jedinica za testiranje. Prvi od njih zapremine 472 kubna inča (7,7 litara) je razvija 295 konjskih snaga i 567 Nm obrtnog momenta, a kasnije je stigla i verzija od 500 kubnih inča (8,2 litara) sa 395 “konja” i 686 Nm obrtnog momenta.

Prvi primerci su bili spremni u maju 1963. godine i plan je zahtevao da serijska proizvodnja startuje četiri godine kasnije kada je ujedno trebao da debituje novi model Eldorado. Razvoj se otegao nekoliko godina, a najveći problem je ležao u podatku da je Eldorado originalno razvijen sa pogonom na prednje točkove.

U takvim uslovima u planu je bio poprečno postavljen agregat a V12 je jednostavno bio prevelik za tako nešto. Na kraju ovaj motor je postao žrtva lošeg planiranja samog Cadillaca. Naime, zapremina oba agregata je ostala ista, ali je broj cilindara smanjen na osam. ‘

Cadillac se nadao da će na taj način biti prostora da se koriste poprečno postavljeni agregati, ali to nije bio slučaj i novi V8 su ubačeni na tradicionalan način. Kasniji testovi su pokazali da V12 ne bi zauzimao ništa manje prostora, ali do tada kompanija je ugasila projekat i nije bila voljna da investira veće sume novca u novu mehaniku.

Zoran Tomasović

(427)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments