1. Home
  2. Glas Republike
  3. Porsche Taycan – „zlatna koka“ ili „Gordijev čvor“ za nemačkog proizvođača?
Porsche Taycan – „zlatna koka“ ili „Gordijev čvor“ za nemačkog proizvođača?
3

Porsche Taycan – „zlatna koka“ ili „Gordijev čvor“ za nemačkog proizvođača?

719
3
Podelite sa prijateljima:

Mnogi su bili šokirani kada je Porsche svojevremeno lansirao Cayenne. Za puritance, to je bilo svojevrsno bogohuljenje.

Generalno, ni u krugovima automobilskih novinara takav potez nije dočekan s oduševljenjem. Međutim, s komercijalnog aspekta, Porscheov potez se pokazao sjajnim. I ne samo to, jer teško da na planeti postoji bolji SUV od Cayennea u Turbo S konfiguraciji. On je takođe iznedrio nešto manji Macan, koji je u međuvremenu postao bestseler.

Zatim je stigla Panamera, problematičnog izgleda u prvoj generaciji, koja je bila odgovor na pitanje koje zapravo niko nije ni pitao. Međutim, ona se takođe pokazala kao odličan izbor proizvođača iz Cufenhauzena, tako da su i tu mnogim nevernim Tomama zapušena usta. Čak, iznedrena je i atraktivna Sport Turismo verzija, a Porsche trenutno razvija treću generaciju, za koju očekujemo da će s dizajnerskog aspekta biti svetlosnim godinama ispred prethodnika.

Porsche Panamera I generacija

Konačno, dobili smo i prvi moderni električni Porsche. Naravno, kao i u prethodnim slučajevima, i ovde levitira izvesna doza skepse. Ovoga puta ona nije vezana za dizajn i karoserijsku konfiguraciju, već više za finansijski aspekt. Naime, Taycan nije samo potpuno nov model bez egzaktnog prethodnika, on predstavlja najveću investiciju koju je nemačka marka ikada imala kada je reč o lansiranju pojedničnog modela.

U redu, Taycan će iznedriti i Cross Turismo verziju, a električna arhitektura od 800 V će biti prenesena i na druge primerke. Međutim, dok se to ne desi, dobit će biti svedena na prodaju jednog modela.

Treba imati u vidu da ovde govorimo o milijardama evra, jer Porsche ne samo što je kreirao novu platformu, koju će takođe koristiti i Audi, već je investirao u novu fabriku u Cufenhauzenu, rezervisanu za Taycan, u koju je upumpano 700 miliona evra, i to samo za proizvodni pogon, dok je dodatnih 300 miliona uloženo u novo karoserističko odeljenje, koje će doduše biti korišćeno i za potrebe 911-ice.

Pored svega ovoga, Porsche se takođe obavezao da će investirati najmanje još šest milijardi evra u električnu mobilnost na širem planu. S tim u vezi, da podsetimo, nova generacija bestselera Macana, biće čisto električna.

Naravno, većina ovih troškova dolazi kao posledica Pariskog sporazuma iz 2015. i zatezanja ekološke regulative Evropske unije, odnosno uvođenja ograničenja u emisiji izduvnih gasova do 2030., što podrazumeva smanjenje od dodatnih 35 odsto. Neko bi rekao da bi to trebalo da bude „mačji kašalj“ za proizvođača poput Porschea, koji je prisutan u posebnim nišama, te nema „tegove“ u vidu neprofitabilnih modela koji služe za popunjavanje game, ali s druge strane, ne treba zaboraviti o kakvim masivnim investicijama se ovde radi.

Ono što je pozitivno za Porsche je što je on među najprofitabilnijim proizvođačima automobila uopšte, ali da bi nastavio s Taycanom i Cross Turismo derivatom, biće mu potreban izlazak iz navedene uske niše, pa čak i širenje većeg obima.

Porsche Taycan Cross Turismo

Za sada, brojke izgledaju dobro. Porsche je odredio seriju od 20.000 jedinica za prvu godinu proizvodnje, ali je interesovanje za novi elektromobil bilo takvo da je ta brojka nedavno udvostručena.

Da bismo uvideli širu sliku, treba spomenuti da je Porsche prodao tek nešto više od 35.000 911-ica u 2018., dok su 718 Cayman i Boxster plasirani u 25.000 jedinica. Dakle, ova statistika stavlja Taycan na mesto broj tri po pitanju prodaje, odmah iza Macana i Cayennea, tako da bi Cross Turismo trebalo da pojača pozicije elektromobila iz Cufenhauzena.

Dakle, dotična matematika bi trebalo da neutrališe bilo kakve sumnje, kao i da ućutka dežurne cinike i „hejtere“ elektromobila. Međutim, Porsche nije jedini proizvođač koji u današnje vreme glavni ulog stavlja na električnu budućnost, tako da je vrlo verovatno da će navedenih 40.000 Taycana biti svedeno na (prilično) manju brojku, kada za sto sednu i neki drugi igrači.

Trenutno, pomalo vremešni ali i dalje primamljivi Tesla Model S je jedini relevantan Taycanov rival, koji uzgred budi rečeno, još uvek sedi na električnom tronu u kraljevstvu premijum sedana pogonjenih energijom dobijenom iz baterija. Međutim, za par godina, konkurencija će biti značajno veća i oštrija.

Pored modela poput BMW-a i4, Mercedesa EQS, takođe kreiranih na posebnoj platformi, Porscheov prvi električni automobil će morati u isto vreme da se nosi s tromotornim Modelom S Plaid i manje skupim Audijem e-tron GT, a tu praktično govorimo o Taycanu drugačijeg stajlinga i karoserije.

Porsche je dakle „zaglavljen“ s razvijanjem nove fabrike, novom električnom arhitekturom koju će pozajmljivati i rivali iz iste kompanije, kao i modelom koji će vrlo brzo biti nadmašen od strane direktnih konkurenata.

Dakle, da li je Taycan Porscheova „zlatna koka“ ili možda „Gordijev čvor“? Trenutno je teško dati definitivan odgovor na ovo pitanje.

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

(719)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

lepo rečeno, porše, pa audi, sa VW, pa škoda i seat, svi će koristiti isti ili sličan ( shodno ceni ) sistem. Lično moje mišljenje je da nisu baš konkurentni sa ponudom ma koliko se trudili, ali klasična VW marketing mašina će ih izvući iz go…ana, i tzv dizelagate afere…

Miroslav

Sama cinjenica da se sva plasticna i gumena creva za Porsche Taykan prave u Srbiji daje ovom autu poseban znacaj i naravno blistavu buducnost 😀

s mile

baš ovih dana sam razgovarao sa kolegom koji radi u Johnson electric, Niš, kaže da rade na veoma visokom nivou, da je mesta za grešku veoma malo, a i da ima nekih pumpi, elektromotora koje za npr Peugeot koštaju oko 50eur, a za BMW oko 250eur, tako da sumnjam da je kvalitet kooperanata niži ako je u Srbiji…