1. Home
  2. Prezentacije
  3. GMC Yukon Denali Ultimate ulazi u teritoriju Cadillaca
GMC Yukon Denali Ultimate ulazi u teritoriju Cadillaca
1

GMC Yukon Denali Ultimate ulazi u teritoriju Cadillaca

257
1
Podelite sa prijateljima:

Kada je General Motors prolazio kroz tešku ekonomsku krizu i bio primoran da ugasi mnogobrojne brendove pre petnaestak godina, većina će reći da je Pontiac trebalo da preživi umesto Buicka ili GMC-a. Takvu odluku bi ipak bilo pomalo teško za podržati, pošto je Buick jedan od najprodavanijih brendova u Kini, ali šta je za GMC-om?

Reč je ipak o diviziji za koju gotovo niko nije ni čuo izvan Amerike i to s opravdanim razlozima. Naime, GMC se bavi proizvodnjom samo krosovera, terenaca i pikap kamioneta i cilja na onu „zlatnu sredinu“ između Chevroleta i Cadillaca. Možda njegova prošlogodišnja prodaja od pola miliona jedinica ne zvuči kao preterano impresivna, ali moramo reći da je svaki od njih bio skupoceni model na kojima je profit veliki. Mnogi eksperti će reći da je GMC možda najbitniji brend unutar General Motorsa pošto je najprofitabilniji.


Vrhunac ponude GMC-a čini model Yukon. Dostupan je u opcijama sa dva međuosovinska rastojanja i dosta paketa opreme, a onaj najpožljniji nosi ime Denali. Namenjen je isključivo kupcima sa dubokim džepom, ali bez namere da pokažu koliko su zasta bogati. Ispred nas je sada Denali Ultimate i ako ga opremite sa svakom opcijom, konačna cena može da bude i do šest cifara.

Dizajnerski se ne razlikuje u velikoj meri, s izuzetkom glomaznih 22-inčnih felni i više hroma po pitanju maske hladnjaka i branika. Mnogo veće izmene možemo da vidimo u enterijeru gde je sve prekriveno kvalitetnom kožom, aluminijumom i pravim drvetom.

Možda tako nešto ne bi zvučalo impresivno da je reč o Mercedesu ili BMW-u, pošto smo navikli da vidimo takve detalje kod „Švaba“, ali kod američkih terenaca čiji su glavni kupci očajne domaćice u Teksasu, osvežavajuće je videti tako nešto.

U prošlosti bi se GMC okrenuo imitaciji drveta i plastici koja možda izgleda kao hrom, ali sam podatak da su ovaj put izabrani kvalitetni materijali nam pokazuje koliko daleko su američki proizvođači dogurali. Ultimate stiže sa standardnom opremom kao što je dosta monitora, audio sistem sa osamnaest zvučnika, masažnom funkcijom integrisanom u sedišta i još mnogo toga.


S mehaničke strane možemo da vidimo dva veoma poznata motora. Standardan je 6,2-litarski benzinac sa osam cilindara koji razvija 420 konjskih snaga dok je opcioni 3,0-litarski turbodizel sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji i 277 „grla“. U oba slučaja snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Kao što smo spomenuli, uvek će postojati oni koji će žaliti za Pontiacom i koji će potcenjivati brend GMC, ali modeli kao što je Yukon Denali Ultimate pokazuju da je General Motors ipak doneo ispravnu odluku. Najveći američki proizvođač može samo da se nada da neće (preterano) ući u teritoriju Cadillaca Escaladea.

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

uvek se iznerviram kada čitam ovakve stvari
bazni GMC Yukon SLE počinje sa 52,100 $
što je otprilike kao kod nas „dobro“ opremljen superb ili slična nemačka sranja