1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hamilton šampionski za kraj sezone
Hamilton šampionski za kraj sezone
0

Hamilton šampionski za kraj sezone

120
0
Podelite sa prijateljima:

To je to, sezona Formule 1 2019. je iza nas. Kao dosta puta u toku ove godine, i u ovoj trci smo videli dosta akcije, borbu Ferštapena i Leklerka i naravno pobedu Hamiltona.

Start trke prošao je manje-više bez većih problema. Jedini kontakt desio se između vozača Force Indije i Gaslija. Francuz je poršao najgore i morao je da ide na promenu prednjeg krila, što ga je izbacilo iz borbe za bodove i uticalo na to da se Toro Rosso u konačnom zbiru nađe iza Renaulta.

Na vodećim pozicijama, Hamilton je imao dobar start, Maks se uglavio između njega i Leklerka, dok je Fetel sve vreme vrebao svoju priliku. Na prvom pravcu, Leklerk bez većih problema prolazi pored Ferštapena, ali nije mogao da prati tempo vozača Mercedesa. Maks je bio pod pritiskom od strane Fetela koji je startovao na najmekšoj komponenti. Nemac je bio vrlo blizu u nekoliko navrata, ali i pored prednosti u gumama nije uspeo da se probije pored Holanđanina.

Iza vodeće grupe veliku borbu su vodili McLarenovci i vozači Renaulta. Botas, koji je startovao sa poslednje pozicije, kruga u krug uspeva da se pr0bija koz poredak ka vrhu. Već u 12. krugu Ferrari povlači potez i uvodi oba vozača na promenu guma. Leklerkova promena je prošla bez problema, dok je Fetel ostao 6,9 sekundi u boksu zbog zastoja prilikom instaliranja prednjeg desnog pneumatika. Mercedes i Red Bull nisu reagovali, tako da su ostali na stazi još petnestak krugova.

Hamilton je pez problema izašao na vodeću poziciju posle promene, dok je Maks ipak morao da se bori protiv Leklerka za drugu poziciju. S obzirom na razliku u istrošenosti pneumatika, Holanđanin je bez većih problema uspeo da nadoknadi poziciju na prvom pravcu. Već na sledećem, Leklerk pokušava manevar sa spoljne strane, ali Maks je uspeo da odbije napad. Ferrari je probao da promeni taktiku i Leklerka uvodi na novu promenu guma, da bi probali da se na mekim gumama probiju do vodećih, ali im taj potez nije imao željeni rezulatat. Fetel je takođe bio na promeni guma, pa je pao iza Botasa i Albona.

Ipak, Nemac uspeva da se probije pored Tajlanđanina, ali je Botas bio van dometa. U pozadini vodile su se velike borbe za pozicije, možda najzanimljivija je bila ona između Sainca i vozača Renaulta. Karlos je morao da se domogne jednog poena ako je želeo da sezonu zaveši na 6. poziciji. U poslednjem krugu Španac se baca ispred Rikijarda i uspeva da završi na 10. mestu. Do kraja trke, Hamilton je lagano kontrolisao dešavanja i zabeležio svoju 87. pobedu. Maks je bio drugi, Leklerk treći, a za njima su sledili Botas, Fetel, Albon, Perez, Noris, Kvjat, Sainc i Rikijardo.

Ovom trkom stavljena je tačka na jedan, može se slobodno reći, vrlo interesantan šampionat. Na startu godine izgledalo je kao da će Mercedes do kraja sezone beležiti dvostruke pobede i da im niko neće stati na put. Prvi udarac zadao im je Maks u Austriji i od tog momenta imali smo više dobrih nego lošijih trka. Posle letnje pauze i Ferrari je podigao nivo igre pa smo uvek mogli da računamo da će se bar tri vozača boriti za pobedu. Uz nadu da će se razlike između timova biti još manje isčekujemo sledeću sezonu koja počinje već za 105 dana.

Na kraju treba napomenuti da je Šarl Leklerk bio pod istragom u vezi sa neregularnostima vezanim za gorivo. Ipak, Monačaninu nije oduzeta pozicija, dok je Ferrari kažnjen s 50.000 dolara, jer je u Leklerkovom bolidu bilo 5 kilograma goriva više nego što je to tim prijavio.

Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

VN Abu Dabija 2019. (Yas Marina)

POZ VOZAČ TIM VREME POENI
1 Lewis Hamilton MERCEDES 1:34:05.715 26
2 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA +16.772s 18
3 Charles Leclerc FERRARI +43.435s 15
4 Valtteri Bottas MERCEDES +44.379s 12
5 Sebastian Vettel FERRARI +64.357s 10
6 Alexander Albon RED BULL RACING HONDA +69.205s 8
7 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES +1 krug 6
8 Lando Norris MCLAREN RENAULT +1 krug 4
9 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA +1 krug 2
10 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT +1 krug 1
11 Daniel Ricciardo RENAULT +1 krug 0
12 Nico Hulkenberg RENAULT +1 krug 0
13 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 krug 0
14 Kevin Magnussen HAAS FERRARI +1 krug 0
15 Romain Grosjean HAAS FERRARI +1 krug 0
16 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 krug 0
17 George Russell WILLIAMS MERCEDES +1 krug 0
18 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA +2 kruga 0
19 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES +2 kruga 0
NC Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES DNF 0

Konačan poredak u konkurenciji vozača

POZ VOZAČ TIM POENI
1 Lewis Hamilton MERCEDES 413
2 Valtteri Bottas MERCEDES 326
3 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 278
4 Charles Leclerc FERRARI 264
5 Sebastian Vettel FERRARI 240
6 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 96
7 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 95
8 Alexander Albon RED BULL RACING HONDA 92
9 Daniel Ricciardo RENAULT 54
10 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 52
11 Lando Norris MCLAREN RENAULT 49
12 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 43
13 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 37
14 Nico Hulkenberg RENAULT 37
15 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 21
16 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 20
17 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 14
18 Romain Grosjean HAAS FERRARI 8
19 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 1
20 George Russell WILLIAMS MERCEDES 0

Konačan poredak u konkurenciji konstruktora

POZ KONSTRUKTOR POENI
1 MERCEDES 739
2 FERRARI 504
3 RED BULL RACING HONDA 417
4 MCLAREN RENAULT 145
5 RENAULT 91
6 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 85
7 RACING POINT BWT MERCEDES 73
8 ALFA ROMEO RACING FERRARI 57
9 HAAS FERRARI 28
10 WILLIAMS MERCEDES 1

 

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments