1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. General Motors objavio korporativni rat Fiat Chrysler Automobilesu
General Motors objavio korporativni rat Fiat Chrysler Automobilesu
2

General Motors objavio korporativni rat Fiat Chrysler Automobilesu

497
2
Podelite sa prijateljima:

Tužba General Motorsa protiv Fiat Chrysler Automobilesa je odjeknula kao bomba u američkoj automobilskoj industriji.

GM je forenzički precizno predstavio kako je FCA navodno vodio dugogodišnju zaveru podmićujući šefove sindikata i korumpirajući  proces kolektivnog pregovaranja o platama, ostvarivši na taj način poslovnu prednost.

U GM-ovim navodima, spajanje italijanskog Fiata i Chryslera, kao i njihova naknadna renesansa pod vođstvom Serđa Markionea, izgrađena je na korupciji.  E, sada ide „paranoja“ – cilj „zavere“ je navodno bio da se oslabi GM i prisili se na spajanje s Fiatom?!

Italijanska kompanija kaže da je tužba neosnovana, implicirajući da bi bilo kakvo podmićivanje bilo svedeno na pojedinačne slučajeve. Pa, i nije neka vešta odbrana, rekli bismo, poput onog našeg „kraduckanja“… Federalni tužioci su optužili rukovodioce FCA za nastojanje da rukovodioce sindikata drže „debelim, glupim i srećnim“, a trojica funkcionera kompanije su se izjasnila krivim za različite optužbe.

Bez obzira da li će GM uspeti u izvlačenju milijardi dolara obeštećenja od Chryslera, čini se da je parnica iskalkulisana tako da kazni Fiat i destabilizuje njegov oporavak. Spajanje sa PSA grupom, perspektivni pregovori s američkim sindikatima i reputacija pokojnog Serđa Markionea drže balans. S druge strane, odnosi između dva američka proizvođača više nikada neće biti isti, kao ni njihove relacije s američkim sindikatima.

GM-ova tužba sadrži gomilu vulgarnih tvrdnji, koje idu van granica „fensi“ večera, putovanja i poklona šefovima sindikata da bi se obezbedili niži i fleksibilniji troškovi vezani za radnu snagu. U GM-ovim navodima, „prvobitni greh“ datira iz 2009., kada je italijanska kompanija „uspela da zadobije podršku američkih vlasti u zauzimanju besplatne kontrole nad velikom američkom automobilskom kompanijom“.

General Motors ostavlja malo sumnji gde novac završava. Navodno je reč o podmićivanju sindikata, što je započeo bivši šef kompanije, Serđo Markione. Ovo je šokantno za mnoge investitore za koje je pokojni CEO bio pravi heroj, koji je značajno podigao vrednost kompanije.

Bacanje senke

Postoje i neke druge stvari koje bacaju senku na Markioneovu eru. Prošle godine, Američka komisija za hartije od vrednosti je otkrila da je tokom njegovog mandata FCA obmanjivao investitore u vezi s brojem novih vozila koja su prodavana na mesečnom planu. Pored toga, američke vlasti su podigle krivičnu tužbu protiv FCA ove godine, vezano za manipulaciju emisijom izduvnih gasova dizel modela između 2011. i 2017. Italo-američki konglomerat se složio u januaru da plati 800 miliona dolara u cilju poravnanja sa saveznim državama, vlasnicima automobila i Američkim ministarstvom pravde, koje je kompaniju nazvalo „lošim glumcem“.

S obzirom da Markione više nije živ, on ne može ni da se brani, a uloga spasioca automobilske industrije se prenela na šefa PSA, Karlosa Tavareza. On je pripojio nekadašnju GM-ovu filijalu, Opel/Vauxhall 2017., i preporodio je u rekordno kratkom vremenu, što je u svakom slučaju osramotilo GM, koji s Opelom nije ostvarivao ništa sem gubitaka. Tužba američke kompanije će biti veliki test za Tavareza, a mogla bi da ga motiviše da revidira uslove spajanja PSA i Fiata, koji jasno favorizuju italijansku stranu.

GM-ov potez takođe stavlja pritisak na UAW (United Automobile Workers) da ova sindikalna organizacija bude posebno oštra sa FCA u vezi s novim pregovorima vezanim za radnu snagu. Ukoliko sindikat ne uspe da izađe sa dobrim uslovima iz tih pregovora, na njega će se posmatrati kao dužnika proizvođaču automobila zbog navodno primljenog mita od strane bivših zvaničnika.

Ova taktika „spaljene zemlje“ bi mogla GM-u da se vrati kao bumerang. Tehnološki i regulatorni preokret, koji je zahvatio kompletnu automobilsku industriju, za imperativ ima saradnju i stvaranje saveza, ne sukobe. GM je već obezbedio dogovor o radnoj snazi s UAW-om, ali ponovno iznošenje prljavog veša sindikata neće pomoći sopstvenim odnosima među zaposlenima, koji su već oštećeni sa 40 dana štrajka ove godine.

GM kaže da je sve to stvar koincidencije, ali da ništa u okviru tužbe nije slučajno. Reč je o precizno vođenoj izjavi korporativnog rata.

AutoRepublika

(497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOn

talijani da varaju? ja prvi put cujem za ovo 🙂

Lazar

amerikanci da lažu ? nemoguće …