1. Home
  2. Sajmovi
  3. Kalifornija videla spektakularan sedan Karma Revero GTS i još bolji koncept
Kalifornija videla spektakularan sedan Karma Revero GTS i još bolji koncept

Kalifornija videla spektakularan sedan Karma Revero GTS i još bolji koncept

269
0
Podelite sa prijateljima:

Američka kompanija prema sedištu, ali kineska prema vlasništvu nad kapitalom koji je u rukama proizvođača komponenti Wanxiang, Karma Automotive je posetiocima Salona automobila u Los Anđelesu obezbedila više atraktivnih vesti, i to odjednom. Najbliskiji realnosti je hibridni sedan Karma Revero GTS koji je kao takav vrela verzija standardnog modela Revero GT.

Novajlija dodatno oslovljen sa „S“ je zadržao sav inženjering potencijal koji je dobio od donorske „mašine“. Trocilindarski turbo benzinski motor koji je razvio BMW i koji poseduje zapreminu 1,5 litara nije upotrebljen kao pogonska jedinica već kao generator za dva elektromotora koja su smeštena na zadnju osovinu.

Njihova ukupna snaga dostiže ekvivalent moći koju ima 542 „grla“ kao i kod donora, ali je u ovoj primeni, a zahvaljujući inverterima maksimalni, to jest kontinuirano dostupni obrtni moment podignut sa 746 na 861 Nm.

Za ubrzanje iz mirovanja pa do „stotke“, u stvari do 97 km/h (60 milja na sat) imamo podatak da potraje 3,9 sekundi, spram nekadašnjih 4,5 šezdesetih delića minuta. Elektronska blokada maksimalne brzine je simbolički podignuta sa 201 na 209 km/h. Ali, suštinska je promena to što je funkcija vektorske kontrole dodata, pa sada dva elektromotora poseduju nezavisne kontrolne jedinice.

Pored toga, GTS verzija poseduje sopstvene postavke sistema oslanjanja i upravljanja koje su podešene na način da maksimalno podiđu vozaču. Trakciona baterija kapaciteta 28 kWh je ostala kao standard, pa se ni maksimalni domet s jednim punjenjem „rezervoara“ nije promenio, to jest iznosi 579 kilometara, a što je omougućeno, uprkos bateriji skromnih moći, zahvaljujući benzinskom motoru koji služi kao mini-elektrana.

Različitosti modela Karma Revero GTS u odnosu na bazičnu verziju se nastavljaju kod odbojnika gde je difuzor na zadnjem kraju vozila drugačiji, a upotrebljen je i finiš crne boje, umesto hromiranih detalja. U putničkoj kabini poseban tonalitet diktiraju sitnice izrađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, ali i neke druge stvari.

Audio sistem marke Soloscape daje ozvučenje izlazne snage od 570 vati koje je razvila Karma i koje debituje na GTS verziji. Dalje, tasteri koji su pozcionirani na obruču upravljača sada putem taktilnih signala obaveštavaju vozača da su aktivirani dodirom.

Cena ove verzije performanog hibrida iznosi 150 hiljada američkih dolara odnosno 15 hiljadarki više od osnovnog modela. Karma Revero GTS će se naći u prodaji u prvom tromesečju 2020. godine.

Istovremeno, debitovao je i čisto električni koncept Karma SC2. Posetioci Salona automobila u Los Anđelesu imaju priliku da osmotre proizvod daljeg razvoja roudstera SC1 Vision. Osnovne niti misli dizajnera su očuvane, baš kao i velika vrata koja se otvaraju podizanjem, a koja takođe služe i da omoguće pristup odeljku za smeštaj prtljaga ispod „poklopca motora“.

Proizvođač navodi da je za pogon koncepta Karma SC2 zadužen čak kvartet elektromotora. Po dva su smeštena na svaku osovinu a kumulativna snaga istih doseže do 1.100 “konja”. Obrtni moment na točkovima je zastrašujuć i iznosi 14.000 Nm. Ubrzanje do 97 km/h se odigrava u samo 1,9 sekundi.

Baterije su smeštene u centralnom tunelu a kapacitet od 120 kWh bi trebalo da bude dovoljan za autonomiju od 563 kilometara. Kupe koristi sistem ogibljenja sa horizontalnim amortizerima a poseduje i karbon keramičke kočnice.

Najzanimljivija stavka opreme koja se može pronaći u kabini nosi naziv Drive and Play, što se slobodnije može prevesti kao “Vozi i reprodukuj”. Naime, širokougaona kamera pozicionirana na vetrobranskom staklu, uz set senzora beleži sve parametre konkretne vožnje a zatim se snimak može pogledati putem laserskog projektora koji emituje zabeleženi materijal.

Bilo kako bilo, koncept Karma SC2 jeste vesnik budućeg opšteg pravca razvoja kompanije. Paralelno će se nastaviti s razvojem nove modularne platforme nazvane Project e-Klipse. Ova arhitektura će se moći koristiti kako za čisto električna, tako i za hibridna vozila koja koriste benzinski motor kao generator.

Prvi model koji će počivati na ovom novom temelju se očekuje tokom 2021. godine, a on će po svemu sudeći pripadati segmetnu pikap kamioneta. Pored toga, profesionalci zaposleni u Karmi rade i na projektu univerzalnog hibridnog sistema, pa i onog sekvencijalnog tipa, koji bi već mogao da bude instaliran na postojećim modelima serijskih automobila drugih proizvođača.

AutoRepublika

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments