1. Home
  2. Sajmovi
  3. General Motors u Americi nudi dva nova krosovera
General Motors u Americi nudi dva nova krosovera

General Motors u Americi nudi dva nova krosovera

138
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da su krosoveri u centru pažnje, a proizvođači se trude da popune svaku kategoriju i pruže kupcima što veći izbor. Najveći američki proizvođač General Motors već nudi dva gradska krosovera Chevrolet Trax i Buick Encore (zapravo „prepakovane“ verzije modela Opel Mokka), ali je u ponudu dodao još dva modela.

Novi Chevrolet TrailBlazer i Buick Encore GX su zapravo veći od spomenutih modela, ali u oba slučaja će biti nešto jeftiniji od gore pomenutih. Ovaj potez možda i nije toliko neočekivan kada se zna da su Trax i Encore zasnovani na Opelovim modelima, a kako Amerikanci više nisu njihovi vlasnici, postavlja se pitanje koliko dugo će se uopšte prodavati. Štaviše, njihovi dani su možda već odbrojani …


Detalj koji privlači još više pažnje jeste onaj koji otkriva da će ova dva nova krosovera biti jedina vozila u Americi, uz Mitsubishi Mirage, koja će biti prodavana sa motorima sa samo tri cilindra. Onaj osnovni zapremine 1,2 litre razvija preko 137 konjskih snaga i 220 Nm maksimalnog obrtnog momenta dok nešto veći 1,3-litarski stiže sa 155 „američkih konja“ i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Manji od dva agregata je dostupan samo sa pogonom na prednje točkove i CVT menjačem, dok se moćniji benzinac nudi i sa pogonom na sva četiri točka i devetostepenim automatskim menjačem.

TrailBlazer je pozajmio mnoge dizajnerske linije sa većeg modela Blazer, koji je opet stilski zasnovan na popularnom Camaru. Chevrolet se nada privući mlađe kupce pa će tako ponuditi dve specijalne verzije zavisno od ukusa kupaca.

Activ je proterenski model namenjen onima koji žele avanture, mada je samo reč o prividnom „terencu“ s minimalnim „off-road“ karakteristikama. Odlikuju ga 17-inčne felne, veća maska hladnjaka, Hankook Sport Terrain gume i nešto izmenjeno ogibljenje. U ponudi je i RS sa sportskim branicima, a kupac će moći da ga dobije i u dvobojnoj kombinaciji gde će krov biti ofarban u drugačiju nijansu od ostatka vozila.

TrailBlazer je i nešto veći od Traxa, a to se odrazilo i na prostor unutar enterijera, mada će novitet biti slabije opremljen. Primera radi, u vremena kada većina proizvođača pruža Apple CarPax i Android Auto opcije konektivnosti kao deo standardne opreme, kupci Chevroletovog krosovera će morati da plate dodatnu sumu ako žele ovu opciju.

Američki proizvođač vozila je najavio da će i početna cena iznositi ispod 20.000 dolara. To je za 1.300 dolara niža cifra u poređenju sa Traxom, pa će TrailBlazer biti jedan od najjeftinijih novih krosovera u Americi.

Kada je reč o Encoreu GX, on je zvanično predstavljen još pre nekoliko meseci, ali su se detalji o njemu saznali tek pre nekoliko dana na Salonu automobila u Los Anđelesu. GX treba da popuni prazninu između standardnog Encorea i većeg modela Envision, a postavlja se pitanje zašto se Buick nije odlučio za neko manje konfuzno ime.

Ipak, kada se zna da je standardan Encore najprodavaniji mali krosover u Americi možda ova odluka ipak ima smisla. Dizajnerska sličnost između dva modela je uočljiva na prvi pogled, a Buick tvrdi da je najveća razlika u prostoru enterijera gde je GX bliži modelu Envision nego mališanu na kojem je zasnovan.

Američki gigant je najviše pažnje posvetio bezbednosnim merama pa GX pruža sve ono šta se može poželeti kao deo standardne opreme. Za razliku od mehaničkog blizanca TrailBlazera, on će pružati Apple CarPlay, Android Auto, bežični punjač i mogućnost istovremenog povezivanja dva Bluetooth uređaja sa automobilom, i sve to kao deo standardne opreme vozila.

Buick već sada prima narudžbe, a prvi primerci će na proleće početi stizati u izložbeno-prodajne salone širom Amerike.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments