1. Home
  2. Sajmovi
  3. VW uprostio Urus i dobio Audi RS Q8?
VW uprostio Urus i dobio Audi RS Q8?

VW uprostio Urus i dobio Audi RS Q8?

7.65K
9
Podelite sa prijateljima:

Ovaj automobil je već postao zvijezda, kada je prije nekoliko dana proglašen za najbrži SUV na legendarnom Nirburgringu, koji je obišao za 7 minuta i 42 sekunde, što je za 7 sekundi brže od dosadašnjeg rekordera iz Švabije, Mercedesa AMG GLC63 S.

Ovo je ujedno i prvi Audijev SUV koji nosi oznaku RS, a ovaj krosover je tu oznaku ranije opravdao postavljanjem pomenutog rekorda. Ispod kože, Audi RS Q8 je veoma sličan Lamborginijevom Urusu, te ga pokreće identični četvorolitarski V8 motor, s nešto manjom snagom. U ovoj primeni Volkswagena, predmetni Audi Q8 raspolaže sa 600 konjskih snaga i 800 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Kao i kod nedavno predstavljenih performantnih modela RS6 i RS7 i ovaj motor je uparen sa 48-voltnim starter-generator sistemom i osmostepenom automatskom transmisijom. Tu je i permanentni pogon na sva četiri točka, sa raspodjelom snage 40:60, odnosno s akcentom na zadnju osovinu, koja ujedno posjeduje i aktivni diferencijal.

Poput Urusa i ovaj model Volkswagen grupe, RS Q8 je opremljen adaptivnim vazdušnim sistemom oslanjanja i aktivnim horizontalnim stabilizatorima (čiji aktuatori funkcionišu pomoću 48-voltnog sistema), sistemom upravljanja na zadnju osovinu i desetoklipnim kočnim čeljustima na prednjoj osovini. Naravno, sve je to malo drugačije podešeno, prateći Audijevu viziju i kako bi se opravdala različita cijena na skoro identičnom automobilu.

Tako je vozaču dostupno čak sedam režima vožnje: komforni, automatski, dinamični, namenjen za sve terene, za negostoljubive terene, kao i ekstremni RS1 i RS2, koji se mogu aktivirati pomoću posebnog dugmeta na volanu.

Sprint iz mesta do 100 km/h traje 3,8 sekundi, a do 200 kilometra na sat oduzima samo 13,7 sekundi. Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h, ali u slučaju da ovaj automobil opremite „karbon-keramičkim“ kočnicama, to ograničenje se podiže na impresivnih 305 kilometara na sat.

Vizulene razlike u odnosu na “standardni” Audi Q8 se ogledaju u agresivnijim branicima, zadnjem difuzoru i tradicionalnim RS jajastim završecima auspuha, kao i elementima izrađenim od ugljenika. Tu su takođe i standardne felne od 23 inča. Enterijer je opremljen drugačijim sjedištima, volanom zasječenim sa donje strane, instrumentacionim klasterom sa RS grafičkim elementima, kao i raznim sitnim RS detaljima razasutim širom enterijera.

Naravno Audi RS Q8 će biti jeftiniji od svog “brata od strica” Urusa, mada se u skladu s običajima grupacije pre radi o bliskijem krvnom srodstvu. U Njemačkoj početna cijena za Lamborghini iznosi 210.000 eura, dok je Audi jeftiniji za čak 83.000 eura, te startuje od 127.000 evropskih novčanica. Knjige porudžbina su već otvorene, a prvi vlasnici će ih voziti u prvoj polovini sledeće godine.

Enes Eki Alković

(7652)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Бранило

23 инча гуме ??? чему то?

Aleksandar

Što se sa manjim izmenama prepisuju tekstovi Top Gear-a?

Eki

I TopGear, Motor1, MotorTrend, Car and Driver, Autocar i naravno mi informacije dobijamo od jednog jedinog izvora, a taj izvor se u ovom slučaju zove Audi, ne postoji ništa što mi možemo tu izmisliti, te su svi tekstovi u biti isti, i jedine razlike su sitni detalji u stilu pisanja. Uostalom i da je prepisan direktno sa TopGear sajta, kakve to veze ima? Ovdje se radi o „fiksnim“ informacijama, poput snage, ubrzanja, vizuelnih izmjena itd itd, koje ne možemo mijenjati… Za originalne teme postoje autorski tekstovi kojih, hvala Bogu, na portalu AutoRepublike ima za izvoz, gdje bi se već stvar… Pročitaj više »

Don

Nije li malo puno „legendi“?:) Ili mašta baš nije radila.

Eki

Ako možeš bolje samo izvoli 😀 😉

Don

Što onaj Grebovic reče, urus je ionako preplaćeni Audi.

BojanNeki

Čitam „VW upropastio…“.

Rikošet

Najsimboličniji naslov za ovakve modele koji sam pročitao u našim medijima objavljen je nekad kada je Mercedes ML postao GLE, a možda i prije kada je ML bio ML. Nebitno autor je tada na test ML-a ili GLE-a stavio naslov „Automobil koji je zatvorio mnoga mala i srednja preduzeća u Srbiji“… aludirajući da su se mnogi naši privrednici protezali duže nego što su mogli samo da kupe ML/GLE…

Taj naslov bih stavio na sve ove „Penis Extractor“ modele, nebitno kojem brendu pripadali.