1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Filmski heroji: The Fast and the Furious (VIDEO)
Filmski heroji: The Fast and the Furious (VIDEO)
1

Filmski heroji: The Fast and the Furious (VIDEO)

2.28K
1
Podelite sa prijateljima:

Većini nas je prvi deo popularnog serijala The Fast and the Furious ostao u sećanju po smešno modifikovanim automobilima i još smešnijem dijalogu između glavnih glumaca. Ipak, kada je film debitovao 2001. godine, teško da je u prošlosti postojalo filmsko ostvarenje koje je pratilo stil uličnih trkača.

Glavni producent kaže da je inspiraciju za film dobio čitajući priču na sličnu temu pod imenom „Racer X“ u Vibe mazaginu, a većina automobila u filmu su “Japanci” koje Amerikanci oslovljavaju kao „rice“. U direktnom prevozu to znači pirinač (riža), a nadimak su dobili po popularnoj hrani iz Zemlje izlazećeg sunca.

U svakom slučaju, na „audiciji“ se pojavilo preko 1.500 automobila, a nakon što su pobednici izabrani proizvedene su i njihove replike, kopije za snimanje. Nepoznato je o koliko vozila je reč, ali je navodno svaki „heroj“ imao oko dvadesetak „klonova“.

Teško je izdvojiti jednu zvezdu filma, ali ako bi morali da biramo, to je verovatno Toyota Supra iz 1995. godine. Original je navodno razvijao preko 650 konjskih snaga iz 3,0-litarskog turbo agregata, ali je on korišćen samo u scenama gde se motor baš mora videti. U ostalim scenama za klonove je izabran mnogo jeftiniji atmosferski agregat iste zapremine sa „samo“ 220 „konja“.

Jedan od modela iz ovog filma je kasnije prefarban i pojavio se u drugom delu. Veliku pažnju je privukao i Mitsubishi Eclipse 1995. godine, ali nijedan od modela u filmu nije imao moćni turbo agregat već su koristili atmosferske jedinice.

Identičan automobil se pojavio i u filmu „Sex Drive“. Atmosferski motor je imala i Volkswagen Jetta iz 1995. godine, a navodno i automatski menjač. Iste sudbine su bili i Nissan 240SX i Mazda RX-7, a cilj je bio da se pažnja privuče izgledom umesto performansama.

Jedini automobil koji jeste bio jednako brz kao što je rečeno je Dodge Charger iz 1970. godine. Njega nije pokretao legendarni Hemi motor kao što se očekivalo, već 7,2-litarski „440“, koji je zaista razvijao preko 900 konjskih snaga i mogao da pređe četvrtinu milje (402 metra) za ispod devet sekundi.

Jedan od slupanih primeraka je kasnije debitovao u filmu „Herbie Fully Loaded“. Za snimanje je uvežen i Nissan Skyline direktno iz Japana pošto u spomenuto vreme nije bio legalan na američkom tržištu.

I pored svih kritika, The Fast and the Furious je stekao kultni status i rezultirao u čak sedam nastavaka uz još dodatna dva planirana za blisku budućnost.

Pogledajte video klipove.

Zoran Tomasović

(2281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mr black

Kakvi legendarni automobili. Nostalgijaaa