1. Home
  2. Vesti
  3. Britansko istraživanje ukazuje da se trećina vozača plaši da vozi noću!
Britansko istraživanje ukazuje da se trećina vozača plaši da vozi noću!
7

Britansko istraživanje ukazuje da se trećina vozača plaši da vozi noću!

509
7
Podelite sa prijateljima:

Organizacija u Velikoj Britaniji pod nazivom Kraljevsko društvo za prevenciju saobraćajnih nesreća sprovela je istraživanje među vozačima da li se plaše da upravljaju automobilom tokom noći. 

Čak trećina ispitanika odgovorila je potvrdno! The Royal Society for the Prevention of Accidents sproveo je anketu  31% vozača odgovorilo je da se boji da vozi noću.

Postavlja se pitanje zbog čega? Mada je Velika Britanija decenijama ispred Srbije kada je u pitanju putna infrastruktura, ni tamo ne cvetaju ruže kada je reč o stanju na putevima. Navodi se da rupe koje na drumovima koji su neosvetljeni izazivaju veliku nelagodu kod vozača.

Osim toga, bitan faktor je i smanjena vidljivost, no britanska studija ističe iznad svega – zaslepljenost jakim svetlima drugih automobila. Koliko vam se puta dogodilo da vas neki automobil koji dolazi u susret potpuno „oslepi“? Ima tu naravno mnogo bahatosti, ali je i činjenica da su farovi kod modernih vozila sve jači.

Vlada Velike Britanije ističe da godišnje oko 300 sudara nastane kao posledica zaslepljivanja snažnim farovima, dok je u studiji 91% ispitanika navelo da im se redovno dešava da se susretnu sa prejakim svetlima na drugim vozilima.

Kako prenosi Kraljevsko društvo za prevenciju saobraćajnih nesreća, osobama starosti od 15 do 65 godina usled zaslepljivanja jakim svetlima može biti potrebno da potpuno povrate vid između 1 i 9 sekundi, što je dug period odsutnosti kada se radi o vožnji.

Jedan od najbitnijih saveta vozačima jeste da kontrolišu svoje svetlosne snopove i da proveravaju da li bacaju previše visoko snop svetlosti. Potom, važno je držati svoje vetrobrane čistim, a osobama kojima izrazito smetaju jača svetla preporučuje se da nabave posebne naočare koje umanjuju refleksiju.

AutoRepublika 

(509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Problem su jeftini farovi bez leća koji bacaju svuda svjetlost i onda kad još baja u takav jeftin far stavi xenon

Balkanboj

Ne mora xenon, imam ja Osram Nightbreaker za kratka.

Balkanboj

Nemam problem da vozim noću, oči se dobro adaptiraju. Manje je saobraćaja, uz čista stakla vožnja je laganica. Izbegavam noćnu vožnju zimi. Putevi su puni rupa, mogućih odrona koje je i danju teško uočiti. Da ne pričam o tome kako je noću niža temperatura i moguća su zaleđena mesta na putu koja se isto ne mogu uočiti. Magla noću (ni danju nije nešto posebno leo kroz maglu voziti). I u planinskim predelima gusta magla sa jakom kišom (pljusak), gde u stvari vozite kroz gadan tamni oblak gde brisači nemaju baš nikakvu funkciju. Snežna mećava noću (poseban doživljaj, osećao sam se… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ja vise volim nocu voziti,pogotovo kada treba putovati,bez obzira na vremenske uslove,samo mi masina mora biti u fabrickom stanju (sto i jeste) i pun gas.
Znam lijepo Petkom zavrsim sa poslom,tokom dana sa kamionom napravi 300-500 kilometara,dodjem kuci,jedem,istusiram se,u Renautla i pun gas za Beograd,810 kilometara,nigdje zive duse na autoputu od Linza,Beca,Budimpeste,granice do Beograda.Krenem navece i u Subotu prije pijevac sto zakukurice i svitanja ja sam u Beogradu.

Yankee

Nisam „nocna ptica“, volim da rano ustanem i da rano idem u krevet, tako da mi nocna voznja nikako ne odgovara. Cim pocne mrak da pada volim da prestanem da vozim.

Pomponije

Vozim noću samo ako moram i to na kratkim relacijama.

moron

Volim vožnju noću, jer to uglavnom znači manju gužvu, a samim time i mnogo prijatniju vožnju. Može biti stresno ako je kiša, mokro ili opasnost poledice.