1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Jedinstveno u svetu: Vlast Srbije poziva građane na kršenje Zakona o bezbednosti saobraćaja
Jedinstveno u svetu: Vlast Srbije poziva građane na kršenje Zakona o bezbednosti saobraćaja
5

Jedinstveno u svetu: Vlast Srbije poziva građane na kršenje Zakona o bezbednosti saobraćaja

5.40K
5
Podelite sa prijateljima:

Direktor kompanije „Putevi Srbije“ koju je osnovala republička vlada, Zoran Drobnjak, pozvao je danas vozače na opštenarodnu radost zbog „usklađivanja srpske prakse s evropskim standardima“, koja će ishodovati time da će se na deonicama autoputa moći da razvija brzina od 150 km/h, suprotno zakonskim odredbama a bez ikakvih daljih posledica.

Naime, Drobnjak je obavestio javnost da će u najkraćem roku finalizovati kontakte s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi se postigla saglasnost u smislu podizanja brzinskih ograničenja na domaćim auto-putevima, koje inače iznosi 130 km/h.

„Ostalo je samo da dogovore finiširamo, pa da se na deonicama auto-puteva ograničenje brzine poveća na 150 kilometara na čas, te da se tako granica usaglasi sa evropskim standardima,“ objasnio je Drobnjak.

Inače, u svakoj uređenoj državi, zakone donosi narodna skupština, a oni postaju obavezni za primenu nakon objave u Službenom glasniku. Jedino u nedemokratskim režimima, zakoni se menjaju mimo skupštine, čak i mimo narodnih poslanika, a o selektivnoj (ne)primeni zakona se odlučuje u pojedinim centrima moći, što kod nas dramatično pojjednostavljuje situaciju, jer je takav samo jedan u Srbiji.

Čak i ako se Drobnjaku kao olakšavajuća okolnost uzme činjenica da je na kontinuiranim osnovama predmet podsmeha i lečenja internih neravnoteža inherentnih predsedniku države, opet je neshvatljivo da državni činovnik tog ranga nije upoznat s činjenicom da ne postoji niti jedna zemlja Evropske unije koja omogućava „nepoštovanje zakonskih normativa“.

Velika ironija je to što je kod nas situacija takva da se još o masovnom kršenju zakona, direktor javnog preduzeća dogovara s pripadnicima policije, koje inače, ne bez razloga, prati nadimak „čelična ruka zakona“.

Ukoliko se, na osnovu procena stručnih tela i nakon javne diskusije, neko zakonsko rešenje pokaže nedelotvornim, pokreće se mehanizam izmene zakona, a stari zakon ostaje na snazi sve do stupanja na snagu novog.

SNS verziju „istine“ možete pročitati na portalima Blic i B92.

AutoRepublika

(5402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, taj čovek je prvostepeno osudjen na godinu dana zatvora za zloupotrebu službenog položaja, a on tu istu službu i danas još uvek vrši.
I šta ti da očekuješ pametno od njega da čuješ … Kao i od same „vlasti“, pri čemu naš predsednik, suprotno Ustavu, svakodnevno odlučuje o svemu za šta po Ustavu nije nadležan.

moron

Pa, formalno se i ne pita, ali, faktički o svemu odlučuje 🙂

Zoca

Srbija ima METAK za doktora ,a GLAS za grobara.Tezak slucaj od drzave.

zoran

Apsolutno podržavam predlog,postojeca ogranicenja su suvise niska