1. Home
  2. Vesti
  3. Engleski sud: Bentley bespravno koristio ime i logo na garderobi
Engleski sud: Bentley bespravno koristio ime i logo na garderobi
0

Engleski sud: Bentley bespravno koristio ime i logo na garderobi

318
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom 1998. godine, porodična firma Bentley Clothing je podnela tužbu protiv društva koje posluje u sastavu Volkswagen grupe, odnosno protiv Bentley Motorsa, a neposredni povod za obraćanje sudu se ogledao u činjenici da je automobilska kompanija prodavala garderobu pod markom Bentley. Nakon dvadesetjedne godine, sud je konačno doneo presudu, a ona se baš neće dopasti čelnicima nemačke grupacije.

Zavisno društvo Volkswagena sa sedištem u Britaniji, Bentley više neće moći u Ujedninjenom Kraljevstvu da prodaje garderobu pod ovim imenom. Naime, sud u Londonu je obelodanio presudu u petak, u predmetu koji se odnosi na povredu prava na korišćenje naziva.

Proizvođač automobila, prema navodima iz presude, će u budućnosti biti u prilici da tržištu ponudi samo jakne, svilene kravate, kačkete i šalove, ali ne i ostale stavke garderobe. Nadaleko znani logo marke Bentley, neće biti legalno koristiti uz naziv Bentley, za označavanje stavki garderobe koje tržištu može da ponudi proizvođač automobila.

Kompanija iz Mančestera, Bentley Clothig je stekla pravo na korišćenje tog naziva, to jest trgovinske marke „Bentley“ još u 1982. godini. Spor sa Volkswagenom oko povrede prava na korišćenje naziva je iniciran davne 1998. godine.

Predsedavajući sudija Ričard Hekon je kritikovao kontiuirano kršenje prava koje poseduje porodična kompanija, a koje je pokušala da ospori i poništi velika kompanija iz automobilske industrije.

Šef entiteta Bentley Clothing, Kris Liz je bio oduševljen presudom. „Bilo je to razarajuće iskustvo, i to u finansijskom i emotivnom smislu. Stoga je današnja presuda donela veliko olakšanje.“ Prema tumačenju njegovih pravnih zastupnika, zahtev za isplatu odštete od strane kompanije Bentley Motors će biti pripremljen i poslat u najkraćem mogućem roku, s punim izgledima na uspeh.

Pored toga, Bentley Motors će morati da preda ili uništi sve artikle koje ima na zalihama a kojim se i dalje vrši povreda prava koje poseduje kompanija Bently Clothing.

Razumljivo, predstavnici druge strane, zvaničnici Bentley Motorsa su bili vidno utučeni nakon spoznaje s rešenjem suda. „Prodajemo garderobu na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva već više od 30 godina, a niti jednog trenutka nismo doveli nikog u zabunu, odnosno niko nije ni pomislio da eventualno koristimo zaštićen naziv koji je u vlasništvu nekog trećeg entiteta,“ izjavio je portparol „ožalošćene“ strane.

Pored toga, glasnogovornik automobilske kompanije je još jednom naglasio da se presuda odnosi samo na ostrvsko tržište.

AutoRepbulika

(318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments