1. Home
  2. Industrija
  3. Karlos Tavarez kao spiritualni naslednik Serđa Markionea
Karlos Tavarez kao spiritualni naslednik Serđa Markionea
12

Karlos Tavarez kao spiritualni naslednik Serđa Markionea

427
12
Podelite sa prijateljima:

Novonastali automobilski gigant PSA-FCA u svojim debitantskim godinama naći će se pod upravljačkom palicom dosadašnjeg šefa PSA – Karlosa Tavareza. 

Ako ne pratite dovoljno automobilsku industriju, evo kratkog uvoda. Tavarez (61) izbrusio je svoju karijeru pod rukovodstvom Karlosa Gona u Renault-Nissan alijansi. O Gonu možemo reći mnogo toga lošeg što se tiče njegovih ljudskih kvaliteta, ali kada govorimo o liderskim i menadžerskim sposobnostima, teško je naći boljeg menadžera u automobilskoj industriji u poslednje dve decenije.

Nakon što je napustio francusko-japansku alijansu, Tavarez je stao na čelo PSA grupacije. Treba istaći da je u tom trenutku ova grupa bila „na staklenim nogama“ i u veoma teškoj situaciji. No, Karlos je svoj zanat usavršio i momentalno počeo sa promenama u francuskoj kompaniji.

Odmah po dolasku na poziciju izvršnog direktora Tavarez počinje sa restrukturiranjem grupacije. Počelo se od ušteda troškova, srezali su se svi nepotrebni budžeti, a bilo je i otpuštanja radnika. S druge strane, naređeno je da se svaki od brendova unutar grupacije mora jasno definisati, pronaći svoje mesto na tržištu sa očiglednim identitetom.

Tavarez je rano shvatio da će EU nastaviti agresivnu kampanju povodom emisionih normi, te su značajno uvećana ulaganja u razvoj novih agregata, značajno čistijih od pređašnje generacije. Stoga PSA grupacija nije imala ni problema sa uvođenjem WLTP protokola, jer su po naređenju njihovoh šefa bili spremni za implementaciju novog sistema testiranja šest meseci pre nego što je WLTP uopšte stupio na snagu.

Nakon što je potpuno konsolidovao grupaciju, Tavarez kreće u ekspanziju – pa je tako 2017. godine od General Motorsa kupljen Opel. Još jedna mudra odluka, jer je tako PSA na mala vrata značajnije zašla na nemačko tržište. Opel je godinama važio za ogromnog gubitaša, no pod upravom sposobnog Karlosa za samo godinu dana stigao je do profitabilne kompanije.

Kako je do toga tačno došlo je već duža priča, ali rezanje troškova bilo je ključno za uspeh Opela. Šta reći kad je poznato da je Tavarez ograničio upotrebu telefona, optimizovao troškove potrošnje energije u proizvodnim pogonima, pa čak i limitirao službena putovanja rukovodstvu nemačke marke. Toliko je detaljan ovaj menadžer.

Markioneov naslednik

Pokojni Serđo bio bi oduševljen sa ovim spajanjem, jer je i sam dugo tražio potencijalnog partnera za tako nešto. Navodno bilo je kontakata između dve kompanije ovim povodom još za vreme „vladavine“ Markionea, ali nije došlo do ozbiljnijih pregovora.

Tavarez je ljubitelj automoto sporta, kao što je to bio i sam Markione. Ipak, šef PSA to navodi kao svoj hobi, i nije naročito voljan da dozvoli velika ulaganja u sferu sportskih takmičenja. Svojevremeno je na Salonu automobila u Ženevi 2017. godine za britanski Autocar rekao da ne vidi poentu u određenim šampionatima. „Ako će neki brend iz PSA grupe da učestvuje u bilo kom takmičenju onda to može biti samo zbog dve stvari: promocije naših proizvoda ili razvoja novih proizvoda. Sve ostalo nam nije interesantno“, kazao je tada pragmatični Tavarez.

I Markione je poput Tavareza svojevremeno spasio Fiat, a potom ga spojio sa američkim Chryslerom zarad jačeg nastupa na globalnom nivou.

Dosadašnji prvi čovek PSA grupacije naći će se na čelu novog entiteta koji će ta grupacija stvoriti sa FCA alijansom. Mandat će mu trajati pet godina i cilj je pre svega veća konkurentnost Volkswagen grupaciji u Evropi, potom dalji napredak na američkom tržištu, kao i uspostavljanje većeg i značajnijeg prisustva u Kini.

Postignuti dogovor ukazuje da neće biti zatvaranja fabrika, već da će se uštede ostvarivati kroz veću sinergiju dve kompanije. Zvanično u prvih nekoliko godina očekuje se ušteda od 3,7 milijardi evra, ali inostrani stručnjaci ističu da će ta brojka pod upravom Tavareza biti sigurno daleko veća.

Očekuje se da platforme i pogonski sklopovi iz PSA grupacije preuzmu primat, pogotovo kada je reč o naprednim tehnološkim rešenjima. Osim toga, biće deljenja svih mogućih delova, te je sasvim izgledno i da se određeni slični modeli proizvode u istoj fabrici.

Spojeni FCA i PSA trebalo bi da budu četvrti proizvođač na svetu sa 8 miliona prodatih vozila na godišnjem nivou i prihodom od 180 milijardi evra.

AutoRepublika 

(427)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, kako se oni sada zajedno zovu?

Don

Bosanski lonac, eto kako.
Šteta što talijani nisu znali da režu menadzere, tu bandu uhljeba koju svaku kompaniju koštaju milijarde. U zadnjih 15 godina nadgledao sam ih se na stotine , i kad čovjek prati njihove sudbine , zgadi mu se život. Većina ih je pohlepna, lažljiva banda koja živi na grbaci radnika, totalni uhljebi.

moron

A, koji „manageri“ u osnovi nisu takvi kakvim ih ti opisuješ? Nema to veze sa Italijanima.
A „Bosanski lonac“ bi bio odličan naziv:) Eh, šta ti je život. Eto, do juče sam imao vozila dva suprostavljena brenda. A danas imam dva đubra iz istog lonca 🙂

Don

Ma mislio sam reći da se talijani nisu znali obracunati sa uhljebima u svojim redovima, sad će im ovaj lik rezati sve što stigne ( s pravom) ali i uvaliti trojanca. Zašto alfa ne bi razvijala platforme pa davala ih pezou ?

moron

Ja verujem da će tu biti dvosmernog kretenja ideja i tehnologije. Ali, i da će Alfa uvek ostati Alfa. Posebna. A ne konfekcija, poput pežoa.

Zoca

Alfa vec gasi projekat Castello (x5 konkurent) ostala sportska vozila i Giullietu,a najavljen je mali SUV ,italijanski novinari vec pretpostavljaju na bazi 2008.Tavarez ce od sadasnjeg 50:50 uciniti da polako PSA proguta FCA.Jasno ko dan!Tuzni dani za Italijanski auto -inzinjering.

Mustang

ovo se mnogo ranije znalo zato je ferari odvojen od fiata u nezavisnu firmu, ja lično strahujem samo za dodge, ali nadam se da će biti mesta makar za chellenger, pa makar koristio i mehaniku od 408

Zoca

Nece ga ugasiti ,a ako su Lamborghini i Skoda u istoj kompaniji (koja nije nikakav savez) ne znaci da dele nesto zajednicko.Imam primer ako je Lamborghini Urus/Cayenne na istoj platformi kao Touareg/Q7 sa prva dva ne mozes namontirati tocak na druga dva jer nije isti razmak izmedju rupa.Pricam o zadnjim modelima na MLB platformi. Sto se tice Dodga pricalo se da ce ostati sa starom mehanikom koja se opet dobrim delom temelji na Dajmler-Benz tehnici.

Ercegovac

Како је кренуло изгледа да ускоро “ ђунта са ситним нутом“ има да пасује на све јужно од Сијеверног леденог океана.

Добар дан треба ми кин. зглоб за 2024 годиште аутомобила.

Марка и модел аутомобила не битни …

Don

Što tebe toliko muči ije i je?

Ercegovac

Тебе изгледа баш мучи. Мене јок.

Док има сира из мИјешине и кајмака са шкипа.. прИјеснац се једе уз кИсјело млИјеко.
Код нас Сјевер тако јако дува да му због јачине додамо још једно И како би звучало страшније.

Теби ако смета а ти продужи низ вијетар.

Ercegovac

Док је Харис писао није сметало,нек вријеђа… а кад сам му одговорио културно, лингвистички обрисасте све.

Јако вам уредништво.

Срамота.

„Бој’ се овна, бој се говна,
кад ЋЕШ живјет’ “

Меша Селимовић .
Трврђава.