1. Home
  2. Vesti
  3. Ništa od Volkswagenove fabrike u Turskoj
Ništa od Volkswagenove fabrike u Turskoj
4

Ništa od Volkswagenove fabrike u Turskoj

1.91K
4
Podelite sa prijateljima:

Pregovori o izgradnji nove Volkswagenove fabrike u Turskoj su obustavljeni.

Nemačka kompanija je planirala da investira milijardu evra u izgradnju novog proizvodnog pogona u Manisi kod Izmira. Plan je bio da od 2022. godine s proizvodnih linija ove fabrike silazi do 300.000 automobila godišnje.

Međutim, zbog agresije na Siriju, projekat je na putu da propadne. Po različitim izveštajima medija, VW preispituje odluku i za sada ne želi da stavi potpis na ugovor.

Portparol nemačkog koncerna je izjavio da je sve bilo u završnoj fazi planiranja, ali da je razvoj događaja na severu Sirije izazvao veliku zabrinutost. Odluku o odlaganju izgradnje nove fabrike je doneo obor Volswagena AG.

Prema prethodnim planovima, u fabrici kraj Izmira je trebalo da se proizvode VW Passat i srodna Škoda Superb, namenjeni za izvoz u istočnu Evropu. Dobar deo proizvodnje je trebalo da ide i kupcima u Turskoj, dok bi fabrika zaposlila 4.000 ljudi.

Izgradnja je trebalo da započne do kraja 2020. godine, dok bi proizvodnja startovala 2022.

Naravno, odluka Volkswagena nije naišla na topao prijem autokrate Erdogana. Turski predsednik ograničava slobodu izražavanja, kao i pravo na demonstracije. Pozatvarao je opozicione političare i odlučio se na vojnu invaziju na Siriju, tako da ovakav sled događaja ne treba da čudi.

Volkswagen se do sada suprotstavljao onima koji su kritikovali mogućnost da Turska pristupi Evropskoj uniji, a kandidat je, kao što znamo, već dugi niz godina. Volfsburg je svoj stav opravdavao time da je Turska razvijena tržišna ekonomija i da pretpostavlja da i dalje može rasti.

Međutim, u okruženju u kojem SAD nameću sankcije Turskoj, Nemačka i druge evropske zemlje više ne žele da isporučuju naoružanje svom NATO partneru, a Turska očigledno krši međunarodno pravo s invazijom na Siriju. Da li su se to odjednom u Volfsburgu pojavile skrupule ili je razlog druge prirode, nismo baš sigurni.

Imidž Volkswagena, koji je već narušen dizelgejtom, mogao bi ponovo da bude pomračen ulaganjem u zemlju koja ljudska prava ne shvata baš ozbiljno, i koja je odgovorna za nove oružane sukobe u Siriji. Sigurno je da su se Nemcima ponovo u glavi pojavile slike izbegličkih kolona s Bliskog Istoka.

Po nemačkim medijima, VW će se u osnovi držati svojih planova i čekati dalji tok vojne eskalacije. Ipak, ubijanje civila nije stvar koju bilo koja kompanija želi da ima u svom portfoliju, koliko god to indirektno bilo.

AutoRepublika

(1913)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Cim ode iz Srbije napade Siriju.

Zvezdan Božinović

Dao mu Vučić zeleno svetlo, evo danas i ovim reketašima iz taksi mafije 🙂

Zoca

Beogradski TAKSI-LOPOVI bili i ostali!

Mustang

najbolje bi im bilo da naprave fabriku u turskom kurdistanu, da vrate sve izbeglice u njihovu domovinu i tu ih zaposle
zemlja koja ljudska prava ne shvata baš ozbiljno, sa tradiciom od 14 veka, a tek posle 1453
vw se danas ponaša kao i turci u srednjem veku