1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci počinju da imaju zamerke na pikape
Amerikanci počinju da imaju zamerke na pikape
6

Amerikanci počinju da imaju zamerke na pikape

487
6
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pročitate mišljenja ljubitelja automobila u Americi na raznim internet forumima, jedna od najčešćih tema za raspravu je ta da su pikapi postali preskupi.

Sve do ranih devedesetih godina prošlog veka, tradicionalni pikap je imao kratku kabinu s dvoje vrata, dugačku prikolicu i uglavnom je korišćen za posao. Međutim, vremenom kupci nisu više želeli samo radnička vozila, već proizvode koji će služiti za više svrha. To je značilo da bi prosečan kupac koristio svoj pikap za vožnju do kancelarije od ponedeljka do petka, a vikendom za hobi, tako da je vozilo moralo da pruži više nego ikada ranije. Proizvođači su uspeli u tom pokušaju i većina današnjih pikapa se može naručiti sa svim onim šta se može pronaći i u premijum automobilima. Međutim, to je donosilo jedan drugi problem – cenu.

Ford se pohvalio da njegov model F-Series, koji je tradicionalno najprodavanije vozilo u Americi još od 1981. godine, prošle godine prodavan po prosečnoj ceni od približno 50.000 dolara, što ga stavlja u sam rang s premijum proizvođačima kao što su Mercedes, BMW i Lexus. Neke verzije, kao što je F-450 Limited, umeju da pređu cifru od 100.000 dolara, a čak i za najosnovniji model je potrebno izdvojiti oko 35.000 zelenih novčanica. Šta kupci imaju da kažu na račun toga? Pa ako je verovati nedavnom istraživanju koje je uradio Truck Sentiment Survey, oni su više nego razočarani.

Za početak, istraživanja su pokazala da su cene vozila skočile za približno 30% u poslednjih 15 godina, ali istovremeno plate su veće tek za 6%. Svega 15% ispitanih smatraju da su cene pikapa realne, a čak 68% kaže da su “prepumpane“. Tu dolazimo i do još jednog podatka, gde je 48% ispitanih zaključilo da kvalitet nije na nivou kao ranije, a 17% smatra da njihovo sledeće vozilo neće biti pikap. Među onima koji nisu ponovo kupili pikap, 37% u svom posedu sada ima tradicionalni terenac ili krosover, a 35% limuzinu. Ironičan je podatak da, pored visokih cena, ključni razlog kupovine drugog vozila leži u visokoj potrošnji, iako pikapi, ako ih gledamo po kategorijama, ne troše ništa više od terenaca.

Zanimljiv je i podatak da, iako pikapi uživaju u čitavoj armiji vernih kupaca, takva cifra je u padu. Oko 70% ispitanih je izjavilo da bi promenilo brend ukoliko bi proizvođač podigao cene za 10.000 dolara, što je za 6% više nego godinu dana ranije. Najveći broj vernih kupaca ima Toyota (40%), kod Forda i Chevroleta taj broj je 27%, a kod Rama 25%. Japanski proizvođač je posebno popularan među manjim pikapima, gde dominira model Tacoma, a među većim kamionetima, apsolutni „kralj“ je spomenuti Ford F-Series.

Među kupcima koji svoja vozila koriste za radničke poslove, posebno se izdvaja Chevrolet Silverado. Iako General Motorsova divizija dobija odlične ocene od profesionalnih medija, kao što je J.D. Powers, kupci smatraju da pouzdanost nije na istom nivou kao nekada.

Na kraju treba takođe spomenuti da iako su cene veće, pikapi pružaju dosta više za uložen novac. Pre samo dvadesetak godina, tradicionalni kamionet je pružao oko 200 konjskih snaga, manuelni menjač i vrlo malo elektronike, dok danas čak i oni osnovni modeli prelaze cifru od 300 “konja“ (uz 420-450 konjskih snaga u snažnijim verzijama), s modernim automatskim menjačima s osam do deset stepena prenosa i dosta elektronike. Možda ih to neće učiniti pouzdanijim na duži period, ali na kraju dana važi ono “koliko para toliko i muzike“.  

Zoran Tomasović

(487)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

skrivena kamera ?

Mustang

pa šta, u evropi se konzerva prodaje bez problema za 25 000 € i više, naravo golf, a vidi šta se u americi može naći za te pare

Mad Max

Amerika je čudo. Kako koje bombardovanje – rat sa sirotinjom i nemoćnim prođe, Amerika je sve deblja, bolje ugojena. Tako su se ugojili i ovi „pikapovi“, i postali vozila nizašta, bez namene. Ni kamionet, ni SUV ni „Đip“…… Rekao bi da se radi o strašilima za malu decu, sa neumerenom potrošnjom goriva. Meni je neverovatno da se ova „čudesa“ prodaju u ovolikom broju.
Zato oni iskusni Ameri, vozaju zarđale stare pikap krntije. I njima je jasno da su upotrebljiviji od ovog šminkeraja, japansko-kineskog kvaliteta. Jel mi se čni ili se stvarno ovi kamioneti – pikapi vozaju po nekim „trkama“??

Yankee

I meni je neverovatno da neko smatra Punto dobrim autom (cak boljim od Toyote) ili da postoji kontinent gde su prednja vuca & 0.9 turbo zapravo „sportski“ ili gde mozes da sminkas isti proizvod 20 godina (i opet prodas 500.000 godisnje) ili gde se dodatno doplacuje da dobijes retrovizore i branike u istoj boji kao ostatak auta …

Mad Max

Čekaj, ozbiljno te pitam ,što bi Tojota Jaris bila „toliko“ bolja od Punta (koji se uzgred rečeno) više ne proizvodi??? Ili ti nisi u toku, kao ja sa tim amerikaner šedrljama. Znaš li da je Jaris u Evropi bio prisutan sa motorom sa 3 klipa?? I što će na tim kamionetima motor od 400 konja ? Da isteže armaturu ili šta??? I čemu služe ovi kamoioneti, kad im je sanduk manji od prikolice koju je moj deda nekada vukao sa fićom?? A uz to nemaju gepek da zaključaju stvari??? Niko n e smatra auto sa 0,9 L sportskim. Postoje neki… Pročitaj više »

Yankee

Ozbiljno me pitas zasto je proizvod Toyote bolji od proizvoda Fiata? Pa postoji razlog zasto je Toyota sinonim za najvecu pozudanost, a Fiat za najgoru pozudanost. Nisam ja ni rekao da je Yaris toliko bolji od Punta vec sam spomenuo da sam kupio Toyotu C-HR, na sta si ti odgovorio kako imas bolji auto i spomenuo Punto i Clio. Al ajde, nema veze, mozemo usporediti i Yaris i Punto. Pre nekih desetak godina dopadne me Grande Punto kao rental dok sam bio nekih mesec dana u Dalmaciji. Lep auto, ali brate katastrofa za voznju. Motori katastrofalno slabi (ovaj je bio… Pročitaj više »