1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW želi da pojača prodaju SUV modela da bi pokrio troškove tranzicije
BMW želi da pojača prodaju SUV modela da bi pokrio troškove tranzicije
0

BMW želi da pojača prodaju SUV modela da bi pokrio troškove tranzicije

399
0
Podelite sa prijateljima:

BMW će više nego udvostručiti prodaju unosnog X7, kao i drugih luksuznih modela, da bi se izborio sa klimavim profitom i skupom tranzicijom ka električnim automobilima.

Sledeće godine, kompanija planira da isporuči između 135.000 i 145.000 serija 7, serija 8, X7, M8 i i8, rekao je danas BMW-ov šef finansija, Nikolas Peter.

To je poprilično više od oko 65.000 prodatih primeraka prošle godine, dok se za ovu prognozira rezultat od oko 110.000.

Skok u najvećoj meri može da se zahvali X7 SUV-u, koji je u prodajne salone stigao u martu.

„Važna tema za nas je kako da poboljšamo profitabilnost“, rekao je Peter, koji je stavio akcenat na veću prodaju električnih automobila, postavivši se odbrambeno u odnosu na kritike upućene glomaznim SUV/krosoverima koji traoše mnogo goriva. „Ovo je rastući segment na globalnom planu.“

BMW je usred programa štednje od 12 milijardi evra, što je deo nastojanja da se kompanija izbori sa rastućim troškovima vezanim za tranziciju ka električnim automobilima. Problem je što potražnja nije onakva kakvu bi BMW želeo, što izazov tranzicije čini još većim.

Dobit iz poslovanja bavarske kompanije u drugom kvartalu je pala za 20 odsto, naspram porasta kapitalnih troškova za preuređenje fabrika, čiji pogoni treba da se prilagode proizvodnji električno pogonjenih automobila.

Globalno automobilsko tržište se kotira „gore nego što se očekivalo“, jer se bitne ekonomije usporavaju ove godine, kaže Peter, koji ipak smatra da će premijum segment i prodaja BMW-a rasti sledeće godine.

Tenzije u vezi s tim kako izvesti tranziciju ka električnim vozilima, već su odnele žrtvu u vidu bivšeg šefa, Haralda Krigera, kojeg je u avgustu zamenio Oliver Cipse.

Cipse predviđa postepen rast potražnje za električnim automobilima, što fleksibilnu postavku u proizvodnji čini ključnom.

Kompanija planira da ima u gami 25 elektrifikovanih modela do 2023., s tim što će više od polovine biti čisto električni.

BMW je „posvećen“ usklađivanju s novom, strožom ekološkom EU regulativom od sledeće godine.

Broj isporuka tokom avgusta je bio stabilan, veći za 1,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bavarci se takođe suočavaju s posledicama potencijalnog „tvrdog Bregzita“, koji bi pogodio Minijevu fabriku u Velikoj Britaniji, što bi dovelo do značajnog smanjivanja zarada pre zaračunatog poreza u odnosu na 2018.

BMW će izvestiti o zaradi u trećem kvartalu 6. novembra.

AutoRepublika

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments