1. Home
  2. Vesti
  3. I nadzorni i upravni odbor VW grupe podržali Disa i Peča
I nadzorni i upravni odbor VW grupe podržali Disa i Peča
0

I nadzorni i upravni odbor VW grupe podržali Disa i Peča

122
0
Podelite sa prijateljima:

Nadzorni odbor VW grupe je podržao generalnog direktora, Herberta Disa i predsednika, Hansa Ditera Peča, dan nakon što su protiv njih dvojice podignute optužnice zbog berzanskih malverzacija vezanih za dizel skandal.

Na današnjem zasedanju, sazvanom da se prodiskutuje odluka tužilaca, odbor je odbacio optužbe, rekavši da je Volkswagen radio u skladu sa zakonom.

„Uspešna saradnja predsednika nadzornog odbora i predsednika upravnog odbora, biće nastavljena“, saopštio je VW. Spomenuta je četvorogodišnja istraga, koja nije uspela da utvrdi da su investitori namerno dovođeni u zabludu zbog potencijalnih finansijskih posledica prouzrokovanih američkom istragom.

VW, kao i advokati Disa, Peča i bivšeg šefa Vinterkorna, držali su se stava da je potencijalni finansijski gubitak, koji je u međuvremenu dostigao 30 milijardi evra – bio iznenađujuć.

Skandal je izbio u septembru 2015., što je rapidno oborilo vrednost akcija Volkswagena, sukcesivno dovodeći do brojnih parnica i poravnanja. Najnovija optužba i potencijalno suđenje visokim menadžerima, mogli bi da se otegnu, dolazeći u vreme kada se VW suočava s tranzicijom ka električnim automobilima i sporijom prodajom na nekim ključnim tržištima.

Okružni sud u Brunzviku sada mora da razmotri optužbe i odluči da li da pokrene slučaj protiv rukovodilaca. U komplikovanim slučajevima kao što je ovaj, razmatranje obično traje mesecima, dok će advokati optuženih dobiti mogućnost da pruže svoje viđenje stvari pre donošenja odluke od strane trojice sudija. To znači da bi eventualno suđenje počelo najranije sledeće godine.

Slučajevi berzanskih manipulacija su retki u Nemačkoj, a tužioci baš i nisu imali sreće s njima. Bivši šef Porsche Automobil Holdinga SE, Vendelin Wiedeking i bivši finansijski direktor kompanije, Holger Herter, oslobođeni su sličnih optužbi 2016.

AutoRepublika

(122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments