1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Da li će Pininifarinin Goldenpass Express biti najlepši voz na svetu?
Da li će Pininifarinin Goldenpass Express biti najlepši voz na svetu?
2

Da li će Pininifarinin Goldenpass Express biti najlepši voz na svetu?

398
2
Podelite sa prijateljima:

Oko četiri miliona turista, koliko godišnje poseti švajcarske Alpe, biće u prilici da predivne pejzaže posmatra kroz prozore definitivno jedne od najlepših svetskih šinskih kompozicija, a koju je u stilskom smislu, razvio čuveni studio Pininfarina.

Kompozicijom Goldenpass Express će upravljati švajcarska železnička kompanija MOB (Montreux Oberland Bernese). Voz ulazi u funkciju na dan 13. decembar, a prema planu bi trebao da poveže tri najspektakularije turističke destinacije Švajcarske. Radi se o mestima Montere, Gštad i Interlaken.

Glavni izazov s kojim su se suočili razvojni timovi se ogleda u činjenici da se na ovoj ruti nalaze položena dva tipa zemljane šinske konstrukcije. Naime, od Monterea do Cvajsmena je širina šina (uskih) 100 centimetara, ali je na deonici od Cvajsmena do Interlakena (normalnih) 1,43 metra između pojedinačnih šina.

Inženjeri su uspeli da iznađu revolucionarno rešenje koje je omogućilo kompoziciji Goldenpass Express da u vremenskom intervalu od svega nekoliko sekundi izmeni postavku svojih točkova na način da pruga bude prihvatljiva za kretanje, bez razlike o kojoj širini šina se radi.

Dizajneri Pininfarine su opremili kompoziciju Goldenpass Express ogromnim panoramskim prozorima koji se jednovremeno uklapaju i u stroge bezbednosne standarde. Veoma je interesantno i to što je proizvođač opredelio da se upotrebe stakla za prozore koja ne reflektuju svetlost, pa putnici tako imaju priliku da ovekoveče prizore s kojima se suočavaju, bez bojazni da fotografije neće uspeti zbog lošeg prelamanja svetlosti.

Iako je ime Pininfarina u neraskidivoj vezi s automobilskom industrijom, odnosno dizajnerskom funkcijom kao delom razvojnog procesa četvorotočkaša, treba reći da Italijani poseduju zavidno iskustvo u proizvodnji šinskih kompozicija. Tako su dizajnirali i voz koji se naziva Crystal Panoramic Express, a naručilac je bio identičan kao u slučaju Goldenpass Expressa.

Pored toga, profesionalci zaposleni u studiju Pininfarina su osmislili unutrašnjost i spoljašnjost brzih vozova koji saobraćaju u Italiji i Španiji. Potpisuju i dizajn vagona koji su u vlasništvu železnica sledećih država: Švajcarska, Danska i Norveška.

AutoRepublika

(398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Ne

moron

Valjalo bi se provozati ovim čudom …