1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Audi testira u Đeru novi metod zaptivanja
Audi testira u Đeru novi metod zaptivanja

Audi testira u Đeru novi metod zaptivanja

280
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač luksuznih automobila, nemački Audi trenutno testira novi metod zaptivanja karoserije. Testiranja se sprovode u lakirarnici pozicioniranoj u okviru fabrike na severu Mađarske, odnosno u gradu Đeru. Novi proces se u stručnoj zajednici naziva “digitalno zaptivanje”, naveo je Audi u svojoj pisanoj objavi.

Robotizovani aplikator na karoseriju nanosi veoma fino dozirane kapljice materijala izvanrednom preciznošću. Operatori sistema, koji su prethodno prošli kroz ekstenzivan proces obuke, programiraju optimalnu širinu i debljinu materijala koji se nanosi. Zahvaljujući nestvarnoj preciznosti doziranja, skoro da ni ne dolazi do rastura materijala tokom procesa zaptivanja.

Pozitivni efekti su višeslojni. Naime, što manje materijala se upotrebi, to je ukupna masa vozila niža, a to može ići čak i do ukupno nekoliko kilograma. Opšte je poznato da manjak kilograma doprinosi nižim nivoima štetnih emisija ugljen-dioksida, ali i boljoj voznoj dinamici, navodi dalje u svom saopštenju “gospodar prstenova”.

Kompanija dalje iznosi dodatne prednosti inovativnog sistema digitalnog zaptivanja. Dakle, proces je blagonaklon i prema radnicima, s obzirom na činjenicu da je znatno lakše raditi u inovativnim okvirima, pre svega zbog bolje ergonomije.

Kolike su koristi od primene nove tehnologije se možda najlakše primeti kada se razmatra zaptivanje na teško pristupačnim mestima, gde se opet zahvaljujući primeni digitalnog zaptivanja može dozirati egzaktna količina zaptivnog materijala. Ranije je bilo neophodno da ove operacije budu izvedene od strane najiskusnijih kadrova koji su često bili prinuđeni da rade iznad svojih glava, odnosno na podignutoj karoseriji.

Drugi karakterističan primer koji se može navesti odnosi se na zaptivanje proreza za zadnje signalne grupe, koje se često nazivaju i “posude za štopaljke”. Audi u saradnji sa svojim partnerom u razvoju tehnologije, kompanijom Atlas Copco, sada isprobava novi metod za ove namene u uslovima serijske proizvodnje. Ovo je prvi probni period a upriličen je da se odigra u Đeru.

Novi, automatizovani proces takođe donosi uštedu u vremenu i doprinosi unapređenju vizuelnog izgleda područja koja su bila predmet zaptivanja, pre svega zbog pomenute visoke preciznosti u nanošenju zaptivnog materijala. Razvojni tim je već podneo dokumentaciju za zaštitu intelektualne svojine, a nakon uspešnog probnog perioda u Mađarskoj, novina će biti uvedena i u ostalim globalnim pogonima bavarske kompanije.

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments