1. Home
  2. Vesti
  3. BMW bi prodavao upola manje vozila da nije krosovera
BMW bi prodavao upola manje vozila da nije krosovera
2

BMW bi prodavao upola manje vozila da nije krosovera

268
2
Podelite sa prijateljima:

Neke partije traže zabranu za SUV-ove u gradu

Nijedan automobilski segment ne beleži ubojitiji rast prodajnih cifara kod marke BMW u poređenju sa skoro koji karakteriše SUV modele. Broj prodatih krosovera sa oznakama BMW-a dostigao je bezmalo polovinu ukupne količine prodatih četvorotočkaša ove marke. S druge strane, prodaja elektromobila Bavarcima, generalno ide poprilično loše.

Nakon saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao veliki krosover i u kojoj su četiri osobe izgubile život u Berlinu, vozila iz SUV segmenta bivaju sve više izložena negativnoj kampanji. Partija Zelenih je čak pokrenula i utopističku kampanju zabrane saobraćanja za krosovere u gradskim sredinama, iako nema niti jednog dokaza koji bi išao u prilog tome da su generalno, predstavnici ove klase opasniji po pešake od vozila iz drugih segmenata.

Pa ipak i u skladu sa istraživanjima na temu bezbednosti, prodajne statistike ukazuju na činjenicu da Nemci najradije biraju vozila iz ove klase. BMW je tokom jula prodao za trećinu više krosovera nego tokom istog meseca, ali 2018. godine.

„Naši novi modeli iz serije X se pokazuju ekstremno popularnim među kupcima,“ rekao je direktor prodaje Pjeter Nota na Salonu automobila u Frankfurtu (IAA Motor Show).m

Sveukupno, BMW je prodao 157.889 vozila tokom prethodnog meseca, što je za 4,1% više u odnosu na prošlu godinu. Glavni nosioci prirasta blagostanja u BMW-u su bili SUV modeli, a i prema procenama industrijskih analitičara, po prvi put u ovoj godini će broj novoregistrovanih vozila za sve terene premašiti cifru od jednog miliona, samo u Nemačkoj.

Uz ove i ovakve podatke, najugledniji nemački mediji, poput Spiegela čiji izveštaj ovom prilikom prenosimo, naglašavaju da perjanica game s povišenom pozcijom sedenja, model BMW X7 u atmosferu emituje oko 200 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru, dok većina putničkih automobila emituje drastično manje CO2 po kilometru, a raspon se kreće u intervalu od 120 do 130 grama.

Nasuprot trendovima kod krosovera, prodaja elektrifikovanih vozila BMW-a stagnira ili čak i opada. Tokom avgusta, takvih modela je prodato za 7% manje u poređenju s istim prethodnim letnjim mesecom, a u prvih osa meseci je prodato za 3% manje elektrifikovanih četvorotočkaša.

U dosadašnjem delu ovog leta gospodnjeg, BMW je plasirao 1,39 miliona automobila. Na taj način,  kompanija iz Minhena se približila lideru Mercedes-Benzu iz Daimler grupe, koji je isporučio u istom periodu 1,5 miliona vozila. Ćerka firma Volkswagen grupe, Audi je od 1. januara do 31. avgusta prodao 1,21 miliona vozila, očigledno zaostajući za vodećim duetom.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zahtev za zabranu SUV-ova u gradovima bi im isti efekat kao i da podnesu predlog za stečaj BMW-a, MB-a, Audija i ostalih domaćih auto kompanija.

DOn

podrzavamo zahtjev :))