1. Home
  2. Vesti
  3. Restilizovan model koji ne napušta matičnu zemlju: Honda Freed
Restilizovan model koji ne napušta matičnu zemlju: Honda Freed
2

Restilizovan model koji ne napušta matičnu zemlju: Honda Freed

215
2
Podelite sa prijateljima:

Kompaktno vozilo Honda Freed je mimo teritorije Japana retko kome poznat model. Ipak, na matičnom tržištu, to je jedan od najpopularnijih četvorotčkaša, s obzirom na činjenicu da je tokom prošle godine kupcima isporučeno čak 84 hiljada primeraka, 4.265 milimetara dugog kompakta.

Druga generacija ovog modela se nalazi u ponudi već tri godine, a tim Honde je rešio da je 2019. godina pravi momenat za predstavljanje osvežene verzije. Restilizacija se po obimu modifikacija može uporediti sa količinom hrane koju tokom obroka unese uzvišeni isposnik. Dakle, veoma skroman broj unapređenja je izvršen.

Bilo kako bilo, Freed je dobio novi detalj u boji karoserije i to između prednjih svetlsonih grupa. Ne samo da su preoblikovani branik, rešetka hladnjaka već je izmene doživelo i kućište farova kao i poklopac motora.

Zato, za putničku kabinu nisu bila planirana unapređenja. Kao i ranije, unutrašnjost krase tri reda sedišta, dok verziju Freed + karakteriše red manje ali uz veoma neobičan prtljažnik s niskim utovarnim pragom i obiljem prostora za smeštaj putnih torbi i ostalih potrepština.

Novost predstavlja to što je proizvođač odlučio da pojača paletu modela Freed dodatkom varijante koja sugeriše da se radi o off-road vozilu, a ona je označena sa Crosstar (fotografija iznad). Ovaj varijatet odlikuju plastične zaštite oko automobile, različita maska hladnjaka, krovni nosači, srebrno kućište retrovizora.

Obična i Crosstar verzija

Sedišta kombinuju različitu oblogu. Honda je odlučila da u pogledu sistema ogibljenja ne vrši nikakve izmene na ovoj verziji koja takođe može biti naručena s tri reda sedišta, ali uz jedno ograničenje. Naime, u Crosstar konfiguraciji je moguće maksimalno prevesti do šest putnika (umesto sedam kod klasičnog modela).

Počev od lansiranja restilizovane verzije, kompleksan Honda Sensing sistem postaje deo osnovne opremve vozila, a on poseduje i opcije adaptivnog tempomata, autonomnog kočenja u kritičnim situacijama, pomoć u održavanju saobraćajne trake i slično.

Osvežena Honda Freed je zadržala paletu pogonskih sklopova. Osnovnu verziju pokreće atmosferski benzinac zapremine 1,5 litara koji silu od 131 konjske snage šalje na točkove putem varijabilne transmisije.

Tu je i hibridna verzija koja koristi isti motor s unutrašnjim sagorevanjem ali ovaj put podešen da radi u Aktinsonovom ciklusu, čime je snaga snižena na 110 „konja“. Međutim, tu u pomoć pristiže 30 „grla“ koje oslobađa elektromotor. Transmisija u ovoj verziji je sedmostepena i robotizovana. Neobično rešenje je nametnulo smeštaj baterija ispod prednjih sedišta, a pogonski točkovi mogu biti oni ispred vozača, ili opciono čak i sva četiri.

Početak prodaje unapređenog porodičnog vozila je zakazan za sredinu oktobra a cena osnovne verzije u Japanu dostiže cifru od 17.700 američkih novčanica.

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Lepša mi je bila pre restilizacije.

moron

„Restilizacija se po obimu modifikacija može uporediti sa količinom hrane koju tokom obroka unese uzvišeni isposnik. “

Nešto ovako toplo i emotivno spram honde ne bi izgovorio ni moj drug Škodrag …