1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Bosch razvio 3D instrumentacioni klaster
Bosch razvio 3D instrumentacioni klaster

Bosch razvio 3D instrumentacioni klaster

186
0
Podelite sa prijateljima:

Profitni centar koji je usredsređen na automobilsku industriju a funkcioniše u okviru kompanije Bosch priprema se za jednu posebnu premijeru za Salon automobila u Frankfurtu. Kako je danas objavljeno od strane nemačke firme, u završnim pretpremijernim fazama je instrumentacioni displej koji će pružati 3D efekat.

Razvojni tim Boscha je škrt sa objavom detalja vezanim za novi klaster, ali zato jasno tvrde da će trodimenzionalni efekat biti vidljiv i bez bilo kakvih posebnih naočara. Očigledno se radi o višeslojnom ekranu koji obezbeđuje holografski efekat.

Proizvođač tvrdi da će vozač moći da razlikuje poslate poruke od strane ostalih sistema u automobilu, i to prikazane po dubini, odnosno u 3D tehnologiji, što je posebno podesno kako bi se istakli upozoravajući prikazi shodno prioritetu, odnosno uvažavajući bezbednosne aspekte.


3D tehnologija omogućava kreatoru da razvije i više intuitivnu navigacionu mapu, kao i trodimenzionlani prikaz dešavanja koje snimi kamera, ili sistem kamera, što umnogome doprinosi komforu i lakšem parkiranju vozila.

Bosch je saopštio da je novi displej već spreman za masovnu proizvodnju a da će se uskoro naći i na velikoserijskim vozilima, mada Nemci nisu pružili preciznije informacije u pogledu modela vozila koja će prva ugostiti novi sistem. Takođe, nemamo obaveštenje ni o tome kada ćemo se u praksi prvi put sresti s ovom novotarijom.

Međutim, iako je ovo prvi sličan proizvod s potpisom Boscha, to svakako nije revolucionaran sistem na nivou cele industrije. Naime, nedavno je američka kompanija Visteon prikazala slično tehnološko rešenje a prvi model s takvim (američkim) displejom bi trebao da bude francuski krosover, novi Peugeot 2008. Nedavno je i korejska marka Genesis, koja pretenduje na status premijum brenda, najavila implementaciju prvog na svetu instrumentacionog klastera u 3D tehnologiji, o čemu smo blagovremeno izvestili.

Primer dvodimenzionalnog instrumentaciong klastera kakav se viđa u današnjim automobilima

Uzgred, da napomenemo jedan bitan detalj. Radi se o predviđanju relevantne agencije Global Market Insights, prema kome će tržište za proizvode ovog tipa (automobilski instrumentacioni klasteri) biti udvostručeno do 2025. godine. To znači da će umesto sadašnjih 15 milijardi američkih dolara, za samo šest godina, tražnja narasti na celih 30 milijardi zelenih novčanica.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments