1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Mercedes hrabrom strategijom doneo pobedu Hamiltonu na VN Mađarske
Mercedes hrabrom strategijom doneo pobedu Hamiltonu na VN Mađarske
0

Mercedes hrabrom strategijom doneo pobedu Hamiltonu na VN Mađarske

172
0
Podelite sa prijateljima:

Luis Hamilton je pretekao Maksa Ferštapena za pobedu tri kruga pre kraja VN Mađarske, prvenstveno zahvaljujući hrabroj odluci tima.

Britanac je bio sekundu udaljen od Holanđanina kada je pozvan u boks na drugu zamenu guma. Mercedes se nadao da će sveži pneumatici obezbediti tempo koji će Luisu omogućiti da pretekne vodeći Red Bull. Na kraju je tako i bilo, mada ni sam Hamilton u to nije verovao.

Mada je Britanac bio „na repu“ Ferštapena, videlo se da neće moći da ga pretekne, iako je u par navrata imao ozbiljne napade. U tim momentima njegov tim donosi krajnje hrabru odluku i povlači ga u boks, 21 krug pre kraja!

Kada se vratio na stazu na svežim srednje tvrdim gumama, Hamilton je nizao brze krugove i rapidno smanjivao razliku u odnosu na Ferštapena. Ipak, u izvesnim momentima se činilo da je to prevelik zalogaj, čak i za vladajućeg šampiona. Međutim, pomalo se zaboravilo da će mnogo eksploatisanije gume na Red Bullu u jednom  momentu morati da otkazuju poslušnost kako se trka bude bližila kraju.

Britanac je pretekao Ferštapena u 67. krugu, dok je Sebastijanu Fetelu uspelo slično s timskim kolegom Leklerkom, tako da je Nemac bio taj koji je zaokružio podijum.

U letnjoj pauzi koja je pred vozačima, Hamilton može da uživa u ogromnoj prednosti od 62 poena u odnosu na Valterija Botasa. Finac je završio trku na osmom mestu, nakon što je morao neplanirano da ode u boks na zamenu prednjeg krila posle kontakta s Leklerkom u prvom krugu.

„Vau, ali VAU, druže“, rekao je Hamiltonov inženjer, Pit Bonington. „Kakva vožnja, kakva strategija.“ Hamilton je odgovorio: „Bio je to težak zadatak, ali sam zahvalan što ti je uspelo. Osećaj je sjajan. Nadam se da se i ti tako osećaš.“

Na početku, Maks Ferštapen, koji je startovao s vodećeg mesta, zadržao je lidersku poziciju. Nakon odličnog starta, vešto je zatvorio oba Mercedesa, ali je nespretnost Botasa, kome su dva puta blokirale kočnice, omogućila da Hamilton bez većih problema preuzme drugu poziciju.

Vodeći tandem je ubrzo nestao u daljini, a kada je Ferštapen otišao po sveže pneumatike u 24. krugu, imao je sekund prednosti ispred rivala iz Mercedesa. Nemački tim je zadržao svog pulena još šest krugova na stazi, što se činilo greškom, jer kada se vratio, zaostajao je šest sekundi u odnosu na Ferštapena.

Ipak, dodao je „gas“ i ubrzo anulirao prednost koju je imao Red Bull. U 39. krugu, Hamilton je osetio svoju šansu, ali je u pokušaju da pretekne Holanđanina završio van staze u krivini 4. Zatim se primirio, da bi iz boksa stigla sugestija da izvrši pritisak na Ferštapena, na šta je odgovorio da jednostavno ne može.

Zatim sledi potez tima koji niko nije očekivao – Hamilton je pozvan u boks po drugi put!

„Ne znam da li je to pravi potez druže“, rekao je Hamilton preko radio veze. „Primljeno Luis“, odgovorio mu je Bonington. „Mislimo da imaš tempo.“ Ispostavilo se da je Hamiltonov inženjer bio u pravu, jer je Britanac na kraju došao do sedme pobede na Hungaroringu i ukupno 81. u karijeri.

Red Bull se u tim trenucima ipak odlučio da Ferštapena zadrži na stazi, objasnivši mu odluku time da bi se našao iza Hamiltona ukoliko bi ponovo menjao gume. Odluka se pokazala pogrešnom, jer bi u suprotnom Holanđanin imao šansu da se bori s aktuelnim šampionom za pobedu. Ovako je očigledno nije imao.

Dakle, zadatak Britanca je bio jasan – u narednim 20 krugova skinuti 20 sekundi razlike. Ni on sam nije verovao da je tako nešto moguće.

Ferštapen je brzo reagovao pojačavši tempo sa serijom najboljih ličnih krugova. U tim trenucima se činilo nemogućim da ga Hamilton dostigne, jer su im vremena bila prilično slična. Međutim, Pit Bonington je bio najveći optimista, javivši Hamiltonu preko radio veze da očekuje da će uhvatiti Ferštapena u finalnom krugu. Nade su se u tim momentima činile jalovim, kako je nailazio na „gust saobraćaj“.

Ipak, onog momenta kada je imao čistu stazu ispred sebe, Luis je maksimalno forsirao i ponovo pronašao izuzetnu brzinu, deset krugova pre kraja, nadoknađujući više od jedne sekunde po krugu. Iz boksa je dobio jasnu poruku da ne razmišlja o gumama već da da sve od sebe. U isto vreme, Ferštapen je svom timu javio da su mu gume „mrtve“, a ono što je bilo više nego indikativno je da je počeo da gubi više od dve sekunde po krugu. Čak i najzagriženijim Ferštapenovim navijačima je postalo jasno da je samo pitanje momenta kada će ga Luis stići i prestići.

Pet krugova pre kraja to se i desilo, kada je uz pomoć DRS-a, uprkos dubokom kočenju Ferštapena, Mercedes imao bolji izlaz iz krivine i došao do vođstva.

I Red Bullu i Holanđaninu je bilo jasno da je trka rešena, pa je pozvan u boks po meke gume, da bi ostvario dodatni poen za najbrži krug trke, što je Maks i uradio.

Hamilton je na kraju prešao liniju cilja 17 sekundi ispred Ferštapena.

Sebastijan Fetel je bio treći vozač koji se našao na podijumu. Ispostavilo se da je strategija od dva stajanja bila superiorna u odnosu na onu koja je podrazumevala samo jedan odlazak u boks. On je takođe na stazi, na mekim gumama, pretekao timskog kolegu Leklerka tri kruga pre kraja, čija je strategija bila samo jedan odlazak u boks.

Karlos Sainc je bio odličan, peti za McLaren, ispred Pjera Gaslija iz Red Bulla, koji je ponovo razočarao, bez obzira na relativno visok plasman. Francuz je za svojim timskim kolegom imao na kraju zaostatak veći od čitavog kruga.

Lando Noris je imao sporu zamenu guma, što je za posledicu imalo da padne u poretku iza Kimija Raikonena. Botas je uspeo da dođe do osmog mesta, ne uspevši da pretekne slavnijeg zemljaka. Noris i Aleksander Albon iz Toro Rossa su zaokružili osvajače poena.

Serhio Perez je bio 11. za Racing Point, ispred Nika Hulkenberga iz Renaulta, dok je vozač Haasa, Magnusen, završio na 13. mestu, posle kontakta s Danijelom Rikijardom.

Nakon podijuma u Nemačkoj, Danil Kvjat je imao prilično loše izdanje, završivši kao 15., ispred Džordža Rasela, Lensa Strola, Antonija Đovinacija i Roberta Kubice.

„Osećam se umorno, a tako i treba da bude“, rekao je aktuelni šampion nakon trke. „Forsirajući  na taj način, kažem vam, došao sam do limita. Nisam znao da li mogu nadoknaditi razliku, ali mi je tim govorio da budem skoncentrisan i da forsiram. Krugovi su bili kao kvalifikacioni. Da je Niki danas bio tu, on bi skinuo kapu.“

Pavle Barta

VN Mađarske 2019. (Hungaroring)

POZ. BR. VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVI VREME POENI
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 70 1:35:03.796 25
2 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 70 +17.796s 19
3 5 Sebastian Vettel FERRARI 70 +61.433s 15
4 16 Charles Leclerc FERRARI 70 +65.250s 12
5 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 69 +1 krug 10
6 10 Pierre Gasly RED BULL RACING HONDA 69 +1 krug 8
7 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 69 +1 krug 6
8 77 Valtteri Bottas MERCEDES 69 +1 krug 4
9 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 69 +1 krug 2
10 23 Alexander Albon SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 69 +1 krug 1
11 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 69 +1 krug 0
12 27 Nico Hulkenberg RENAULT 69 +1 krug 0
13 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 69 +1 krug 0
14 3 Daniel Ricciardo RENAULT 69 +1 krug 0
15 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 68 +2 kruga 0
16 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 68 +2 kruga 0
17 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 68 +2 kruga 0
18 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 68 +2 kruga 0
19 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 67 +3 kruga 0
NC 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 49 DNF 0

* Maks Ferštapen je osvojio dodatni poen za najbrži krug trke.

Generalni poredak vozača:

POZ. VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 250
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 188
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 181
4 Sebastian Vettel GER FERRARI 156
5 Charles Leclerc MON FERRARI 132
6 Pierre Gasly FRA RED BULL RACING HONDA 63
7 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 58
8 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 31
9 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 27
10 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 24
11 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 22
12 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 18
13 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 18
14 Nico Hulkenberg GER RENAULT 17
15 Alexander Albon THA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 16
16 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 13
17 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 8
18 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 1
19 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 1
20 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak konstruktora:

POZ. TIM POENI
1 MERCEDES 438
2 FERRARI 288
3 RED BULL RACING HONDA 244
4 MCLAREN RENAULT 82
5 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 43
6 RENAULT 39
7 ALFA ROMEO RACING FERRARI 32
8 RACING POINT BWT MERCEDES 31
9 HAAS FERRARI 26
10 WILLIAMS MERCEDES 1

(172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments