1. Home
  2. Vesti
  3. Skoro polovina prodatih vozila Volkswagena grebe podlogu svim točkovima
Skoro polovina prodatih vozila Volkswagena grebe podlogu svim točkovima
4

Skoro polovina prodatih vozila Volkswagena grebe podlogu svim točkovima

1.76K
4
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po izjavama nadležnih osoba zaposlenih u australijskoj ispostavi Volkswagena, oko 44% od ukupnog broja putničkih automobila i vozila iz SUV segmenta, koja se plasiraju na tom tržištu, koriste sistem pogona na sve točkove, dok je taj procenat još viši kada se govori o komercijalnim vozilima i on iznosi čak 62%.

Prevedeno u konkretne brojke, to znači da je od ukupno prodatih tokom prošlog meseca, 3.930 putničkih vozila i onih iz krosover segemnta sa oznakama Volkswagena, njih 1.729 posedovalo 4Motion sistem. Kod lakih komercijalnih vozila, proporcija je sledeća: 1.155 spram 1.863 primeraka. Sveukupno, od ukupno prodatih 5.793 četvorotočkaša njih 2.884 je bilo u 4Motion verzijama. Dakle, zamalo idealna polovina junske prodaje.

Na australijskom tržištu se nudi samo jedan model iz putničkog programa koji nema 4Motion opciju, a to je maleni Polo. Kod lakih komercijalnih vozila, Caddy je „crna ovca“, s obzirom da ga nije moguće naručiti u verziji u kojoj bi se sila koju isporučuje agregat, prenosila na točkove obe osovine.

Volkswagen navodi da je ubeđen da klijenti biraju da pazare vozila s pomenutim sistemom prenosa snage na sve točkove, iz raznih razloga. Proizvođač posebno naglašava želju kupaca za boljom trakcijom na putu i stazi, zatim težnju za realizacijom povremenih izleta u prirodu, a na listi razloga se našla i vuča prikolice, kao što su i drugi komercijalni razlozi.

Iza oznake 4Motion se kriju tri različita sistema pogona na točkove obe osovine.

Najrasprostranjeniji sistem je utemeljen na Haldexu, a impletiran je na popularnim modelima Golf, Passat, Arteon, Tiguan i T-Roc, baš kao i kod Craftera i T6 Transportera, što se tiče game lakih komercijalnih vozila.

Ovaj sistem se danas nalazi u svojoj petoj generaciji, a puno ime sklopa koji je inicijalno nazvan Haldeks spojnicom, glasi „sistem prenosa snage na sve točkove putem spojnice“, pri čemu je ona (spojnica) montirana na zadnju osovinu a ujedno, ona je ta koja omogućava prenos snage i na taj par točkova, onda kada je to neophodno.

Ovaj sistem možete doživeti na identičan način kao što se doživljava radnik koji se u firmi pojavljuje po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, odnosno kao sistem koji se aktivira samo u situacijama kada senzori detektuju nedovoljno trakcije, a što je slučaj tokom vožnje po klizavom kolovozu ili tokom silovitih ubrzanja.

Sledeći je Torsen sistem a nastao je od kovanice „TORque-SENsing differential (diferencijal sa osetljivim prenosom obrtnog momenta). Ovaj sistem nudi kontinuirani prenos snage na točkove obe osovine a preusmerava različitu količinu snage na osovine, zavisno od procene elektronskih pomagala.

Kod Volkswagena ga je moguće pronaći na velikom SUV-u Touaregu, kao i na pikap kamionetu Amarok, ali onoj verziji sa automatskom transmisijom. Torsen sistem koristi menjačku kutiju u paru sa samozaključavajućim diferencijalom, koji uobičajeno šalje snagu po osovinama u srazmeri 40:60, u uobičajenim voznim okolnostima.

Pod određenim uslovima, snaga se može distribuirati i do 70% na točkove prednje osovine, odnosno do 80% na zadnji par točkova.

Naposletku, verzije Amaroka sa ručnim menjačem koriste sistem prenosa na sva četiri točka koji se angažuje samo povremeno, a koristi i reduktor.

AutoRepublika

(1762)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koji je od ta tri sistema 4X4 eneregtski najefikasniji „u normalnim uslovima“ ( tj. ako nema proklizavanja )?
Šta najmanje povećava potrošnju goriva?
Znam da je to nebitno utoliko što kupac odredjenog modela nema mogućnost izbora, jer svaki model nudi samo jednu verrziju 4X4 pogona, ali, živo me interesuje 🙂

moron

Ne znam kako radi taj sistem na Amaroku (koji ima i reduktor ) i da li ima sličnosti sa onim što se davno moglo videti na vitari mk1 i/ili Pajeru koji je bio njen savremenik. Kod tih vozila, umesto klasičnog središnjeg „diferencijala“ ( „u nastavku“ menjača ), koji je stalno slao moment na prednju i zadnju osovinu (a imao i mehaničku blokadu), imao si „razvodnik pogona“, koji je: – ili 1/ slao „brzohodno“ moment sa 100% na zadnju osovinu – ili 2/ slao „brzohodno“ moment 50% : 50% na obe osovine ( praktično, imao si „zaključan“ diferencijal ) – ili… Pročitaj više »

Rade

Čak i u normalnim uslovima, kada nema proklizavanja, delovi 4×4 pogona se okreću zajedno sa točkovima bez obzira što se snaga šalje recimo samo na prednje točkove. Nema tu neke uštede u energiji. Ja mislim da nema nikakve.
Torsen diferencijali su tu zbog preciznijeg doziranja snage za svaki točak pojedinačno radi boljeg užitka u vožnji i to pre svega na asfaltu, a ne van njega.