1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda3 mora nazad u servis
Mazda3 mora nazad u servis
5

Mazda3 mora nazad u servis

4.75K
5
Podelite sa prijateljima:

Nije prošlo više od nekoliko dana kako je Perica Rajković vratio francuskom distributeru test primerak Mazde3, a glavnom uredniku dostavio tekst recenzije japanskog hedžbeka, a iz Amerike u redakciju pristižu ne tako ohrabrujuće vesti o kvalitetu kompakta koji ostavlja utisak premijum proizvoda.

Naime, severnoamerička divizija Mazde je dostavila dokumenat Nacionalnoj agenciji za bezbednost saobraćaja na putevima Amerike (NHTSA) u kome se navodi da će iz bezbednosnih razloga biti povučeno ukupno 25.003 primeraka Mazde3. Naime, moguće je da postoji delimični jaz, neprimereno veliki zazor između šrafova i prirubnica glavčine koji je greškom nastao tokom postupka montaže.

Kao rezultat ovog propusta u proizvodnoj sekvenci, može doći do toga da matica popusti a da točak u postupku redovne eksploatacije potpuno otpadne sa vozila, ukoliko vozač ne primeti da je došlo do slabljenja veze točka sa glavčinom.

Pogođene jedinice su sišle sa proizvodnih traka u periodu od 25. septembra 2018. do 19. aprila ove godine, a u odnosu na ukupan broj proizvedenih primeraka Mazde3, radi se o jednom procentu pogođenih vozila.

Nesavršena vozila su nastala kao rezultat rada trudbenika zaposlenih u Mazdinim meksičkim i japanskim fabrikama. Srećom, niti je bilo „ranjenika“ ovim povodom, pa čak se nije dogodio niti jedan udes izazvan navedenim propustom.

Oni koji su već kupili Mazdu3 nove generacije treba da znaju da su inženjeri japanske kompanije uočili problem i počeli da proveravaju spojeve točka i glavčine u obe fabrike. S odnosnim procedurama se u japanskim pogonima krenulo već 19. aprila, dok su Meksikanci startovali sa preventivnim aktivnostima 3. maja ove godine.

Ipak, nije zgoreg i svojeručno proveriti pomenuti „vez“, što je ujedno i naš savet.

AutoRepublika

(4750)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Tako jednom i mom stricu na Ladi u levoj krivini izašao kompletno zadnji levi točak sa poluosovinom i dobošem do pola. Što ne bi bilo neobično da čovek nije automehaničar.

moron

Meni se zamalo to isto desilo na Vitari. Zadnji levi točak. Brezoni su bili iznutra „utisnuti“ u doboš, a četiri „konjska“ vijka ( za „feder podloškama“ ) su držala zašrafljen doboš za glavčinu. Ta četiri vijka su popustila, ali sam najpre primetio da mi se javlja čudno „škljocanje“ pri manevrisanju, pri nagloj promeni smera kretanja (i posumnjao sam na kardanski krst ), a onda sam primetio da se to javlja i pri prelasku sa faze pogona na mašinsko kočenje. I opet rekoh sebi: „Bem ti prokleti kardan!“. Onda slučajno stanem i ne znam zašto zaljuljah kola. Čuh sličan zvuk. Zaljuljah… Pročitaj više »

126P

Barem nije neka konstrukciiona greška. Ove se lako rešavaju.

don

a kad voda curi u gepek, e to je onda smrtni grijeh, losa kvaliteta itd. Sta je tocak u odnosu na vodu..

Rajko

Voda izaziva koroziju