1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Maks Ferštapen trijumfovao u najboljoj trci sezone
Maks Ferštapen trijumfovao u najboljoj trci sezone
0

Maks Ferštapen trijumfovao u najboljoj trci sezone

350
0
Podelite sa prijateljima:

Maks Ferštapen je došao do pobede u Austriji, koju možemo nazvati „kao nekada“, jer ju je ostvario tako što je pretekao sve direktne rivale na stazi, bez obzira na katastrofalan start trke. Doduše, Holanđanin je pod istragom zbog kontakta koji je imao s Leklerkom tri kruga pre kraja, ali bilo kakvo sankcionisanje bi bilo porazno za ovaj elitni auto-moto sport.

Holanđanin je očajno startovao, tako da je s drugog u roku od nekoliko sekundi pao na osmo mesto. Tim se odlučio za dugačak prvi stint, da bi u finalnoj fazi trke Ferštapen vozio na nešto svežijim pneumaticima u odnosu na rivale.

Retko ko je u tim momentima video vozača Red Bulla kao potencijalnog pobednika trke, ali nakon što je na dominantan način pretekao Fetela iz Ferrarija i Botasa iz Mercedesa, nametnulo se pitanje da li može da nadoknadi deficit u odnosu na Leklerka.

To mu je i pošlo za rukom tri kruga pre kraja. Ferštapen je bio očigledno mnogo brži od vozača Ferrarija, ali su njegov manevar primetili i stjuardi, jer je došlo do kontakta s Leklerkom, mada su se oba vozača žalila preko radio veze na onog drugog. Naravno, ko gubi ima pravo da se ljuti, tako da je mladi Monačanin bio vidno razočaran što mu je pobednički prvenac iskliznuo iz ruku.

Na samom početku trke, izostao je duel, jer je Red Bull gotovo ostao u mestu, što su odmah iskoristili vozači Mercedesa, upustivši se u poteru za crvenim bolidom.

Leklerk je odlično iskoristio prednost mekih guma, tako da je ubrzo napravio solidnu razliku od četiri sekunde u odnosu na Valterija Botasa. Hamilton je bio udaljen dodatne tri sekunde, dok su se Fetel, koji je startovao kao deveti, i Ferštapen, probijali kroz poredak da bi došli do prvih pet, mada je njihov zaostatak u odnosu na vodećeg bio u tim momentima značajan.

Botas i Fetel su bili prvi koji su otišli u boks, na kraju 21. kruga, kada su se prebacili na tvrdu smešu. Botasove nade da će nadoknaditi deo zaostatka u odnosu na Leklerka su bile ugašene kada ga je usporio Fetel prilikom ulaska u garažu. Međutim, stvari su ispale još gore po Ferrari, jer je zbog greške u radio vezi došlo do nesporazuma, tako da mehaničari nisu čuli poziv za ulazak u boks i nisu bili pripremljeni. To je Fetelu donelo otprilike dodatne četiri sekunde stajanja.

Leklerk je opušteno ispratio Botasov servis, tako da je otišao u garažu krug kasnije, takođe se prebacivši na tvrde pneumatike. S druge strane, Hamilton i Ferštapen su se odlučili da ostanu na stazi.

Činilo se da će splet događaja ponovo ići na ruku aktuelnom šampionu, jer je bez problema pratio Leklerkov tempo. Međutim, nade Britanca su u velikoj meri bile pokopane kada je otišao preširoko u krivini 10 i oštetio prednje krilo, zbog kojeg je navodno gubio sekund po krugu, mada to tako nije izgledalo u samoj trci. Ipak, Mercedes ga je pozvao u boks na kraju 30. kruga, kada mu je zamenjeno prednje krilo, što ga je pozicioniralo iza Fetela kada se vratio na stazu. Ferštapen je takođe uspeo da se nađe ispred Hamiltona nakon obavljanja servisa u 31. krugu.

Sveži  tvrdi pneumatici su očigledno „legli“ Red Bullu, jer je Ferštapen prosto leteo stazom, ubrzano nadoknađujući vreme u odnosu na vozače ispred. Najpre je pretekao Fetela na pravcu pre krivine 4, u trećem pokušaju, tako da je u 50. krugu došao do treće pozicije. Ferrari je odmah reagovao tako što je pozvao Nemca u boks da bi mu na bolid instalirali meke gume, koje bi trebalo da mu donesu veću brzinu.  Šest krugova kasnije, Ferštapen je rutinski pretekao Botasa ušavši u unutrašnji deo krivine 3. U tim trenucima, njegov zaostatak u odnosu na Leklerka je iznosio pet sekundi, 16 krugova pre kraja.

Pre nego što će napasti Botasa, Ferštapen se požalio na gubitak snage, što je definitivno izazvalo paniku kod navijača Red Bulla. Ipak, problem je brzo rešen jer je dobio nalog da aktivira performantni režim. Priliv snage se očigledno isplatio, jer se Ferštapen ubrzano približavao očigledno sporijem Leklerku.

Bilo je jasno da je samo pitanje momenta kada će doći do napada i konačno preticanja. Prvi pokušaj se odigrao u 67. krugu, u unutrašnjem delu krivine 3, ali je Ferrarijev vozač isprečio svoj bolid na temenu krivine, ne dozvolivši Ferštapenu da ga prođe. Holanđanin je nakratko došao do vođstva krug kasnije, ali je Leklerk bio uporan, tako da je imao bolju poziciju na izlazu. Zatim su ušli u poslednja tri kruga…

Ferštapen je ponovo u krivini 3 postavio RB15 paralelno s Leklerkovim Ferrarijem, prošavši s unutrašnje strane. Oba automobila su otišla preširoko pre nego što je došlo do kontakta, koji je izbacio Monačanina iz putanje. Holanđanin je dobio lak prolaz i ubrzo je napravio razliku. Ono što je interesantno je da su se oba vozača požalila na vožnju onog drugog. Dok je Ferštapen preko radio veze rekao timu da je Leklerk išao u njega, vozač Ferrarija je bio prilično ljut zapitavši rezignirano: „Šta je ovo dođavola bilo?!“

Ipak, Ferrari je na kraju mogao samo da isprati brži Red Bull, tako da je razlika na kraju iznosila 2,7 sekundi, mada su stjuardi uzeli incident u razmatranje nakon trke.

Botas je kompletirao podijum, odbranivši se od Fetela, koji je liniju cilja prešao samo šest desetinki kasnije. Nemac je, s obzirom na sveže meke pneumatike, lako pretekao Luisa Hamiltona u pretposlednjem krugu, tako da se po prvi put ove sezone aktuelni šampion nije našao na podijumu.

Lando Noris je ponovo demonstrirao svoj raskošan talenat sa šestim mestom za McLaren, nakon kompletiranja „mamutskog“ stinta od 45 krugova na srednje tvrdim gumama. Iza sebe je ostavio Pjera Gaslija iz Red Bulla, koji je ponovo bio ispod očekivanja, zaostavši čitav krug u odnosu na timskog kolegu.

Odličan je bio i Karlos Sainc, koji se iz zadnjeg startnog reda probio do osmog mesta, nakon dugog prvog stinta na srednje tvrdim gumama. Tandem Alfe Romeo, Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci, kompletirao je osvajače poena. Ovo su mladom Italijanu prvi poeni nakon 11 trka u Formuli 1.

Serhio Perez je bio 11. za Racing Point, ispred Renaultovog dueta, Danijela Rikijarda i Nika Hulkenberga, čije su se teškoće s treninga prenele i na trku. Lens Strol je bio 14., nakon problema na sistemu za dovod goriva.

Toro Rosso je takođe imao tešku trku. Aleksander Albon i Danil Kvjat su završili na 15. odnosno 17. mestu. Između njih se našao Roman Grožan iz Haasa, dok je Kevina Magnusena pobedio Džordž Rasel iz Williamsa. Poslednji je bio Robert Kubica, s tri kruga zaostatka.

Bez dileme, ovo je bila najbolja trka u dosadašnjem delu sezone

 

 

 

Pavle Barta

VN Austrije 2019. (Red Bull Ring)

POZ. BR. VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVA VREME/ODUSTALI POENI
1 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 71 1:22:01.822 26
2 16 Charles Leclerc FERRARI 71 +2.724s 18
3 77 Valtteri Bottas MERCEDES 71 +18.960s 15
4 5 Sebastian Vettel FERRARI 71 +19.610s 12
5 44 Lewis Hamilton MERCEDES 71 +22.805s 10
6 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 70 +1 krug 8
7 10 Pierre Gasly RED BULL RACING HONDA 70 +1 krug 6
8 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 70 +1 krug 4
9 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 70 +1 krug 2
10 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 70 +1 krug 1
11 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 70 +1 krug 0
12 3 Daniel Ricciardo RENAULT 70 +1 krug 0
13 27 Nico Hulkenberg RENAULT 70 +1 krug 0
14 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 70 +1 krug 0
15 23 Alexander Albon SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 70 +1 krug 0
16 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 70 +1 krug 0
17 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 70 +1 krug 0
18 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 69 +2 kruga 0
19 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 69 +2 kruga 0
20 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 68 +3 kruga 0

Generalni poredak vozača

POZ. VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 197
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 166
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 126
4 Sebastian Vettel GER FERRARI 123
5 Charles Leclerc MON FERRARI 105
6 Pierre Gasly FRA RED BULL RACING HONDA 43
7 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 30
8 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 22
9 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 21
10 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 16
11 Nico Hulkenberg GER RENAULT 16
12 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 14
13 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 13
14 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 10
15 Alexander Albon THA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 7
16 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 6
17 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 2
18 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 1
19 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0
20 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak konstruktora

POZ. TIM POENI
1 MERCEDES 363
2 FERRARI 228
3 RED BULL RACING HONDA 169
4 MCLAREN RENAULT 52
5 RENAULT 32
6 ALFA ROMEO RACING FERRARI 22
7 RACING POINT BWT MERCEDES 19
8 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 17
9 HAAS FERRARI 16
10 WILLIAMS MERCEDES 0

(350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments