1. Home
  2. Vesti
  3. Honda izvela Great Wall na sud zbog povrede patenta
Honda izvela Great Wall na sud zbog povrede patenta
0

Honda izvela Great Wall na sud zbog povrede patenta

868
0
Podelite sa prijateljima:

Honda Motor Co. je prošle godine pokrenula spor pred sudom za zaštitu intelektualne svojine iz Pekinga, protiv kompanije Great Wall, a zbog navodne povrede patentnog rešenja. Pre par dana je održano prvo ročište tokom kojeg se na optuženičkoj klupi našao najveći kineski proizvođač lakih komercijalnih vozila.

Tokom početne faze postupka, Honda je tvrdila da je osvežena verzija krosovera marke Great Wall, model Haval H6 na nedozvoljen način koristio patentno rešenje vezano za strukturu zadnjih vrata, kao i za instalacionu strukturu dekoracija na vozilu.

Honda zahteva da Great Wall isplati odštetu u iznosu od 20 miliona juana, što je nešto manje od tri miliona američkih dolara, što je suma za koju veruje da bi na adekvatan način kompenzovala gubitke uzrokovane neovlašćenim korišćenjem dostignuća japanske marke.

Great Wall je odbacio optužbe navodeći da su na Havalu H6, koji je inače najpopularniji model marke, korišćena Hondina tehnička rešenja, odnosno da se sistemi na Havalu ne mogu podvesti pod opise iz patentnog rešenja japanskog proizvođača. Pored toga, kineska kompanija navodi da je odšteta koju Honda zahteva određena previsoko.

U svakom slučaju, sud planira nastavak postupka, odnosno dalja saslušanja ovim povodom.

Sudski spor između Honde i Great Walla je drugi ove godine, pošto je kineski sud već presudio u neslaganju povodom odredbi o intelektualnoj svojini između kineskog i ranije etabliranog proizvođača automobila.

Radi se o presudi suda, takođe iz Pekinga, koji je kompaniji Jiangling Holdings zabranio proizvodnju i prodaju SUV-a Landwind X7, koji je ništa drugo do dizajnerska kopija Evoquea iz kompanije Jaguar Land Rover.

AutoRepublika

(868)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments