1. Home
  2. Vesti
  3. Kia XCeed 2020. spreman za evropsko tržište
Kia XCeed 2020. spreman za evropsko tržište
2

Kia XCeed 2020. spreman za evropsko tržište

680
2
Podelite sa prijateljima:

Duži je, širi i viši od Ceeda od kojeg potiče.

Prateći stope Kije Ceed hedžbek, Sportswagon i atraktivnog ProCeed „shooting brakea“, XCeed je novi krosover u porodici iz C segmenta. Kreiran isključivo za evropsko tržište, novi CUV je pozicioniran iznad Stonica ali ispod Sportagea. XCeed neće biti dostupan s pogonom na sve točkove. To ne bi trebalo da predstavlja problem, jer je AWD poslovično tražen kod većih SUV/krosovera.

Kija ga može nazivati „urbanim krosoverom“, ali sigurno je da će ga većina videti kao modifikovanu verziju Ceed hedžbeka s robusnijom karoserijom. Ako stavimo po strani dizajnerske razlike, one značajne se odnose na gabarite (XCeed je 85 milimetara duži, 43 milimetara viši i 26 milimetara širi). Naplaci su od 16 ili 18 cola, a jarka boja poznata kao „Quantum“ žuta, dostupna je isključivo za XCeed.

Mada ne poseduje integralni pogon, XCeed je svakako kompetentan na zahtevnim terenima, budući da je mu je klirens povećan za 42 milimetra u odnosu na regularni Ceed, mada to zavisi i od veličine točkova. Kia objašnjava da su inženjeri revidirali raspon rada opruga, tako što su ih „omekšali“ za 7 odsto napred i 4 odsto pozadi, u cilju boljeg komfora. Takođe, prodiranje neželjenih zvukova i vibracija u kabinski prostor je redukovano.

Zbog povećanog „otiska“, praktičniji je od standardnog Ceeda, tako da korisna zapremina prtljažnika iznosi 426 litara, odnosno 31 litar više u odnosu na hedžbek. Kada se spuste nasloni zadnje klupe (u odnosu 40:20:40), dobija se 1.378 litara. Za dodatnu praktičnost su zaduženi dvostruki pod prtljažnika i elektropokretana zadnja vrata. Eneterijer je u velikoj meri prenesen, uz opcioni, 12,3-inčni digitalni klaster instrumentacije.

Nema iznenađenja po pitanju pogona. Kia XCeed za 2020. će biti u ponudi s istim 1,0-litarskim i 1,4-litarskim turbomotorima, prisutnim kod ostatka porodice, uz 1,6-litarsku jedinicu viđenu u Ceedu GT i Proceedu GT. Trocilindarski motor isporučuje 120 ks i 172 Nm, 1,4-litarski četvorocilindraš 140 ks i 242 Nm, a najsnažniji 204 ks i 265 Nm.

Svi motori su dostupni ili sa šestostepenim manuelnim ili sedmostepenim automatskim menjačima s dvostrukom spojnicom, s izuzetkom ulazne verzije, koja će moći da se dobije isključivo s ručnom menjačkom kutijom.

Početkom sledeće godine, Kia će proizvodnoj liniji dodati blagi hibrid i „plug-in“ hibrid, za one koji kao prioritet stavljaju efikasnost a nisu ljubitelji dizela.

U međuvremenu, konvencionalno pogonjeni XCeed će krenuti u prodaju u Evropi u trećem kvartalu ove godine.

AutoRepublike

(680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
126P

Šta će nama prodavati za akcijskih 25-30 ‘iljada ako u ponudi ne bude i atmosferski 1,4 sa 100 konja?

Zvezdan Božinović

Naručiće njega Slovenci (distributeri) za tržišta čije kupce smatraju maloumnim….