1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Održavanje vozila
  4. Da li i koliko često treba prati podvozje automobila?
Da li i koliko često treba prati podvozje automobila?
11

Da li i koliko često treba prati podvozje automobila?

6.05K
11
Podelite sa prijateljima:

Automobil je neophodno redovno prati iz razumljivih razloga. Međutim, koliko često treba da perete podvozje?

U Mercedes-Benzu znaju koliko je važno prati i teško dostižna mesta na automobilu. Iz tog razloga je u luksuzni GLS-u za 2020. implementirana funkcija „pranja automobila“. Kada vozač odabere ovaj režim, podesivi sistem ogibljenja podiže karoseriju u najviši položaj, tako da donji deo automobila postaje lakše dostupan za pranje. Režim „pranja automobila“ takođe automatski zatvara prozore i panoramski krov, uvlači bočne retrovizore, isključuje brisače sa senzorom kiše i usmerava kameru tako da vozač može lakše da vodi vozilo kroz automatizovanu perionicu. Prilikom izlaska, Mercedes automatski isključuje režim „pranja automobila“. Sjajno, zar ne?

Prati ili ne prati, pitanje je sad?

Sasvim je jasno da ne vozimo svi luksuzne Mercedese, ali je i dalje potrebno da podvozje održavamo čistim koliko je to moguće. Pranje automobila samo radi dobrog izleda verovatno nije dovoljno. Zapravo, pored redovnog pranja automobila treba da temeljno operete podvozje, bar jednom u 3-4 meseca, a čak i češće ukoliko ste ljubitelj terenske vožnje.

Neki smatraju da ovu praksu treba sprovoditi još češće, posebno ukoliko se vozi u oblastima gde se putevi posipaju solju. Preporuka je da se u ovom slučaju pranje obavi što pre nakon vožnje, da so ne bi ostajala predugo na automobilu, jer što je duže na karoseriji, duže i agresivnije će reagovati kreirajući koroziju. Isto važi za ljude koji stanuju u priobalnim oblastima. Vazduh koji nosi so iz mora i okeana će dugoročno imati isti efekat kao i so na putevima.

Pranje u stilu „uradi sam“

Ukoliko preferirate da pranje podvozja odradite kod kuće a ne u perionici, dobar savet je da investirate u brizgaljku pod pritiskom i dobar deterdžent za odmašćivanje. Uz pomoć snažnog vodenog mlaza, lako možete dopreti do mesta koja su teško dostupna rukama. Deterdžent će osigurati da se skine sva prisutna prljavština.

Dodatni saveti:

  • po mogućnosti podignite vozilo, naravno osiguravajući da ono ostane stabilno
  • skinite točkove radi boljeg pristupa
  • proverite kočnice i kočna creva
  • lubrikanti poput WD-40 mogu pomoći zaštiti čistih površina
  • ne koristite proizvode poput gumiranog zaštitnog sloja dok automobil nije u potpunosti suv

Da li možemo očekivati da sistem poput Mercedesovog vidimo i na drugim novim automobilima u budućnosti? Teško, ali u međuvremenu, imajte na umu da pranje podvozja zahteva tek nekoliko dodatnih minuta a rezultat je više nego vredan truda.

AutoRepublika

 

(6051)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja operem zimi odozdo šmrkom, posle neke duže slane vožnje, tek da malo saperem so, koliko je to moguće. So je veliko zlo.

s mile

osim zimi, i to samo zbog soli, mada cenim da od svih vožnji tokom godine po kišnim uslovima, gde god može da upadne so, može i da se spere, tj otopi… ipak se so baca par puta zimi, a puno više se vozi po kišnim uslovima.

ako se kola ne podignu, nije lako prići, to što mi napamet iprskamo odozdo…. ko zna gde se so zavuka i ostala, mada senim da se tokom prolećnih kiša sve to spere

Dejan

Kako podici auto? Makaze dizalice su jako skupe (preko €1300), a kod nas nisam nasao sklopive rampe sa postoljem na koje se auto popne.

Dejan

https://cjautosheywood.co.uk/product/hydraulic-car-ramps-1350kg-capacity-cr012/

Ovako nesto bi bilo idealno. Da li to prodaje neko u Srbiji?

s mile

odlično zamišljeno, a do sada nisam nigde vido ovako nešto. ne bi trebalo ni da je preskupo, lako se može i napraviti…. ko je majstoričav….

moron

Uzmeš drvenu „gredu“ 16/18 ili 16/20, dužine bar oko 2 metra ( može i duže)i presečeš je „na pola“, ali, „pod veoma oštrim uglom“, tako da ti od svake tako dobijene polovine, jedna njena polovina bude zakošena/zašiljena ( uzlazna rampa ), a druga polovina ostane ravna. Ja sam sebi tako davno napravio „pomagalo“ pomoću koga „dižem“ onaj deo kola koji želim ( prednji/zadnji deo ili levu/desnu stranu). Samo, da bi se lako popeo na tu rampu (pogonskim točkovima), poželjno je da je ona suva, kao i da su gume suve. Inače, ako je mokro, zna da malo proklizuje – ako… Pročitaj više »

Dikh tu kava

Ili još jednostavnije , kupiš Mazdu. Poznato je da sve Mazde trule na skicama idejnih projekata, a neke započnu proces još u glavama dizajnera, pa kad se ponoviš jednom ovakvom pokretnom korozijom, nećeš je naravno nikad prati da ne bi imao panoramu odozdo. Samim tim, i grede postaju izlišne.

Don

ne znam za mazdu, ali znam za mercedes koji je pojam hrdjanja. ako su talijanii imalo problema sa ruskim celikom 80tih, svabe su nastavile sve do 2010.

moron

Dikh tu kava, znaš kako … Ja na svaka nova kola, pre prve kiše, „metnem“ u proseku par kila „bitumena“, ono „hand made“. Što je „sejfti,sejfti je“. Kod suzukija i nije baš pomoglo, jer mu je desni krak šasije ( ali, zaista šasije, kao kod wartburga) malo „prop’o“ iznutra (mada sam i to punio voskom), tako da mislim da ću na novu hondu da stavim jedno bar „dvajes“ kila. A i da ću, opreza radi, da je vozim samo kada je suvo …

J4ZZER

Stvarno? A ja sam na tom evolutivnom putu glede odrzavanja automobila dogurao do toga da cu na sledecoj Hondi da uzmem gumenu pokrivku prtljaznika i da zabranim deci da jedu pozadi… Svaki put dalji od 300km i pozadi je kao u slasticari, ulepljena cokolada, trosice svega, haos…

Jedina stvar koja mi se dopada na Capturu i koja mi je genijalna su one presvalke koje se skidjau menjaju kao na IKEA garniturama… Rado bih menjao to na dve tri godine

igi

Obično na proleće, odem na automatsko pranje, najskuplji program ima i pranje odozdo. Ne znam koliko je efikasan ali sam bar savest oprao 😉