1. Home
  2. Industrija
  3. Američko istraživanje: Krosovere će zadesiti ista sudbina kao i tradicionalne putničke automobile
Američko istraživanje: Krosovere će zadesiti ista sudbina kao i tradicionalne putničke automobile
28

Američko istraživanje: Krosovere će zadesiti ista sudbina kao i tradicionalne putničke automobile

1.35K
28
Podelite sa prijateljima:

Već nekoliko godina SUV/krosover trend dominira svetskim automobilskim tržištem, no istraživanje Bank of America Merrill Lynch ukazuje da bi ovome uskoro mogao doći kraj. 

Prema pomenutoj studiji, razlog za „propast“ SUV segmenta biće prezasićenost ove niše tržišta. Glavni analitičar Bank of America Merrill Lynch, Džon Marfi, istakao da je da će ovaj deo tržišta uskoro postati najbrojniji u istoriji automobilizma. Marfi je dodao da će 2023. godine prema najavama proizvođača i na osnovu njihovih podataka u SAD biti u ponudi 149 krosovera.

„Na taj način dolazi do zagušenja tržišta, što će prouzrokovati sigurno pad potražnje za SUV modelima, te povratak tradicionalnim putničkim automobilima“, rekao je Marfi.

Ukoliko se predviđanja iz ove studije zaista i ostvare, onda nas očekuje kraj SUV trenda koji je na globalnom nivou počeo sredinom devedesetih godina prošlog veka, a kao rodonačelnik se često vidi Toyota RAV4. „Industrija je tada uspela da ubedi prosečnog kupca da je krosover praktičniji od pikapa, a uz to su uspeli i da ga prodaju kao „premijum“ vozilo“, kazao je Džon Marfi.

Glavni analitičar Bank of America Merrill Lynch veruje da će se kupci nakon krosovera okrenuti limuzinama i karavanima, kao što je to i bio slučaj pre početka ovog trenda.

Kada je reč o električnim automobilima, Džon Marfi ističe da će potražnja za njima rasti, ali polako. „Problem je visoka cena razvoja takvih automobila, ali i njihov plasman. Proizvođači prodaju jedan električni automobil za cenu između 50 i 60 hiljada dolara, a uz toliku cenu ostvaruju veoma mali profit, upravo zbog troškova razvoja i delova (baterija).“

Interesantno je da glavni analitičar Bank of America Merrill Lynch ne vidi Uber i Lyft, kao i druge slične kompanije kao pravu alternativu za svojinu nad sopstvenim automobilom. „Ukupan trošak prosečnog novog automobila po milji po našim proračunima je otprilike jedan dolar, dok je za jednu pređenu milju kod Ubera ili Lyfta potrebno četiri do šest dolara. Teško je reći da je to dobra alternativa za svojinu nad automobilom“, rekao je Džon Marfi.

Marfi predviđa da će doći do pada prodaje u SAD, te da će oko 2022. godine na godišnjem nivou u Americi biti prodato između 13 i 14 miliona automobila.

AutoRepublika 

(1349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Možda i dođe do zasićenja pa padne tražnja, ali će i dalje dominirati.
SUV/krosoveri su praktičniji od limuzina i hedžbeka, od karavana možda nisu, al je lakše sesti u SUV nego se savijati u karavan da bi seo, lepši su od MPV-a.
Uz to su pregledni pošto se sedi na uzdignutoj poziciji i bezbedni.
Da se razumemo, nisam za izumiranje ostalih karoserija, imaju i SUV-ovi svoje mane (na primer u gradu), samo sam izneo neke činjenice koje idu njima u prilog.

Balkanboj

Neki od karavana u varijanti sa pogonom na sva 4 točka je meni uvek bolja solucija od kvazi SUV-a. I jedan i drugi neće mnogo silaziti sa uredjenih puteva a karavan je praktičniji i bolji za vožnju. Potrošnja i zamena pneumatika opet idu u korist karavana.
Pa makar taj karavan bio Merc ili BMW.

Dzoniz

Jesu interesantni. Meni je Volvo V90 Cross Country vrh. ?

Balkanboj

Ima ih dosta u sličnoj izvedbi: Mercedes E All terrain, Passat Alltrack, Audi A4/A6 Allroad, Insignia Country Tourer, Octavia Scout, Subaru Outback. Imaju grublji izgled sa plastičnim štitnicima rubova i branika, povišen klirens i sve prednosti koje karavan pruža.
Bilo bi zanimljivo kada bi BMW uradio sličnu varijantu serije 3 i 5 mada mislim da bi time ubio prodaju X3 i X5 modela.

Benedikt

Upravo to. Skoda Octavia 4×4 karavan ili jos bolje scout, je po meni npr pojam auta za porodicu srednje klase. Svaki suv ili krosover nije ni prinjeti po bilo kom osnovu.

Yankee

Sta pruza karavan sa 4×4 sto ne pruza krosover sa 4×4?

Balkanboj

Jedina mana karavana 4×4 u odnosu na krosover 4×4 je parkiranje u gradu.
Eventualno klirens kad kreneš na planinu po snegu pa ti nedostaje tih 3cm u visini da lakše izađeš (što je verovatnoća nikad).
U svim ostalim kategorijama karavan izuva krosovere.

Što bi dida Toni rekao, vježbaj pizda ti materina pa te leđa neće boljeti kad ulaziš u auto.

Yankee

Koje su to „ostale kategorije“?

TNT

Moj glas uvek ide ka SUV vozilima. Sledeća karoserijska forma je mpv, pa karavan i hečbek, a tek na kraju limuzina. Svaku od tih karoserijskih formi sam imao u jednom trenutku, a do kraja života ne verujem da ću SUV kao primarni automobil menjati za bilo šta drugo. Za krosovere ne znam šta da kažem – meni je besmisleno “spuštanje” te karoserijske forme još malo pa i na A segment, ali neka vozila u toj klasi su mi OK. Sa tvojim mišljenjem se često ne slažem, ali mi se C-HR baš dopada, i da mi treba automobil te veličine definitivno… Pročitaj više »

Yankee

Nisam mislio specificno na C-HR vec generalno na krosovere. Eto moj brat je pre par dana kupio Hondu CR-V. To je krosover koji se u Americi smatra za kompakt (deli platformu sa Hondom Civic). Prethodno je vozio Toyotu Camry koja je za punu klasu veca od Civic. Ne vidim zaista nijedan kompaktni automobil (pa makar bio karavan) koji bi bio ispred po icemu osim mozda po ponasanju u krivinama (sto je opet vise-manje nebitno jer pricamo o porodicnim vozilima – nece ni karavan savladati krivine nesto posebno osim onih koji su bas namenjeni za te svrhe).

TNT

Eto otvorenog pitanja od mene neukog, za koje molim objašnjenje: šta je SUV, a šta krosover? U mojoj glavi CR-V je SUV kompakt klase, a recimo Juke i CH-R su krosoveri. Da li grešim?

Yankee

SUV je terenac (skoljka na sasiji), a krosover je samonoseca karoserija. Barem su ih tako u Americi podelili

moron

Onda ti u Evropi danas i nemaš „terence“ ( po toj USA klasifikaciji ), osim „Navare“ i njoj sličnih.
Imao sam kola sa šasijom ( Vitara mk1) i nisam primetio neku prednost šasije.

Yankee

U Americi imas Jeep Wrangler, Toyota 4Runner, Chevrolet Tahoe, Ford Expedition, itd

moron

Baš sam „moron“ kad zaboravih Wrangler 🙂
Verovatno danas i novi Jimny ( Samuraj ) ima šasiju. A dok sam imao Vitaru, čeznuo sam za Daihatsu Ferozom. Čovek je prokleta biljka.

TNT

Ne znam kakva je bila ta Vitara, ali kada ove ne-znam-više-kako-da-ih-zovem krosover/SUV provozam malo van asfalta, ne van puteva nego po zemljano / kamenitim varijantama, siroti automobil se sav izuvija i obavezno ide reglaža trapa…

moron

Vitara je van asfalta bila „zmaj“. Tada sam bio mladji i ludji i dosta sam vremena provodio van asfalta 🙂 Imala je reduktor i blokadu. Bila je baš „prohodna“.
Voleo bih danas da uzmem Samuraja/Jiimny ( on ima copy-paste sve dimenzije vitare mk1). Da se nekada opet malo provozam po prirodi…

TNT

Da, znam za tu „hardcore“ podelu, ali mnogi proizvođači ne nazivaju svoje produkte u skladu sa tim i, baš kao što reče @moron, izgleda da ima baš malo automobila koji su onda SUV na ovdašnjem EU tržištu. Mislio sam da je napravljena neka nova diferencijacija, pošto celu klasu „podignutih kompakta“ i one veće mnogi (i ja) često (verovatno pogrešno) nazivaju SUV vozilima, mada naravno ne zadovoljavaju taj kriterijum, a one manje krosoverima.

moron

Novi CRV je odlično vozilo. Baš mi se dopada. I spolja. I unutra. 1,5 turbo je prava mera. Jedino ne razumem zašto su onako izveli smeštaj „tela“ sigurnosnog pojasa za srednjeg putnika pozadi ( u zoni naslona za glavu levog zadnjeg putnika ). I onda ja, kao izduženi telesni degenerik (ili neko visine slične meni), mogu pozadi komforno da sednem desno, ili u sredini, ali, ne mogu da sednem iza vozača. Jer glavom udarim u „grbu“ na nebu, ispod koje je smešteno „telo“ pojasa srednjeg putnika. Sličan gaf je načinjen kod još nekih vozila ( nije to „izum“ honde ).

Yankee

Honda nema neko iskustvo sa serijskim turbom tako da je brat izabrao provereni 2.4 atmosferac

moron

Ne verujem da će „izumreti“. Sve će na neki način samo „evoluirati“.
Svaka forma vozila ima neke prednosti. I mane. I svako zna ( mora da sazna ) koji od parametara mu je u fokusu.

Mad Max

U Americi i njihovoj pameti mogu da opstanu osmobili i kamioneti. Sve ovo drugo ide iz nužde i za azilante, doseljenike, sirotinju, one sa radnim kartonima…. Sve dok se gorivo bude prodavalo na galone, nema tu druge pameti….

moron

Ne, ne i ne … Treba uzeti istovremeno barem 3-4 karoserijska oblika … Jer, kao što ni istu vrstu garderobe ne nosite u različitim prigodama, tako ni samo jedna forma vozila nije savršena za sve vrste putovanja ili potreba.

TNT

Pa svako od nas bi voleo da ima jedan kabriolet, jedan manji auto za uživanje, jedan za transport dece i kupovinu po gradu, jedan za regionalne puteve, jedan za dugačke puteve, jedan pravi terenac ili šta već kome treba… ali malo ko to sebi može da priušti. Garažiranje je takođe poseban problem. U uslovima kada možeš da imaš jedan ili dva automobila, moraš da se odlučiš za neku formu, koja je tebi najbolja. Nisu ni arapi blesavi što imaju harem sa više žena, ali neki od nas nemaju te mogućnosti ?.

Mad Max

Kamionet, to je USA univerzalno rešenje za sve uslove. I za lov, ribolov, za oko kuće, za kaubojske poslove, svadbe, svečanosti i veselja, trke itd… I da ima držač za pušku i što veći motor, bull bar sa bivoljim roogovima, i „Catapilar“ motor……..

moron

Da te nema, trebalo bi te izmisliti 🙂

Mad Max

Malo šale za šaljivdžije preko bare, nije na odmet 🙂

Balkanboj

Što se harema tiče nisu problem mogućnosti već društvene stege.