1. Home
  2. Industrija
  3. Genesis kao Hyundaijev adut za premijum segment u Evropi
Genesis kao Hyundaijev adut za premijum segment u Evropi
0

Genesis kao Hyundaijev adut za premijum segment u Evropi

183
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai bi trebalo da u narednih nekoliko godina predstavi Genesis i na Starom kontinentu. 

Šta je ključ uspeha za premijum brend u Evropi? Neki kažu da je najbitnije da dolazi iz Nemačke. Što je realno gledano i blizu istine. Jednostavno, kupci u premijum klasi se vezuju za jednu marku i teško menjaju svoje navike, stoga se upravo u ovom segmentu novi brendovi i najteže probijaju.

Prošlogodišnji podaci ukazuju da nemaćka trojka ubedljivo drži čelne pozicije u Evropi kada je reč o premijum niši tržišta. Najprodavanija su bila vozila sa „trokrakom zvezdom“ koja su stigla do 877.488 kupaca u protekloj godini. Sledi BMW sa 809.716, pa Audi sa 711.249 prodatih jedinica. Daleko iza njih, na četvrtoj poziciji je Volvo koji je u 2018. godini prodao 319.725 automobila.

Među deset premijum marki sa najboljom prodajom u Evropi u prošloj godini jedva se ušunjala jedan vanevropski brend – Lexus, koji je na devetoj poziciji sa 46.203 isporučene jedinice.

Ukoliko želi ostvariti nekakav značajan uspeh sa Genesisom, Hyundai mora ponuditi konkurentan „paket“ ali ujedno i učiti od konkurenata, konkretno Infinitija. Infiniti iako je imao dobar pedigre pre no što je stigao na evropske obale, prošao je na našem kontinentu kao „bos po trnju.“ Čelnici japanske marke odlučili su da u potpunosti napuste tržište Zapadne Evrope i da se drže istočnog dela kontinenta, gde im je prodaja može se reći solidna.

Prepreke za Genesis

Postoje dve ozbiljne smetnje za plasman Genesisa u ovom delu sveta. Pored već navedenih navika kupaca, tu su i nedostatak SUV modela u ponudi, kao i dizel motori.

Za početak, krosoveri. Limuzine, kao i praktično svi drugi segmenti sem SUV-a su u padu poslendjih nekoliko godina. Premijum marke maksimalno su diverzifikovale svoju SUV gamu kako bi išle u korak sa sve većom potražnjom. Genesis je već najavio da bi krajem tekuće godine trebalo da predstavi svoj prvi krosover, što je jedan od prvih uslova za dalji uspeh na evropskom tržištu.

Potom, dizelaši. Uprkos medijskim hajkama dizel automobili i dalje imaju veoma visok udeo u ukupnom broju prodatih automobila na Starom kontinentu. Pogotovo kod SUV modela, jer ovi imaju veliku masu, što u kombinaciji sa benzinskim motorima daje veliku potrošnju goriva. Dakle, dizel motori su obavezni u ponudi, što je još jedan izazov za Genesis.

Stižu i ostali

Poslednjih desetak godina pomalo ustajali premijum segment se u Evropi ipak malo razdrmao. Alfa Romeo je revitalizovan, PSA grupa je izdvojila DS kao samostalni brend koji je potpuno jedinstven kada je u pitanju dizajn.

Pored toga, pretnja je i Tesla. Američka marka je kratko na evropskom tržištu, ali već pravi zapažen rezultat, pre svega zahvaljujući dugoočekivanom Modelu 3. Ovaj automobil praktično nosi prodaju Tesle sa ove strane Atlantskog okeana i glavni je adut tog brenda za ovaj region. Tesla je tako prošle godine završio na 11. poziciji po prodaji u premijum segmentu, a isporučili su ukupno 29.288 automobila. Ove godine će taj broj biti znatno veći, te se očekuje i rast na listi najprodavanijih premijum marki u Evropi.

Jedan brend o kojem se ne govori često mogao bi da napravi veliki uspeh na Starom kontinentu. U pitanju je Polestar koji je izdvojen od Volvoa. Uz veoma privlačan dizajn i električne modele, Polestar namerava da se nametne kao alternativa za Teslu u Evropi.

Dakle, nema lakih poena u premijum tržišnoj utakmici u Evropi. Genesis ukoliko želi kakav-takav uspeh mora dobro oslušnuti zahteve kupaca, ponuditi dobar proizvod i sve to po nižoj ceni od konkurenata. Ipak, ni to nije garant da će „razmaženi“ Evropljani okrenuti leđa nemačkoj trojci.

Đorđe Platiša 

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments