1. Home
  2. Industrija
  3. Toyota od sledeće godine ide u opštu elektrifikaciju s novom platformom (VIDEO)
Toyota od sledeće godine ide u opštu elektrifikaciju s novom platformom (VIDEO)
2

Toyota od sledeće godine ide u opštu elektrifikaciju s novom platformom (VIDEO)

236
2
Podelite sa prijateljima:

Toyota je konačno (kao što smo negde i očekivali) krenula u potpunu elektrifikaciju. Naime, od 2020., japanska marka uvodi novu BEV platformu i šest globalnih čisto električnih modela, uključujući krosovere, SUV modele i ostale.

Nakon više godina odbijanja da uđe u segment vozila na čisto električni pogon, Toyota je konačno najavila masovnu ofanzivu s novom platformom, na kojoj će biti bazirani globalni modeli različitog tipa. Pored toga, Japanci će lansirati i ultrakompaktna vozila, kao i ona čija je vožnja dozvoljena u pešačkoj zoni.

Novi plan predviđa lansiranje čisto električnih modela počev od 2020. (prvenci će biti C-HR BEV i IZOA BEV „blizanci“ u Kini). Toyota kaže da će do 2025. svi njeni modeli imati elektrifikovane verzije.

Početkom 2020-ih, japanska kompanija ima nameru da nas upozna s 10 baterijskih modela na globalnom planu, uključujući i šest baziranih na e-TNGA platformi.

Ukoliko pogledamo generalni plan, primetićemo da je prognozirana prodaja BEV modela niska u odnosu na hibridne i „plug-in“ hibridne primerke. Ono što je takođe interesantno je da Toyota takođe smatra da ni automobili pogonjeni vodoničnim gorivnim ćelijama neće imati značajnije tržišno učešće do 2050.

„Mnogo rada stoji ispred nas kada je reč o popularizaciji električnih automobila. Posebno ćemo se fokusirati na razvoj vozila i stabilnu nabavku, pobošljanu trajnosti i ponovnu upotrebu baterija.

Konstantno vršimo pripremu okvira koji će temeljno odgovoriti na izazov, stavljajući sve deliće slagalice na svoje mesto, uključujući i kreiranje novog poslovnog modela.

Radeći na sveobuhvatan i otvoren način, mi sarađujemo s našim partnerima u cilju doprinosa kreiranju boljeg društva.“

Šest globalnih BEV modela

Jedna od najodvažnijih najava na Toyotinoj pres konferenciji se ticala šest potpuno novih, čisto električnih modela, koje japanska kompanija planira da razvije u bliskoj budućnosti, koristeći e-TNGA platformu.

Dotični modeli će biti razvijeni u saradnji s partnerima ili samostalno.

Lista uključuje:

– kompaktni automobil (sa Suzukijem ili Daihatsuom)
– krosover srednje veličine
– sedan srednje veličine
– monovolumen srednje veličnine
– SUV srednje veličine (sa Subaruom)
– veliki SUV

e-TNGA platforma

Nova e-TNGA platforma za šest globalnih BEV modela podseća na Volkswagenovu strategiju s MEB arhitekturom. Dotična arhitektura će obezbediti punudu vozila različih tipova i veličina, različitog kapaciteta baterija, uz mogućnost implementacije prednjeg, zadnjeg i pogona na sve točkove s dva elektromotora.

Toyotini ultrakompaktni i modeli za pešačke zone

Pored regularnih automobila, Toyota je najavila i ekstremno kompaktna vozila, kao i ona koja će moći da se koriste u pešačkim zonama (verovatno u najvećoj meri za Japan) da bi se rešile potrebe prevoza za mlade i starije ljude.

Zabrinutosti

Poruka iz Toyote takođe sadrži i zabrinutost povodom dve stavke: najpre u vezi s ukupnom profitabilnošću baterijskih električnih vozila, a zatim i snabdevanja baterijama. To je razlog zbog kojeg japanska kompanija radi s različiti proizvođačima baterija.

AutoRepublika

 

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Lepi, šareni grafikoni, lepi reklamni filmovi sa zanimljivim vizijama budućnosti. Komentari autora članka gađaju suštinu – do 2050 njihova BEV platforma se očekuje da ima udeo na nivou FCEV, odnosno ovako „šacimetrijski” zajedno kao 1/8 udela koji očekuju od hibrida.

moron

„Toyota takođe smatra da ni automobili pogonjeni vodoničnim gorivnim ćelijama neće imati značajnije tržišno učešće do 2050.“ Ko zna da li će ikada imati značajnije tržišno učešće, a zbog problema povezanih sa cenom proizvodnje vodonika, njegovim skladištenjem i nepostojanjem mreže za punjenje tih automobila ( pri čemu Toyota kao da očekuje da „neko drugi“ u to značajnije uloži, a ne i ona ). A i sama cena Miraia je malo „zastrašujuća“. Sa druge strane, koliko god „strujomobil“ ima svoja specifična gadna „ograničenja“, isti ima i relativno dobru upotrebnu vrednost, posebno za gradske uslove ( u nekoj meri i u slučaju… Pročitaj više »