1. Home
  2. Industrija
  3. Da li SUV trend uopšte ima smisla?
Da li SUV trend uopšte ima smisla?
14

Da li SUV trend uopšte ima smisla?

5.67K
14
Podelite sa prijateljima:

Ukratko, apsolutno ima.

Mada popularnost SUV modela sve više počinje da ide na nerve tradicionalnim ljubiteljima automobila, rast prodaje pomenutih sve je samo ne slučajan. Ova kategorija vozila ima svoje jasne prednosti, i ako objektivno sagledamo stvari, SUV modeli su ujedno i najviše napredovali u poslednjih petnaestak godina.

Kada je nastao SUV je pitanje oko kojeg se spore brojni automobilski novinari. Jedni tvrde da se ovaj vid vozila vezuje za prvobitne terenske modele, dok drugi navode da je SUV njihov derivat i da se počeci ove kategorije mogu ispratiti do sedamdesetih godina prošlog veka. Ovi drugi skloni su da navode i kao jedan od prvih SUV modela legendarnu Ladu Nivu.

Nastanak trenda

Može se reći da je razvoj SUV-ova dobio na zamahu krajem prošlog milenijuma. Početkom devedesetih godina, klasični terenski modeli videli su sve masovniju upotrebu kao porodična vozila. Bili su pre svega dovoljno prostrani, ali ono što su svi posebno isticali bila je pasivna bezbednost.

Svojevremeno je Džeremi Klarkson opisao SUV iz devedesetih ovako: „Nisu dobri za izbegavanje saobraćajnih nesreća, ali su odlični da vas zaštite ako do takve nesreće ipak dođe.“

Bolja definicija tadašnjih glomaznih terenskih vozila koji su postali porodični automobili realno nije mogla da se da. Bili su odreda teški, što je rezultiralo izuzetno dugim periodom zaustavljanja automobila pri kočenju na većim brzinama. Takođe, nisu bili ni primer upravljivih modela, pre svega zbog svoje visine. Uz sve to, zbog dizajna karoserije i velike mase, ali i motora koji nisu bili konstruisani za ekonomičnost, potrošnja goriva bila je veoma visoka.

Razvoj SUV kategorije

Već krajem devedesetih, SUV postaje statusni simbol visoke klase. Naravno, visoka klasa i premijum klasa automobila idu „ruku pod ruku“, te su i premijum proizvođači poput Mercedesa i BMW-a ponudili na tržištu svoje prve SUV modele.

Od Mercedesa se tako nešto moglo i očekivati, jer je imao „terenski pedigre“, dok je BMW-ov X5 ostavio mnoge u šoku. Pre svega jer se Bavarci nisu bavili terenskim vozilima. Pojavom prve generacije X5 utro se put za razvoj brojnih drugih premijum SUV modela, jer se pokazalo da „terenski pedigre“ više ništa ne znači.

Još jedna marka čije je ulazak u SUV vode mnogo značio jeste Porsche. Proboj u ovu klasu imao je veliki značaj ne samo za ceo segment, već za kompletan Porsche. Danas, Nemci kažu da je Cayenne spasio Porsche, a Macan podigao kompaniju na viši nivo.

Bilo kako bilo, proizvođači su radili na tome da isprave mane nekadašnjih terenskih vozila. Pre svega radilo se na boljoj voznoj dinamici, smanjivanju mase, kvalitetnijem enterijeru i atraktivnijem dizajnu.

Prednosti SUV-a

Dakle, koje su tačno prednosti jednog SUV modela nad sedanom, karavanom ili minivanom?

Prva bi bila pozicija sedenja. Kao što to slikovito jednom reče jedan od redovnih komentatora portala AutoRepublika: „U SUV se penje, a u sedan spušta“. Potpuna istina, ali i zbog više pozicije vozača bolja je i preglednost ka napred.

Preglednost ka nazad je bila i ostala problem kod svih modernih SUV modela. Pre svega zbog danka atraktivnom dizajnu koji se često kod ovakvih vozila prezentuje kroz „padajući krov“ ali i zbog debelih C odnosno D stubova. Problem je rešen uz prisustvo kamere i raznih senzora.

Polje na kom SUV odnosi ubedljivu pobedu nad kategorijom minivana jeste vozna dinamika. Proizvođači su poslednjih decenija radili na tome da se poboljša upravljivost, što je rezultiralo u stvaranju čitave podklase tzv. sportskih SUV modela. Danas se ova kategorija takmiči u postavljanju rekorda na Nirburgringu, što je pre četvrt veka bilo potpuno nezamislivo.

Alfa Romeo Stelvio

Prostor unutar vozila je po pravilu veoma izdašan. No, sa diverzifikacijom ove klase modela i stvaranjem malih, gradskih krosovera, i ovo dosadašnje pravilo počelo je da nailazi na izuzetke. Ono što opstaje jeste veliki prtljažnik, koji pre svega zbog visine vozila daje prednost u ovoj oblasti nad recimo karavanima.

Sa boljom upravljivošću došla je i bolja aktivna bezbednost. Zaustavni put postao je znatno kraći, a testovi nagle promene pravca pokazali su veliko poboljšanje. Ono što je dodatno doprinelo boljoj aktivnoj bezbednosti jesu novi tehnološki sistemi poput aktivne autonomne kočnice, aktivnog tempomata itd…

Trend čiji se kraj ne nazire

Jato Dynamics je prethodne godine prognoziralo da će do 2025. godine polovina prodatih modela na globalnom nivou dolaziti iz SUV kategorije.

Po svemu sudeći, do ovoga bi moglo doći i ranije. Gotovo da nema više proizvođača (izuzev nekoliko sportskih marki) koji u svom portfoliju nema makar jedan SUV. Zbog novih tendencija na tržištu, moderni SUV modeli mahom su izgubili integralni pogon, a samim tim i neku ozbiljniju šansu za terensku upotrebu.

SUV trend posebno je snažan u SAD, Evropi i Kini. Ove godine, za prvih šest meseci među deset najprodavanijih automobila na Starom kontinentu nalaze se čak tri modela iz SUV klase. Najprodavaniji među njima je Nissan Qashqai sa 134.547 kupljenih primeraka, sledi Volkswagen Tiguan (129.237) i Renault Captur (121.235).

Uopšteno, Evropljani su u prvoj polovini tekuće godini kupili čak 2,9 miliona SUV modela. To je rast od neverovatnih 24% u odnosu na isti period prethodne godine.

Dakle, mada se puristima to ne dopada, SUV ima svoje jasne vrline, a sa godinama koje su pred nama neizbežno je da će doći do elektrifikacije ove kategorije vozila. Rezultat su tzv. „zeleni“ modeli, ali zbog korišćenja elektromotora i baterija koje su postavljene u pod automobila, dobija se na dinamici vožnje. Nisko težište i odlično ubrzanje koje pruža elektromotor doneće novu dimenziju za upotrebu SUV modela.

Kako stvari trenutno stoje, dominat SUV kategorije u naredne dve decenije je gotovo izvestan.

Đorđe Platiša

 

 

(5668)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jednu stvar ne razumem. Može da se pročita da je Renault pre lansiranja sadasnjeg Scenica sa premium proizvođačima pneumatika dogovorio da njegova guma od 20″ ne sme biti skuplja od gume od 17″ za prethodnog Scenica. Proveravao sam cene premium guma u dimenzijama 17″ i 20″ za ta dva modela i rekao bih da je ta nova od 20″ čak i jeftinija od ranije od 17″. Ali, ako pogledate cene guma za SUV vozila ( što su također gume za asfalt, a ne posebne edicije za pesak, kamen, blato i ostale specijalne terenske podvrste pneumatika), guma od 17, 18 ili… Pročitaj više »

Renault Terminator

„Mada popularnost SUV modela sve više počinje da ide na nerve tradicionalnim ljubiteljima automobila“

E ja sam se pronasao u ovoj recenici,ajd sto neki tamo drugi proizvodjaci forsiraju ta vozila,briga me,ali sto ih Renault forsira i to do iznemoglost e to me tek nervira.

Boki

Mene ne nervira uopšte sve dok imam šta drugo da vozim… Ko voli nek izvoli meni je apsolutno besmislen.

Mad Max

Definiciju SUV ja bi nazvao „glumac terenca – džipa“ Tu glumu treba podeliti na poluglumce, glumce i nerast. Poluglumci imaju 4×4, glumci pogon na 2 točka, a nerast je istegnuti mališan B segmenta sa prednjom vučom (baš kao Kaptur) Ono što je najsmešnije je da SUV ne ide sa trendom emisije CO2, ne ide sa zahtevima gradova u EU, a tek totalni apsurd je njihova budućnost u eri elektrifikacije. Za mene je SUV u većini slučajeva, bolest koja se treba lečiti (osim 4×4). Ne voolim to „penjanje“ u sedište, ne volim ljiljanje, ne volim što se u snegu zaglavi pre… Pročitaj više »

Moronov drug

Slažem se potpuno, i što se mene tiče, odgovor na piranje iz naslova je, apsolutno nema.

moron

I pored svih nespornih falinki, „mogao“ bih uzeti neki „skroman“ SUV, pod uslovom da nudi razuman prostor za smeštaj porodice. Znači, SUV tipa Nissan QQ – „nikako“ ( preskup za unutrašnji prostor koji nudi ), ali, nešto kao Ford Šuga ili Renault Kadjar – „nekako“.

Moronov drug

„Prednosti SUV-a“
Ne bih mogao da se složim ni sa jednom tezom iz teksta ispod gornjeg podnaslova. Naročito sa voznom dinamikom.
I na ovom portalu je bilo nekoliko primera „odlične“ vozne dinamike, čak i premijum primeraka SUV predstavnika.
U istom cenovnom rangu, uvek je lako izabrati upotrbljiviji, prostraniji, i automobil sa boljim voznim karakteristikama, koji nije SUV.

Pomponije

Nisi pročitao rečenicu kako treba. Stoji da je vozna dinamika bolja kod SUV-a nego kod minivana, koji je prostorno najveća konkurencija SUV-u. Nijedan moderan minivan nije ni blizu vozne dinamike modernih „džipova“.

Moronov drug

Očigledno Vi niste pročitali kako treba moj komentar.

Joca

Vozim Kodiaq Škodin, najjači dizel. Mane su: više troši na autoputu, veliki za moju garažu (nije auto kriv hteo sam veliki), malo više troši u gradu ako se stisne gas zbog težine. Sve ostalo perfektno, unutrašnji prostor, gepek, snaga, brzina, startnost (lomi vrat), 4×4 extra radi, oprema full, jedino je malo tvrđi kao nemac ali se zato ne naginje u krivini. DSG automatik, voziš i uživaš… Ko može neka vozi SUV bilo koji, super je, svi su dobri. Sigurno sam zaboravio još nešto ali ok. Jedino što ja volim benzince ali mnogo troše… Može i ovaj da troši od 5… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Vozili smo baš takav Kodiaq pre 18 meseci 🙂 Skoro sa svime bi se složio izuzev za ležanjem u krivinama koje je daleko od odličnog :). Veliki pozdrav

Coa

Audi A6 Allroad Quattro i Volvo V90 Cross Country ostave u prasini veliku vecinu SUV, a jos i prostraniji, lepsi, moze se voziti reli stilom jer stvarno mogu sici sa asvalta itd. Krak ovakvih modela SUV nema ni jednu prednost. Srbi kupuju SUV da se penju po trotoarima, a to mogu i ovi. Ko voli da se „nadžidžori“ neka kupi barske stolice kući.

hercegovac

Kao i sve u zivotu, tako prednosti i mane SUV vozila nekog navedu da kupi SUV (iz dobro poznatih i obradjenih razloga), a neko ostane vjeran sedan/limuzina varijanti. Interesuje me da li u moru razloga „za i protiv“ SUV vozila mozda kao najidealnije rješenje koje moze pomiriti karakteristike limuzina sa prednostima SUV vozila predstavlja Cross Contry verzija (Volvo S/V), Allroad (Audi), Scout (Škoda), Allterrain (Mercedes), sve u formi 4×4.

TNT

Ne može. SUV (to jest krosover, kako smo naučili) kao osnovnu prednost danas ima najbolji odnos dužina / koristan prostor u unutrašnjosti. Na primer, Q5 je unutra prostran kao allroad A6, a kraći je čak i od A4 allroad varijante – „uspravna“ pozicija sedenja je ključ za to. Po meni. krosover varijante su“ubile“ minivan ponudu i „pucaju“ upravo na taj segment. Za one koji hoće veće rastojanje od tla i AWD pogon u nekoj varijanti, Allroad varijante jesu odličan izbor, uz očuvanje voznih karakteristika i praktičnost karavana, pa za svakog šta voli i šta mu treba.