1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Prodaja novih automobila u Evropi pala za 7 odsto
Prodaja novih automobila u Evropi pala za 7 odsto
0

Prodaja novih automobila u Evropi pala za 7 odsto

169
0
Podelite sa prijateljima:

Prodaja novih automobila u Evropi je pala za 7,4 odsto u januaru nakon promena vezanih za ekološku regulativu i subvencione programe.

Broj registracija je pao na 1,135 miliona u EU, Velikoj Britaniji i zemljama EFTA-e, saopštila je industrijska asocijacija ACEA.

Januarski pad prodaje je prvi u poslednjih pet meseci i dolazi nakon što je deo prodaje, koji bi se inače obavio u prvom mesecu godine, bio ipak odrađen u decembru, kada je obim skočio za 21 odsto, jer su proizvođači isforsirali prodaju vozila s visokom emisijom pre „političkih“ promena na kraju godine, koje su donele nova oporezivanja za brojne modele.

U ostale faktore koji su doprineli „minusu“ se ubrajaju lošiji ekonomski uslovi na globalnom planu i nesigurnosti vezane za izlazak Velike Britanije iz EU.

Što se velikih igrača tiče, Ford je najviše nazadovao s prodajom i to 19 odsto u „minusu“. Renault grupa je zabeležila 16 odsto slabije rezultate, dok je PSA grupa bila slabija za 14 odsto.

Što se potonje kompanije tiče, na negativan rezultat je uticala slaba prodaja Opela, koji je nazadovao 27 odsto, dok su Peugeot i Citroen zabeležili slabije rezultate od 9,2, odnosno 8 odsto. Premijum DS je pao za 47 odsto.

Volkswagen grupa je poslovala na pozitivnoj nuli. Među markama u okviru nemačkog konglomerata, Porsche je napredovao 68 odsto, Seat 9,2 a Audi 8,5 odsto, dok je VW bio u minusu od 6,4 odsto a Škoda 2,3 procenta.

Toyota je napredovala 10, dok je Hyundai pao za 3,9 odsto. Kia je bila na pozitivnoj nuli.

Broj novih registracija FCA je pao za 6,4 odsto. Alfa Romeo je bila u minusu 31, Jeep 13 a Fiat 2,1 odsto.

Prodaja Daimlera je bila lošija 10 odsto, čemu je uveliko doprineo sunovrat Smarta (-88%), koji je u međuvremenu postao čisto „električan“. Mercedes-Benz je zabeležio minus od 1,4 odsto, dok su BMW i Mini napredovali 3,8 odsto.

Tržišta koja su imala značajan napredak u decembru, proporcionalno su bila slabija u januaru.

Francuska je u prvom mesecu ove godine zabležila 13 odsto manje registracija, dok je u decembru na ovom planu ostvaren suficit od 28 odsto. Švedska je skliznula 18 odsto nakon dvostruko većeg broja novih registracija u poslednjem mesecu 2019. Promene u politici oporezivanja u obe zemlje na startu 2020., dovele su do toga da je dobar deo kupovine obavljen u decembru, kaže ACEA.

Prodaja je pala 7,6 odsto u Španiji, 7,3 u Nemačkoj, 7,3 u Velikoj Britaniji i 5,9 odsto u Italiji.

Najnovije brojke ističu izazove s kojima se suočavaju evropski proizvođači automobila. Za očekivati je da se industrijski obim suzi za 2 odsto tokom 2020., prognozira ACEA, s tim što su ekološki i trgovinski problemi glavni uzroci ovakvog trenda.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments